Dagbok

Lördagen den 14 november 2015

Nu är handskfacken på babordssidan på plats! Det var lite trångt att plasta fast dem på insidan men nu är de, som sagt, där de ska vara. Tillpassningen av de rostfria detaljerna har också fortgått sen sist.
Som jag skrev tidigare så är det lite annat som också behöver prioriteras som inte har med båtbygget att göra, men det ska väl lugna ner sig så småningom så fokus kan ligga mer på båtbygget.
Idag ska vi hjälpa till och höststäda i och runt segelklubbens stuga och klubbens båtar ska tas upp för vinterförvaring. Det har ju varit en fantastisk höst hittills och klubben har hjälpt till med Elevens val vid en närliggande skola. Segling på schemat alltså. Men nu är det slut med det så därför åker 606orna och följebåtarna upp.

Onsdagen den 4 november 2015

Ett snabbt inlägg.
En sammanfattning av det senaste (sjätte!?) byggåret hittar du under "årsberättelser" i menyn till vänster.

Söndagen den 1 november 2015

J-O håller på med alla rör och genomföringar som ska in i septiktanken. Det är inte lätt att få med på bild men bilden jag lagt in föreställer grabbräckena till rufftakets ovansida och akterstagshållarna till akterspegeln. De är färdiga för hopsvetsning. Det är lite småpul med brickorna som ska ligga mot skrovet/taket och sen att passa in alla detaljerna så de har rätt vinkel i förhållande till hur de ska sitta när de är klara. Därför är delarna rejält fixerade i sina jiggar. (Ibland nämner J-O att det är bra mycket enklare att bygga hus - bara räta vinklar...😀)
Gårdagen ägnades åt "det stora brödbaket" som nu är tradition. Det var tredje året och vi kunde bara konstatera att hanterandet av pizzorna i stenugnen går bättre för varje år! Innan dess blev det ca 35 brödkakor.
Annars är det dags att summera det här byggåret - får ta itu med det i veckan.

Torsdagen den 29 oktober 2015

Just nu jobbar J-O på lite olika grejor. Idag var vi hos vår rörbockare och fick böjt rör till akterstagshållare och grabbräckena på rufftaket. Det är ett av grabbräckena du ser på bilden. En annan produkt är handskfacken i sittbrunnen. Nu är alla tre gjorda och det sista som ska sitta på styrbordssidan blir lite special eftersom det kommer in ovanför stickkojen och där vill vi inte ha kondens! Alltså blir den i en sandwichkonstruktion. En bild på hur hålen kommer i sittbrunnen har jag lagt in under fliken Bygget i bild - Detaljer. Där kan du också se den tredje grejen som är under produktion. Nämligen septiktanken. Vi har fått god hjälp av folk från en helt annan bransch än båtbranschen. Det kan man tydligt se på bilden eftersom kopplingarna ser annorlunda ut. Det är en s.k. mejerikoppling med gastät packning mellen kulventil och rörböjar. Enkelt att montera och demontera!

Lördagen den 24 oktober 2015

För att kunna fortsätta med lite pyssel till båten var J-O tvungen att få hem lite polyester, gelcoat och vax. Nu finns det på plats och på bilden ser du den oerhört välvaxade pluggen till "handskfacken", som ska vara i sittbrunnens sargkant. J-O håller på att lägga på gelcoat för att sen plasta några lager utanpå detta.
Det har varit ett långt stopp i produktionen bl.a. beroende på att vi varit funktionärer på Mästarnas Mästare i segling i Båstad. Men ibland händer andra saker i livet som gör att man måste stanna upp lite och det händer oss också så vi kan inte bara skylla på Mästarnas Mästare. 
Nu har vi några lediga dagar framför oss så nu ska det väl inte dröja länge innan det kan finnas något att berätta. 

Söndagen den 4 oktober 2015

Förutom att vi lovat bort oss som funktionärer under Mästarna Mästare i segling om fjorton dagar så är det nu läge för ett ryck med båtbygget. Gamla Vindfamne står nu på land utanför vårt hus och idag ska hon tömmas, tvättas på insidan, konserveras och täckas. Nu kan vi inte dra iväg till ön på helgerna längre...😀
Jag har hämtat hem det mesta av det jag behöver för att sy alla dynor till båten. På bilden kan du se en del av kallskummet och tygerna. Den blåaktiga är till dynorna som vi ska ha i sittbrunnen och det gröna ska vara på alla dynorna inuti båten. Det blir kallskum till sittbrunnsdynorna också men lite tunnare. Jag har testat det lite i sommar och konstaterar att det fungerar bra eftersom tyget är motståndskraftigt mot vatten. Nu gjorde jag en liten dyna, men till nya båten blir det hela dynor till varje sittbänk och jag hoppas att de kommer att ligga mer stilla, för den lilla var lite lätt och det kändes nästan som om den skulle kunna flyga iväg i vinden. (Som i sommar varit frisk!)

Tyvärr blir jag av med mitt fantastiska syhus eftersom Joel och hans tjej flyttar in där under oktober och kommer att bo där tills de kan flytta in i sitt nya hus som ännu inte börjat byggas. Men det ska väl gå bra ändå, vi har faktiskt en del plats i vårt boningshus också, men det är lätt att bre ut sig när man får möjlighet!Onsdagen den 23 september 2015

J-O håller fortfarande på med toatanken. Alla delar är färdiggjorda och nu ska det göras genomföringar till rör för påfyllning och tömning innan alla delar sätts ihop. 
...alltså har vi som vanligt haft en massa annat för oss.
Förra veckan blev hektisk med 100-årsjubileum för skolan vi jobbar på. Det var tre kvällars uppträdande  utomhus med alla elever (ca 400) medverkande. Jag hade hand om ljud (från mikrofoner och dator med alla dess tillbehör som skulle kopplas upp och tas ner varje kväll) och J-O var alltiallo. Så man kan väl säga att det var skönt att segla ut till Väderön och vila från allt ståhejet kring detta. 

Söndagen den 13 september 2015

När det gäller kulören så är vi tillbaka på den första vi valde ut - så nu blir det den...
Förutom att vi har svårt att hålla oss ifrån att segla så har J-O hållit på med hålltanken till toan. Den blir formad så att den passar mot skrov och överbyggnad och ska vara ovanför/innanför handfatet. För att man ska kunna skilja de delar han redan gjort till tanken från resten av toaväggar mm så har jag ringat in den på bilden. Ännu fattas framsida och toppdelen. Den ska, när alla delarna passats ihop, sen förseglas med epoxy inuti så att den (förhoppningsvis) blir helt gastät.
Det blev en snabbtur ned till Gilleleje i fredags. Jag tror att det var rekordfart trots motström efter Kullen. Sträckan är ca 30-31 distansminuter och vi gjorde den på 4 timmar och 24 minuter. Hemresan i lördags gick snabbt över Öresund då vi hade 2 knops medström en lång bit men medelfarten drogs ner av pinkryss från Källranpricken (N Torekov) in till Båstad. Då blev det hela 5 timmar och 15 minuter istället...
Segelsäsongen börjar lida mot sitt slut och den 3 oktober ska Vindfamne tas upp. Sen blir det intressant att se vilken båt som sjösätts 2016😀.

Lördagen den 5 september 2015

STORSTÄDNING.
Storstädning innebär att det är öppnat tvärdrag i byggnaden och J-O har blåst med tryckluft överallt så att det ska blåsa ut det värsta dammet.
Sen ska det byggas ett plasttält över det som ska lackas så att inte eventuellt damm som vi inte blivit av med ska hamna på nylackade ytor.
Ja ibland behövs det och nu är det dags att förbereda för lackning av åtminstone rufftakets ovansida. Det är en tuff resa för det där med att bestämma kulör är inte vår starka sida.  Nu har vi målat modellen med 4 olika kulörer som du kan se under fliken Bygget i bild - Däck och överbyggnad. Bilden är inte helt rättvisande kulörmässigt men den ger ändå en fingervisning på vilket håll vi är på väg. Men det ska bli ytterligare en test med en kulör, som Joel är lite nyfiken på, i det grönare registret men med mer grått i. Det blir alltså ett nytt prov på måndag. 
Som du säkert har förstått upptar problematiken med kulören en stor del av vardagen  😀
Jag har beställt material till dynor inne i båten och även till sittbrunnen. Så jag ska inte vara arbetslös på fritiden i vinter jag heller. 
Just nu är det också lite underhåll på vårt bostadshus. J-O har skurat taket på köket för att få bort mossa och lavar som växer på nordsidan. Det var läge att passa på nu när det ändå regnade och var genomblött.

Måndagen den 24 augusti 2015

Nu ska du få nåt att fundera på.
Vad föreställer bilden bredvid?
Under tiden som du läser resten av det här kan du ju fundera på det och allra sist kommer svaret på den bildgåtan.
Ja, nu blev det ju fint väder igen och då har vi alltid lust att njuta av det. Helgen tillbringade vi på Hallands Väderö och det blev många bad och även SUPande. Alltså sånt där man gör när man står på en bräda och paddlar sig fram i vattnet. Jag blev så sugen på att skaffa en SUP bräda och Joel likaså så vi beslöt att undersöka det hela och köpa en tillsammans. 
Att vi gör de här utflykterna gör att båtbygget inte går det minsta framåt just då. Å andra sidan funderas det en hel del på detaljer ändå. Jag skrev att vi bestämt en kulör som kunde duga, men J-O är fortfarande tveksam...
Hursomhelst så föreställer bilden pluggen (man plastar alltså facken utanpå den) till "handskfacken" som ska sitta infällda i sittbrunnens sarger. Den har blivit lackad av Joel och ska nu ut i verkstan och vaxas innan den används. Det blir två eller möjligen tre sådana fack i sittbrunnen. 

Söndagen den 9 augusti 2015

Så var det dags med lite uppdatering igen! Vi har lagt en och en halv vecka på att vara funktionärer på Seglarveckan i Båstad. Det innebär att J-O suttit i läbåten vid starten och jag har varit stugvärd i klubbstugan och sett till att funktionärerna blivit mätta goa och glada. Det har varit SM och EM för båttypen Drake. Men J-O har tränat lite på plastjobb också. På en av båtarna lossnade backstagsfästet under en blåsig dag och J-O blev ombedd att försöka hjälpa dem. Tyvärr hade jag inte kamera med då för bilden på min näthinna av maken liggande i akterskuffen på denna Drake  med endast underben (?) och fötter stickande ut i sittbrunnen är ganska talande. Där låg han och slipade med vinkelslip och tvättade och plastade fast fästet. När han sedermera kom ut genom gluggen liknade han nån sorts snöman...och det kliade ...
Nu har vi varit hemma och jobbat med båt och trädgård sen igår och det har blivit ett avloppsrör till toan. Toan har vi ju inte brytt oss om tidigare ,men nu är det prioritet på att utforma den. På bilden ser du rören som J-O gjort i glasfiber som kommer att bli mer eller mindre integrerade med båtens skrov. Det blir t.ex. ingen vanlig genomföring här utan det finns en fläns på röret som ligger an mot utsidan av botten. Den ska plastas fast utifrån och kommer inte att synas när allt ät spacklat slipat och klart. J-O vill inte ha svåråtkomliga kranar där av denna lösning. Rören du ser på bilden ska alltså plastas ihop . Sen kommer alla slangar, slanganslutningar och kranar ca 30 cm över vattenlinjen. Den här metoden med plastade rör kommer troligtvis att användas även i pentryt.
Sonen har haft semester så lackning av överbyggnad drar ut på tiden...

Söndagen den 26 juli 2015

Fantastiskt jobbeväder! 
J-O har gett sig i kast med akterspegeln så att den också kan bli grundklar. Panelerna till taket är just grundklara efter att Joel hjälpt till med grundmålning och lite slipning. Jag lägger in lite bilder på hur sammanfogningen av panelerna se ut och även hur själva panelerna ser ut under fliken Bygget i bild - Interiör. 
Vi har faktiskt bestämt att prova en kulör på rufftakets utsida. Vi har ju inte så lätt att komma överens om just det där med kulören... 😀 
O m den blir godkänd så blir det den kulören på skrovet också. Lovar att det blir bilder på detta!

Söndagen den 19 juli 2015

Takpanelerna i salongen är breda bitar av divinycell som J-O tänker lacka vita. Han döljer fastsättningen mot taket så man ska slippa se skruvar eller lister som håller dem på plats. Exakt hur får bli i ett senare inlägg. Det var lite pusslande innan alla panelerna var tillpassade - men nu var det klart!
Han håller också på att slutspackla från relingslist (vid sittbrunnen ända till sittbrunnssargen) och ner till den infrästa linjen, på utsidan av skrovet, för att sen grundmåla den biten också. 
Skotbalken i sittbrunnen är nu fastplastad och det är spacklat runt plastningen så att övergången blir osynlig efter spackling och slipning. 
Det känns, trots att det går långsamt, ändå som om det faktiskt går framåt! Men vi har ju tullat lite på segelsemestern. Å andra sidan är vädret kanske inte så bra så att man längtar ut...

Onsdagen den 15 juli 2015

Du som har lite koll på vårt uppdateringsdatum tycker väl att det är dags nu?!
Vi tog en liten Kattegattrunda med H 35an på 2 veckor och njöt bl.a. av några fina dagar på Anholt och Läsö innan vi drog upp till Fjällbackaområdet och hälsade på lite vänner. Lagom där blev vädret en smula ostadigare...
Men nu är vi alltså hemma igen och J-O håller på med att fästa storskotsbalken som går mellan bänkarna i sittbrunnen. Han håller också på med innertaket. 
På bilden kan du se "balken" och även luckorna som nu är på plats i sittbrunn och på akterdäck. 

Torsdagen den 25 juni 2015

...och såhär blev de fina ramarna! De har fått sin första omgång lack så helt klara är de ju inte. Som de står/ligger på bilden är de upp och ner. 
En annan detalj som har fått lite känsla av att göra färdigt är att J-O har satt i gångjärnen i luckorna i sittbrunnen och på akterdäck,  och även då passat in dem i nederkanterna. Vi har också hjälpt sonen med hans sittbrunnskapell och jag lägger in en bild i Joels däcksrenovering (Fliken "Lite annat att göra"). Det krävdes att J-O hjälpte mig på slutet eftersom det blev ganska stora tygsjok att hålla ordning på. Just nu önskar jag mig mest av allt en ny industrimaskin med extra-allt vad gäller matning...och lång friarm!
Vi har ett litet gårdshus som barnen bott i men nu flyttat ifrån och det har varit guld när det har krävts stora ytor och ett pingisbord att klippa till på.

Tisdagen den 23 juni 2015

Den delen av ramen runt skylighten som ska gå upp genom takpanelerna är nu färdig och J-O håller på med det som ska synas inifrån salongen. Ramverket, som du ser på bilden, ska limmas på den där första delen jag beskrev och kommer att ligga som en vacker ram mot takpanelerna. För att få ihop hörnen har J-O limmat på små klossar (limpistolen 😉 ) att fästa tvingarna mot så att det ska bli bra tryck och snygg limfog. På masoniten under har han också ritat upp innerlinjen runt ramen så att han ser att det säkert blir rakt och rätt.
I syverkstan är det på gång ett sittbrunnskapell till sonens Omega 34. Bra träning inför nybyggets textildetaljer !

Torsdagen den 18 juni 2015

J-O har limmat upp en list som ska sitta på insidan runt skylighten i salongstaket. Han håller också på att göra en plugg till "handskfacken" som vi ska ha i sittbrunnen. Vi har sådana i H35an och vill ha något liknande i den nya båten. Det är just inte mycket att fotografera så det får bli bilder på dessa en annan dag. Men nu ska vi fira midsommar i det underbara vädret?! 😲

Tisdagen den 9 juni 2015

Det där med TIG-svetsning var inte J-Os bästa gren, men nu sitter pulpitarna ihop! De ska nu sättas fast i en jigg för transport till någon som KAN det där med svetsning. Det ska också fästas lite små detaljer som flaggstångsfäste och plattor till lanternor. Det får dock bli en senare uppgift för den som kan det där. 
Det går framåt!

Söndagen den 7 juni 2015

Ja, nu är det en liten test på gång - kan det fungera att göra innertaksplattor av divinycell? Ja de ska lackas vita också förstås ...
Stor fördel är att de är lätta och att de isolerar ytterligare. På bilden ser du när J-O passar till en av längderna. Det ska bli åtta paneler sammanlagt. Tanken är att de ska monteras utan att man ser några fästpunkter. Jag får berätta mer om det när det är bestämt exakt HUR.
Sen ska det bli några spotlights (LED) i taket också, men det är inte dags riktigt än.
Förutom takplattorna så har J-O idag fått en liten snabbkurs i hur man svetsar med TIG-svets så han kan få ihop pulpitsen.
Men vi hann med att njuta av den kortvariga värmen i fredags också. En tur ut till Hallands Väderö med H 35an med övernattning. Långpromenad på lördagen med efterföljande snabbdopp bakom båten (14 grader?) alltså med betoning på snabb.

Söndagen den 31 maj 2015

Ibland kan arbetsställningen vara bekvämare än annars...just här i stickkojen kan man ju ligga och mäta ut hur stora takplattorna ska vara.
Dags att göra innertak alltså. Han har gjort mallar med mått för att det ska passa perfekt (hoppas vi). 
Annars har pulpitsen fått en slutjustering så att det ska gå att nästa ihop dem inför ihopsvetsningen.
Normala vårar hade vi nog inte varit hemma denna helgen, men jag kan inte minnas att vi haft en så blåsig och kall vår som vi upplever nu. Synd att vi inte kan dela med oss av svalkan till dem som har det tokvarmt i Indienområdet...
Men å andra sidan så blir det ju lite mer gjort med båtbygget.😉

Måndagen den 25 maj 2015

Om du tillhör dem som såg två skumma personer gå runt med färgprover i Torekovs hamn i helgen och kolla på olika båtar och jämföra så kan vi erkänna att det var oss du såg. Vi har lånat färgprovskartor av sonen och man kan väl säga att det finns en massa olika kulörer.
På bilden ser du målat på rufftaket "Vindfamneblå" och lite grön-blåa nyanser, som J-O gillar, på proverna bredvid. Det är alltså dags att bestämma lite igen. Mitt tips är att det blir något blågrönt ungefär som havsvatten över vit sand, typ Anholt. 
Men vilken kulör är det på färgkartan? Och hur mörk/ljus ska den vara?
J-O har lackat första nergångssteget en gång till idag och just nu slipar han vidare på gångborden... 

Tisdagen den 19 maj 2015

Så blev det till slut seglingspremiär även för oss. Kristi Himmelfärdshelgen bjöd på hyfsat väder för vår årliga eskader till Danmark i vår segelklubb. Det var ju inte varmt precis, men solen sken både torsdag och fredag och det får man väl vara nöjd med. 
Faktiskt hade vi en snabb tur hem som var en av de snabbaste från Gilleleje till Båstad 4 timmar och 52 minuter på 31 M!
När vattenskotern nu snart är klar blir det mer grundmålning av ruffsidor och däck/gångbord på bygget.

Tisdagen den 11 maj 2015

Kan du låta bli att titta på stativet till pullpiten så ser du att skylightsen är på plats. Ja, nu är de ju inte fastsatta utan bara lagda i sina hål som J-O fixat med dosborr och sticksåg alldeles nyss. De kommer ju inte att fästas förrän rufftaket är färdiglackat. J-O har tagit bilden så att man kan se lite mer av formen på båten. Nu är det ju taget med vidvinkelobjektiv så riktigt så långsmal är den inte!🙂

Söndagen den 10 maj 2015

Efter en korthelg i båten med lite omvårdnad av den gamla båten blev det i alla fall lite fixat med bygget. J-O har nu grundmålat rufftaket. Detta ska sen slipas och kollas noga så det är slätt, jämnt och fint. Tanken är att sen fortsätta ner och ut till skrovsidan. Det är ju snart den tiden på året som det ska vara varmt och då vore det ju bra om det kunde gå att "måla" båten i den kulören det nu blir...😉
Det blev storstädning nere i båten också idag. Kanske kan det gå att slippa slipdammet därnere eftersom vi har satt skyddspapper i "fönsterna". Egentligen för att det att inte  ska stänka ner inne i båten när J-O grundmålar, men det minskar ju också möjligheten för dammet att ta sig ner i båten. 

Måndagen den 4 maj 2015

Nej! Nybygget har inte tagit ett jätteskutt i slutskedet utan det här är H 35an som har fått ett nytt sprayhood. Jag är så stolt att jag också fixat något så nu får den vara med på hemsidan. Det var lite dumt för vi sjösatte innan den var klar och det är lite bökigt att ha 15-20 min resa för att prova. Ena gången blåste det kuling så allt bara flaxade runt och jag frös, nästa gång kom en iskall regnskur precis när det var dags att sätta den på plats, men sista gången var en hyfsad förmiddag så redan på eftermiddagen var det hela klart. Kanske kan jag komma ihåg vilka fallgroparna var så att jag inte gör om dessa när det är dags att sy till nybygget!
J-O då ja, han hjälpte Joel så att det blev sjösättning den 2 maj och allt gick bra. Jag har faktiskt lagt in en ny flik med hans renovering under en omdöpt huvudmenyrad som heter  "Lite annat att göra?". Under bildspelet finns renoveringen beskriven i text också. Här ligger förutom däcksrenoveringen också Isjakten och Dingarna.
Så var det lite ved och ...ja lite grundfärg har det blivit på överbyggnaden och lite slipning på det men det är kanske inte så mycket att visa bild på. Sen ramlade det in en skadad vattenskoter som behövde lite plastreparation så det håller han på med just nu.

Söndagen den 26 april 2015

Så var ett av alla dessa sidoprojekt avslutat - bron över den stora floden ligger nu på plats och är stabil och säker att gå över!
Men det har varit lite annat också den här veckan och bl.a. har J-O röjt längs med ån och hämtat hem en del ved. 
Lite har ändå blivit gjort med båten för vi har skruvat fast gångjärn och lucklås  på de färdiglackade luckorna. Bild finns på en del under Bygget i bild -Detaljer.

Sonen har nu kommit så långt att han håller på att maskera för att därefter rolla på däcksfärgen. Det här tycker vi är lite spännande eftersom det kan bli den varianten vi kommer att lägga på vårt däck också.
Jan-Olof har varit och hjälpt honom en del under veckan för att han ska få färdigt allt till nästa helg.
Bara att skruva tillbaka relingslisten (aluminium) var ett kapitel för sig med alla sina 188 skruvar med mutter och bricka på undersidan däck... 

Onsdagen den 22 april 2015

Igår fick vi Lewmarluckorna som vi beställt för ganska längesedan. J-O har lagt ut dem på sina respektive platser. Den stora luckan längst fram leder ner till förpiken, den lilla på höger sida i bild är till toan och sen är det en som sitter mitt i taket i salongen.
Snart dags att sätta dem på plats!
I måndags lackade Joel sitt däck och J-O var och hjälpte honom. Det blev så fint att J-O blev riktigt sugen på att ta itu med den biten på "bygget". Lite jobb kvarstår dock innan det kan göras. En annan sak är att vi ju ska bestämma kulören 😀

Söndagen den 19 april 2015

Idag var planen att jag skulle ta dingen och ro ut en bit från vår kajplats och ta en "bedårande" bild på den nysjösatta Vindfamne (H 35an alltså) med den nya sprayhooden på plats för finjusteringar.
Tyvärr blev det lite sent innan vi kom ner till hamnen och då har ju sjöbrisen dragit igång. Då blir det inte så mysigt i snålblåsten så det blev en snabbtest av sprayhooden, ilastning av sängkläder, extrakläder och lite reservmat och så satte vi storseglet på plats. Inga mysiga bilder alltså.
Vad gäller sprayhooden så hade jag gjort ett tankefel så det blev till att åka hem och sprätta och göra rätt!
Men veckan framöver ska ju bli fin så det får bli en runda ner någon eftermiddag för att se om det sprättade blev rätt och att göra de sista markeringarna för öljetter och invik i nederkant.
Spången jag berättade om i förra veckan är nu klar så nu återstår bara att göra fundament på bägge sidorna ån så att den kan läggas stabilt på plats igen.
Som ni säker förstått redan så har båtbygget fått vila den här veckan. J-O har lagt en del tid på att hjälpa Joel med hans däck som jag nämnt tidigare. Det är klart för att lacka, vilket troligen sker imorgon och sen återstår bara däcksmönster och att sätta tillbaka beslagen han tagit bort, bl.a. relingslisten. Han tror att han ska sjösätta den 2 maj. Vi hoppas han tror rätt.😉

Lördagen den 11 april 2015

Gräset är klippt(för första gången i år), lindarna hamlade, H 35an färdig för sjösättning och mycket har blivit rensat och fixat i veckan. Det blir en del när man har nästan 6000 kvm tomt - och så kom det ett litet projekt inramlande:
spången över ån i vår närhet.
Den har förfallit under de åren vi bott här och vi har pratat med markägaren om det inte var möjligt att renovera den så att den blir användbar igen. De senaste 4-5 åren har det varit förenat med bad att gå över den. Så i går kväll kom markägaren med sin lastare och lyfte upp den till vår tomt så att J-O kan svetsa ihop och göra den brukbar igen. 
Men det har blivit lite gjort med bygget också. "första steget" ner i båten som bilden på förra inlägget visar är i stort sett klart förutom några lager lack till. Du kan se den med fack och allt under Bygget i bild - Interiör.
Jag håller på med sprayhooden till H 35:an men vädret är så fantastiskt fint så det är svårt att gå in och jobba. Solsken och 20,5 grader varmt 😀

Fredagen den 3 april 2015

Nu är rörändarna svetsade vilket vi fick hjälp med av en  vän. J-O har sen filat och polerat dem och en bild på dessa nu när de är färdiga kan du se under fliken Bygget i bild - Detaljer.
Han har också fanerat den ytan som vi kommer att trampa på som första steg när vi kliver ner i båten från sittbrunnen. Det är den plattan du ser på bilden här bredvid. Att den har två olika träslag beror på att själva trappsteget kommer att bli obehandlad teak och det innanför ska bli i lackad mahogny. På mahognydelen kommer också att sättas några låga lister så att man kan ha dessa små "fack" att lägga t.ex. kamera, kikare, godiset, telefonen eller annat smått som du behöver ha nära till hands...Där ligger grejorna stilla och fint utan att döna i durken om det kränger eller skumpar. Speciellt om man lägger grejorna på en antiglidduk. 
Vi har något liknande men betydligt mindre i vår H 35a och vi använder dem riktigt mycket.


Söndagen den 29 mars 2015

Rören med ögla i änden är lämnade till svetsning men så mycket mer har inte hänt i veckan som gått. J-O har slipat och lackat trädetaljer och det börjar bli en hel del som är färdiglackat!
Annars har veckan varit intensiv med bl.a. jobbe/städdag i båtklubben under lördagen, årsstämma i BFEF (vår hamnförening) och kurs (onsdagkväll) och uppskrivning(fredagkväll) för SRC-VHF certifikat. Det sistnämnda kanske var helt i onödan om vi får tro vår provförrättare eftersom vi har det gamla VHF-certifikatet och uppdateringen bara var "obligatorisk" för yrkessjöfarten...
Idag har vi tittat till vår son som håller på att renovera däcket på sin Omega 34. Det var teakdäck på den som var skruvat ner i laminatet. Det hade läckt vid skruvarna ner i balsaträet som var distansmaterial och det var fuktskadat på stora delar av däcket. Nu har han skurit bort det som var skadat uppifrån och lagt i divinycell i stället. Han har kommit så långt nu att däcket är helt igen men det ska läggas något lager polyester och glasfibermatta till. Nu skulle han ta bort "fönstren" för att det sen ska bli lätt att lacka däck och sidan på överbyggnaden. Vi hjälpte honom med ett av de fyra och det tog sin lilla tid! 
Jag kommer att lägga in hans renovering på vår hemsida så småningom.

Lördagen den 21 mars 2015

Parallellt med lackningen har nu J-O tagit itu med pulpit i akter och för på allvar nu. Rören har ju inte varit nästa i varandra så de har rört ( 🤩 ) på sig när vi har klättrat upp och ner i båten för att passa till trädetaljerna. Men nu är det dags att justera in dem en sista gång och kapa ändarna i rätt längd. 
Ändarna på de översta rören ska ha fästpunkter till mantåget och möjlighet att sätta något för öppningen i aktern. Det blir små "öron" i rostfritt med hål i som ska integreras i röränden genom att slitsa upp änden med en vinkelslip, böja in tårtbitarna och svetsa fast örat i krysset. Ja du, hängde du med där?
Kanske blir det lättare att förstå när du tittar på bilden. Det finns säkert bättre ord för detta men jag har inte fackspråket för sånt här.
När det är klart med injusteringen ska delarna till pulpitsen nästas ihop (med svets) för att sen kunna tas bort utan att ändra formen. Sen ska de lämnas till någon svetskunnig för färdigsvetsning.

Söndagen den 15 mars 2015

Första omgången lack på luckor och ramverk! Dagen har lagts på att passa till ramverken till luckorna och att putsa inför lackning. Så nu är det bara att lacka på igen.
Vi har ju en omgång trädetaljer som ligger och väntar på slutstrykning. Tanken är att dessa delar ska komma ifatt och sen slutlackar vi alltihop samtidigt om vi får plats med allt i vårt lilla dammfria(?)extrahus...

Lördagen den 14 mars 2015

Så var då alla gångjärnen inpassade och även lucklåsen från Onmar provmonterade. Det som återstår är nu motbleck som det blir lite olika modeller av beroende på hur karmen ser ut. När det är fixat ska dessa luckor och karmar/ramverk också få sig några omgångar lack.
Bilden visar ramen till lucka och fem lådor under diskhon. Lådan är färdiglackad.

Onsdagen den 11 mars 2015

J-O har full fart med att passa in gångjärnen i luckor och dess karmar som du kan se på bilden.
Det tog lite tid innan vi fick hem alla gångjärnen till luckorna. Det är luckor ovanför salongssofforna, till garderoben mellan salong och förpik, underskåp i pentryavdelningen, ett skoinsläpp under navigationsbordet och till ett lite skåp vid stickkojen. De luckor som ska öppnas i ovankant får ett höger och ett vänstergångjärn och de övriga får såklart efter vilket håll de ska öppnas på. Det du ser på bilden är luckan till ett skåp som ska vara under spisen. Det kommer att öppnas i ovankant.
Sen blir det till att göra hålen till lucklåsen innan det är dags att lacka vidare.
Just nu lever textfärgen sitt eget lilla liv - jag kan inte få allt blått idag.😠

Söndagen den 8 mars 2015

Toadörren är nu fanerad och det har också blivit skjutluckor gjorda till skåpet bakom spisen, ut mot skrovsidan. Vi var lite veliga när det gällde hur vi skulle göra med listen där luckorna skulle glida. Skulle vi ha aluminiumprofil eller bara fräsa spår i träet?
Det blev det sistnämnda - spår i trät. Det verkar fungera bra.
Idag ska vi stryka topcoat på de ställen nere i båten som ännu inte fått ytskikt. Det ser ut att bli en fin och varm dag idag (12 grader varmt ute?! Kl. 17.28 Facit: utetempmax 13.7 grader, bl.a. njöt en humla och ett bi av detta, förutom vi. ) så det ska inte bli svårt att få upp temperaturen i skutan.
Som du ser har menyraden minskat i omfång. Nu ligger alla års-sammanfattningar under fliken Års"berättelser". Det blev ett lite knepigt namn men jag tror att du förstår vad som menas med det...
Bilden visar toadörren med handtag och låskista som är så oootroooligt söta och fina. 
Vi köpte dem hos Onmar som har väldigt många fina beslag i sitt sortiment!

Söndagen den 1 mars 2015

När listerna nu lackas första gången med förtunnad Schooner har J-O gjort stativ som de "hänger" i. De första lagerna lägger vi  i verkstan, men slutlackningen blir i det dammfria "lillhuset" där det nu står några färdiga lister och lådor från förra lackomgången
Under Bygget i bild - Detaljer kan du se hur det ser ut i verkstan.

Lördagen den 28 februari 2015

Gu dskelov är det inte plockepinn det du ser på bilden!
Men det är en stor del av det som producerats på sistone i form av lister och ramverk. Vi väntar på lite beslag som ska fräsas in i luckorna vilket gör att de får vänta på lackning, men övriga delar ska vi sätta igång att lacka nu.

Söndagen den 22 februari 2015

Idag har J-O bl.a. gjort sista inpassningen av "dörrkarmen" till toadörren. Det är många hörn som ska passas ihop och han lovordar limpistolen! Vill du se hur han får ihop hörnen kan du kolla på Bygget i bild-Detaljer. 
Just nu fanerar han de luckorna han har gjort i veckan. 
Ett litet citat från denna söndag:
"Det tar mycket tid det här..."
Detta med veckans träarbete i åtanke. Man kan ju ändå tillägga att det i alla fall går framåt.

Lördagen den 21 februari 2015

Toadörrskarmen passas till här och det är en av de trädetaljer som snart är färdiga för lackning. Andra detaljer som blivit påbörjade i veckan är luckor till skåp ovanför stickkoj, två luckor till toan (som i övrigt ligger i träda) och diverse kantlister.
Så egentligen är det bara luckorna bakom spisen kvar att designa. 
Bänkskivorna i pentry, navbord och på toa blir i något Corianliknande material. Det finns ju många olika sådana produkter numera t.ex. Staron. Vi tänker använda 6 mm tjockt material om vi får tag på det i rätt färg. 
Det lär väl bli mer om detta framöver...

Söndagen den 15 februari 2015

Dags att ta itu med luckor och ramverk runt dem! 
Det blev ett inköp av gångjärn på båtmässan och det gör att J-O nu kan jobba vidare med luckorna som är tillverkade och bara ligger och väntar på färdiglackning. Det är infräsning för gångjärnen som ska till innan de ska lackas. Det leder till att ramverken till dem också ska passas till för att lackas de med. På bilden ser du vad man kanske skulle kunna kalla för navigationsbordet som ska ha en hurts med lådor (står lackade och klara!) under sig och här passar J-O till både ramverket och ser till att det inte sitter spackel eller något annat i de fasta inredningsdetaljerna som ställer till det. 
Ja, navigationsbord kan man kanske inte kalla det men det blir ju en yta man kan lägga sjökortet på om man vill men det är ju också en avställningsyta för pentryt.  
Så snart är det dags att dra igång lackning av lister, luckor och ramverk till dessa!
J-O har just testmonterat gångjärnen i luckan nederst i navigationsbordet (skofacket kanske?!) och jag har lagt in två bilder på det under Bygget i bild - Interiör längst ner. Vi tycker det ser bra ut 😉

Lördagen den 7 februari 2015

Vi besökte båtmässan igår och det gjorde att vi kunde fatta en del beslut runt spis, kyl och toa.

Spisen blir en Eno (troligen Gascogne), kylen blir en med enkel förångare eftersom vi inte kan se fördelen med ett extra kylmagasin (typ ASU). Vi kommer ju att ha solpaneler som strömförsörjare.

Toa har vi funderat länge kring, men nu är det bestämt att det blir en elektrisk med spolvatten från färskvattentanken.

Vi tittade på motorer också och valet står nu mellan Volvo Penta D1-30 och Yanmar 3YM30AE-C

Annars är det träarbete nu ute i verkstan. Det produceras kantlister. Listerna blir inte lamell-limmade utan J-O delar dem med en skarv i hörnen. Bilden visar öppningen in till förpiken med en list på prov runt. Du kan också se genomgången i huvudskottet i framkant. Där sitter "tröskeln" (teak, kommer inte att bli lackad) på prov. Listerna, i mahogny som ska lackas, blir alltså sen likadana runt denna öppning som framme till förpiken

Vi kan också meddela att vintern känns lite avlägsen just nu då snödropparna lyser vita mot barmarken och talgoxen sjunger sin vårsång…

Lördagen den 31 januari 2015

Så blev det lite produktion till båten igen! Det du ser på bilden ska bli kojbottnar till stickkojen och J-O har också passat till plattorna till taket i förpiken. De blir i  divinycell de också, men något tunnare. Det här blir ett test. De kommer bara att spacklas och lackas vita. Det blir också längsgående frästa spår med ca 10 cm mellanrum för att få lite liv i det hela. Vi har liknande i H 35:an och är nöjda med utseendet, de är gjorda i plywood medan dessa ju blir av divinycell vilket ju är ett betydligt lättare material (man måste ju tänka på vikten). Efter att vi monterat några beslag framme på fördäck blir det troligen så att vi limmar fast takplattorna, eftersom vi inte tror att vi behöver röra mer i det taket. För säkerhets skull mallar vi av plattorna så att OM de skulle behöva tas ned (vilket troligen inte går utan att fördärva dem) så ska det vara hyfsat lätt att göra nya...

Söndagen den 25 januari 2015

Istället för båtbygge har det blivit ett par stora och komplicerade högtalarlådor till svågern, men vi har också funderat på utrustningen som ska till för att båten ska bli användbar. En lång lista blev det!
Vi har fått rekommendationer att använda MS polymer-lim för att limma med i båten. För att testa detta hoppade vi över att skruva fast gångjärnen till luckorna under kojbottnarna i salongen. På bilden ser du hur det ser ut när de är nylimmade. resultat på detta kommer framöver.

Fredagen den 16 januari 2015

Högteknologiskt vidunder! Eller kanske knappast. Men anledningen att den här bilden kom med är att vi har den här gamla maskinen sen många år tillbaka och jag vet att när den blev "undanställd" så fick vi ingenting att fungera. Eftersom jag är i begrepp att sy en ny sprayhood till gamla H 35an så tog vi fram den för att se hur illa det var. Det var nu inte så illa, den går som en klocka och tar sig igenom 6 lager belagd kapellväv utan att blinka. Så var det med det problemet.
 
I båten har Joel nu sprutmålat klart och jag är riktigt nöjd. Jag har lagt in en bild under Bygget i bild - Interiör. Just på bilden vet jag inte om det är exakt rätt kulör det luras lite med olika ljuskällor. Taket blir vitt så småningom ,men det blir nån sorts paneler som ska fästas, kanske med kardborrband.

Idag har J-O lagt topcoat i facken under förpikskojerna så hur långsamt det än tycks gå så går det framåt!  

Söndagen den 11 januari 2015

Det är full fart på "målning" av insidan. Men det tar sin tid för Joel sprutlackar en liten del i taget och sen måste de övriga delarna maskeras för att inte bli nerdammade av färg. Det är inget kul att spruta nere i båten för dels är det trångt och sen blir det väldigt dimmigt i de trånga utrymmena. 
Kulören är grå som tidigare nämnts men glansen hade vi trott skulle bli något mattare än resultatet blev. Det är ju så att ju blankare ytan är desto mindre förlåtande mot förarbetet. Så faktiskt fick J-O bakläxa på skottet längst fram i förpiken (mot ankarboxen). I morgon ska det sista sprutas. Kan tänkas att det kan bli någon bild då.
Egon (stormen) var snäll mot oss 🙂. Inget allvarligt inträffade hos oss förutom ett strömavbrott på 3 timmar vilket såhär i efterhand faktiskt var ganska avstressande.

Söndagen den 4 januari 2015

Efter att ha frågat runt i bekantskapskretsen om de kände till någon som kunde bocka rör hamnade vi till sist hemomkring. Det blev 4 tjusiga böjar till pulpiten i fören och snabbt gick det!. Så nu har J-O hållit på och passa till rörbitarna till både akterpulpitarna och förpulpiten och det börjar faktiskt likna något! Allt är inte rikitgt klart än, men det ska gå att nästa ihop bitarna på plats när som helst för att sen hitta personen som ska svetsa det hela.
Jag har lagt in två bilder under fliken Bygget i bild - Detaljer (sista bilderna).

Själv sitter jag med prover på olika kapellvävar och väger dem mot varandra. Det ska bli en ny sprayhood till H 35an. De jag har är Sandatex, Markilux och Docril. Förra sprayhooden är sydd i belagd Sandatex och jag minns hur hård och osmidig den duken var. MEN den har hållit oss torra. Markilux har ju en ny väv "37+" som ska vara lite smidigare att jobba med och det gillar jag! Är det någon av er som har någon åsikt om vilken väv som är bäst så får ni gärna höra av er. Jag tänker inte beställa förrän om sisådär en vecka.


Onsdagen den 31 januari 2014

Lackverkstan är flyttad till den dammfria miljön och nu är också sista strykningen med den silkesmatta Trestjernelakken gjord. Resultatet är fullt tillräckligt bra och eventuella lärdomar från denna lackning kan bli användbara när det kommer till skåpsluckornas lackning. De är ju något mer exponerade än lister i knähöjd 🙂.
Luckan till motorrummet med "trappan" ner från sittbrunnen är tillpassad och på bilden ser du även stegen på plats. De är bara lagda på plats och är ännu inte helt klara.
Eftersom sonen inte har tid att göra lackering precis när vi vill drar själva lackeringen av insidan ut på tiden, men J-O har börjat att på allvar ta itu med pulpitarnas form. Mer om detta kommer när det händer något som är möjligt att dokumentera med kameran.
Nu ser vi fram emot ett nytt år med färre förkylningar! Med detta önskar vi er alla ett

GOTT NYTT ÅR!

Onsdagen den 24 December 2014

God Jul och Gott Nytt År!
Lackverkstan har varit tomteverkstad så med båten har inte mycket hänt. 

Lördagen den 13 december 2014

Nu är alla lådorna prydligt lackade runt om själva lådan och nu är det dags att lacka fronten. Tillsammans med dem lackar vi också listerna som ska sitta längs kojfronter och hyllor. För säkerhets skull kollade vi så att de var justerade så att de inte var för långa, men det var några delar, så nu blir det lite finlir för att passa till dem. 
Nu är det alltså Internationals Schooner fernissa vi ska lägga på. Än så länge är det inte så noga med ytfinishen så vi lackar i verkstan, men slutlackningen kommer att ske på dammfritt ställe.
Jag tycker redan det ser fint ut! 

Söndagen den 7 december 2014

En envis förkylning dämpar tempot. Arbetslusten kvällar och helger är ingen vidare då!

Men idag har vi börjat lacka lådornas insidor med en uretanbaserad möbellack. När väl insidan är färdiglackad är det dags för lådfronter och lister och annat som är färdigproducerat. Tanken där är ett par, tre strykningar med International Schooner, som är en relativt mörk fernissa med uv-filter. Vi skippade alltså betsen. Som avslutning har vi blivit rekommenderade att använda en norsk lack, Trestjerner gulvlakk, silkesmatt. Det blir förmodligen två strykningar med den.

Lördagen den 29 november 2014

Ja, tänk så fort det går ibland - alltså att göra en båt...
Vi började  kl 9.30 och kl . 16 var alla de stöpta ljusen färdiga att ta ner från sina pinnar. Även båten, fyrmastad och allt.
Men båtbygget i logen har faktiskt också tagit ett litet kliv framåt i veckan. Joel har varit här och sprutat salong, förpik och stickkoj med grundfärg. Så nu är det bara en slipning från färdiglackning! Återkommer med bilder på det färdiga resultatet när det nu blir...

Söndagen den 23 november 2014

Efter att roderaxelröret kom på plats har J-O fortsatt i akterstuvsutrymmet. Till att börja med blev han lite fundersam på om våra mountainbikes gick ner där bak så det fick testas. Det gick bra!
Sen var det dags att fixa självlänsarna från sittbrunnen. Han plastade två rör, fäste dem mellan sittbrunnen och utloppen i aktern. S en  styvade  han upp dem med en liten stödvägg på undersidan, ner mot båtbottnen. Den(stödväggen alltså) tjänstgör också som avdelare i det stora "nersläppet". De sitter nu snyggt och prydligt fastplastade på varsin sida om roderaxelröret. Det finns en bild på detta på Bygget i bild - Detaljer och det är den sista bilden av dem.

Måndagen den 17 november 2014

Röret i vilket roderaxeln ska gå mellan botten och akterdäck är nu på plats och ska plastas fast ordentligt ikväll. Tänk så mycket roligare en sån här grej är än att spackla och slipa...även när det gäller att återge det här på hemsidan.
Jag har lagt in en bild under Bygget i bild - Detaljer.

Söndagen den 16 november 2014

Roderskäddan är nu färdigplastad på insidan. Nu är det dags att göra ett rör  mellan  båtbottnen och akterdäcket  som roderaxeln ska gå igenom. Röret görs i glasfiberarmerad plast med ett 50 mm elrör som form. 
När vi plastat fast röret blir det en lagring i däcket och en längst ner på roderskäddan.
På bilden ser du plastningen av röret.

Söndagen den 9 november 2014

Den nya delen av roderskäddan är nu på plats och på bilden kan du se J-O plasta lite på utsidan. Sen var det dags för insidan och det var inte lika enkelt i trångt utrymme och dessutom lååångt ner. Det gröna som du ser lite i bakgrunden är del av vaggan som båten ligger i. För att komma åt att jobba fick J-O ta bort lite runt skäddan . Utformningen av den här delen blev såhär eftersom vi kommit över ett roder med roderbeslag som skulle passa. Det förenklade en hel del för då slipper J-O göra rodret också ...Vi får väl se om det är till belåtenhet.
Som vanligt är han ju aktiv med annat också så igår la han större delen av dagen på att hjälpa till med ett takbyte på en av båtklubbens stugor. Under tiden var jag och hjälpte dottern och maskera för väggmålning. Det är snart flyttdags för henne och hennes kille. De bor än så länge i ett litet gårdshus på vår gård så när de flyttar ska vi kunna använda det till att lacka inredningen i. Inget som dammar och ingen som störs av lukten!

Måndagen den 3 november 2014

Som du ser har det blivit en till flik ute i menyraden - Femte byggåret.
Den innehåller det som hänt under det senaste året. Vi har redan kommit på att vi missat att vi fräste fram relieflisten, men ja,ja de mesta finns med tror jag.
Till dig som på något sätt hjälpt oss framåt med glada tillrop, tips eller helt enkelt (enkelt och enkelt) en lastare så vill vi rikta ett stort tack! 

Söndagen den 2 november 2014 nr 2

Jag fick lite bakläxa på första inlägget från idag så nu är det åtgärdat.
J-O vacuumsuger nu några lager matta på "pluggen" till den nya roderskäddan och då ser det ut som en julklapp. Han har lagt en gammal T-shirt runt det hela och det är den som ger den vackra färgen när polyestern sprider sig.

Söndagen den 2 november 2014

Idag har J-O börjat på rodret. D.v.s. han har bestämt att vi ska börja med att förlänga roderskäddan något. Detta för att flytta ner lagringen så att hela paketet ska bli starkare. Så just nu plastas det upp en ny del som ska sättas fast på skrovet där han nyss kapat bort den "gamla" kortare roderskäddan. Den nya delen ska sen plastas fast på ut- och insida. Själva rodret/roderbladet håller vi på att läsa in oss på hur det ska utformas.Det är faktiskt det sista som ska produceras till båten!
Ja, sen är det ju också en sanning i sig att vi jobbar på övertid. Båten skulle ju varit klar för två år sen...
Jag håller som bäst på att göra en summering av det gångna årets arbete med båten och inser att vi efter att rodret blivit gjort går in i en ny fas som jag tror kan beskrivas som "montering och ytbehandling". Vi får väl se om det kan stämma framöver.
Jag har inga bra bilder än på roderskäddearbetet, men det kommer kanske...

Söndagen den 26 oktober 2014

Efter en regnig lördag med en massa röj och pyssel i, och med, båtklubbens stugor med efterföljande höstfest på kvällen blev vi glatt överraskade av att vara uppe tidigt (vintertid) och att vädret var hyfsat. Det blev vinterstädat i gamla Vindfamne och den sista täckpresenningen las på. 
J-O slipade klart överbyggnadens tak på bygget så mycket att det nu är fastlimmat en sprayhoodskena på det!

Fredagen den 24 oktober2014

Just nu fixar J-O till de plana ytorna som skylighten i rufftaket ska sitta i. Resten av överbyggnaden är nu färdig spacklad med polyesterspackel och här ska det läggas sprutspackel innan det blir slutslipning. 
Sprayhoodskena och även luckgarage samt dragluckan, i taket för nergång i salongen, ligger löst på plats. 
När sprutspacklet slipats är det dags att fästa, till att börja med, sprayhoodskenan. 

Söndagen den 19 oktober 2014

Efter en längre period med en massa andra projekt är nu verkstan städad och fin och idag har J-O "finspacklat" på rufftaket för att göra klart att sätta dit sprayhoodskenan. Som du ser på bilden använder han en tunn ribba som han böjer efter rufftaket för att, förhoppningsvis, dra ut polyesterspacklet till rätt kurvatur. 
Grundfärgen till inredningen, d.v.s. skott och fronter(de lodräta ytorna nere i båten), står nu också här hemma och väntar på att Joel ska ha tid att spruta på den.

Han har startat ett eget projekt på sin båt - ta bort det gamla trasiga teakdäcket. Många skruvar är det och man kan nog konstatera att det inte har hållit tätt i skruvhålen. Hur stort det projektet blir i sista änden vet han nog inte riktigt än.
 
Jag konstaterar att det är ca två veckor till årsdagen för byggstarten 2009. Då är det dags att summera det här femte byggåret. Det är faktiskt nyttigt - man glömmer lätt hur mycket som hänt det gångna året!

Söndagen den 12 oktober 2014

Grundfärgen att måla insidan av båten med är nu "kommen" och framöver har vi inga åtaganden på helgerna (vad vi i nuläget vet) så nu kan det kanske börja hända lite med båtbygget?!.
Gångna helgen har ägnats åt Mästarnas Mästare i segling i Båstad. Det har varit kul och jobbigt i det otroliga vädret. Idag var det kanske inget kanonväder, men igår var det nästan sommarstämning i hamnområdet med seglare i shorts och de flesta gick runt i kortärmat. Även de som var på havet (både funktionärer och seglare) var hyfsat lättklädda
Här kan du läsa mer om detta evenemang:

http://www.svensksegling.se/SSFTavlingar/MastarnasMastare/

I år var det ett lite udda inslag i hamnbilden för hamnen håller på att muddras och mudderverket låg mitt i hamninloppet och jobbade hela helgen. På bilden är en av pråmarna nytömd och på väg rakt in i segelfältet. De tävlande båtarna hann iväg så det var inte så illa som det kanske ser ut på bilden.

Lördagen den 4 oktober 2014

Så var kärran flyttbar och hamnade på en ny plats. Vi har som du ser "dubbelmontage" på hjulen och det känns bra när man ska köra så pass lång sträcka som vi gör. Vi har ungefär 1,7 mil till  Båstad. Nu är bara förhoppningen att den blir använd nästa säsong för att ta nybygget till (åtminstone) en provsjösättning för att klargöra flytläget.
Innan dess ska draget förlängas och en del stöttor och balkar ska svetsas fast...
...å så gäller de ju att vi får upp ångan igen så att den faktiskt blir sjösättningsklar  😀

Torsdagen den 2 oktober 2014

Nu har det blivit båtkärreändring och bygge på kvällarna. Joel köpte ju en Omega 34 i fjol och visste inte i början på sitt letande efter båt att han skulle köpa en båt med kärra. Så han började på ett båtkärrebygge som legat i träda på gårdsplanen sen han köpte båten. Nu har det sparkats liv i byggandet igen efter att han ändrat den medföljande kärran. Båten stod väldigt högt upp på den så och det fanns en del bitar som inte behövdes. När väl den var färdig var det så roligt att svetsa så det var bara att fortsätta med den andra som nu ska byggas för att passa vårt nybygge.
Nu är hjulaxeln på plats och en provisorisk dragögla så när väl hjulen kommer på blir den förflyttad från gårdsplanen och får stå där tills det är dags att sjösätta.
På bilden svetsar Joel på hjulaxeln och J-O förbereder för fastsättning av den. Det ska bli skönt att få bort den från gårdsplanen!

Söndagen den 28 september 2014

Så var 2014 års båtsäsong över för vår del. Det har varit en fantastisk sensommar och vi har verkligen njutit av våra små avstickare till bl.a. Hallands Väderö. Nu ligger gamla trogna Vindfamne här utanför huset och väntar på att vi plockar ur det sista och städar ur och lägger på vintertäcket. 
I samband med detta ökar givetvis sannolikheten för ett något högre tempo på båtbygget. Förutom att vi nyttjat båten under helgerna har det varit en hel del annat som blivit fixat också men efter att vi hjälpt till med Mästarnas Mästare (i segling) om fjorton dagar så har vi inget inplanerat i helgerna framöver!

Lördagen den 20 september 2014

Igår provmålade vi en del av salongen för att se att vi valt rätt kulör. Men också för att se hur det gick att sprutmåla. Kulören fick godkänt men det blev lite tunnt att bara spruta en gång så J-O testade om det kunde gå att rolla på färgen istället. Det tycks fungera, så det blir att vi rollar i förpiken där kravet på ytfinishen inte är så hög, likaså bakom sofforna och troligen inne i stickkojen också. Resten får Joel spruta. Jag har lagt in några bilder under Bygget i bild - Interiör. Kulören på färgen är svår att återge rätt med blixt, lysrör och byggstrålkastare.

Söndagen den 14 september 2014

I vanlig ordning smet vi iväg från alla måsten i fredags för att njuta av, kanske den sista , helgen på Hallands Väderö. Eftersom vi har en del att pyssla med här hemma också blev det den korta varianten fredag-lördag. 
Idag har jag tagit hand om en del äpplen från trädgården och Jan-Olof håller på med en vägg till ett mjölkrum. Det var lite specialvariant på vägg för den skulle passa runt mjölktanken, vara tät och skilja maskinrummet från den delen där mjölken ska tas till tankbilen (där ska det vara livsmedelsrent). Han har gjort sektioner i divinycell som han plastat på bägge sidor. De ska sen i sin tur sättas ihop på plats och sen plastas ihop med remsor. Som tur är har vi vädrets makter med oss med bra värme för plastningsarbetet. Så nu sitter de på sina respektive platser och jag tror att J-O kommer att plasta ena sidan idag och andra sidan kanske som i morgon. 
Jag har fått lite mer arbete i vinter - sprayhooden till H 35an är så spröd att den håller på att rämna överallt. Det får bli att sy en ny. Det kan ju vara bra att väcka upp de gamla kunskaperna jag förvärvade när jag sydde den som sitter där nu. Det kanske blir lättare då att börja på sprayhooden till den nya båten när jag nyligen gjort den nya till H35an?!
Jag antar gärna utmaningen att sy grejorna själv men jag är inte riktigt nöjd med resultatet. Sömmarna blir inte som jag vill ha dem på min gamla Pfaff med övermatning. Funderar på att skaffa en maskin som är avsedd för lite kraftigare tyger och tjockare lager. Ev. en industrimaskin med raksöm. Har du som läser detta någon erfarenhet av kapellsömnad eller industrimaskiner så får du gärna höra av dig.
Visst låg vi kanonfint tillsammans med våra kompisar på Hallands Väderö! Det var första gången vi var just i den här viken. Men vi fick lite att fundera över när sjökortet inte stämde på nordsidan av ön. Det som var utmärkt som en grynna var en ö och en grynna på ett annat ställe var utmärkt som ö! Vi kollade sen på kompisarnas plotter och där var det rätt. Vi får nog köpa Hydrograficas sjökort över Hallands Väderö.

Måndagen den 1 september 2014

Det var en hel del jobb att få färdigt spacklingen i salongen. Alltså drog det ut rätt bra på tiden att få det helt klart för lackning, men nu är DET klart. 
Vi har tagit chansen att njuta av att vara ute med H 35an också vilket ju givetvis har gjort att det tagit ytterligare längre tid. Men det gäller ju att passa på, det är inte många helger kvar innan båtarna står på land. 
Nu har J-O flyttat upp spacklandet en nivå. Han håller som bäst på att färdigspackla rufftakets ovan/utsida. Det ska göras innan det går att fästa sprayhoodskenan.

Jag har nog uttryckt mig lite vagt när det gäller själva färgsättningen. Inne i salongen och förpiken ska alla ytor som inte är tak vara ljusgrå. Taket blir i en vit nyans. Sen blir det lackade trälister och luckor till skåp och också lådor i trä (mahogny). Vi har ännu inte fattat beslut i frågan betsa eller inte betsa träet. Jag tror nästan att det blir till att betsa alltihopa.
Vad gäller skrovets utsida/friborden har vi ännu inte lyckats hitta någon färg som vi är lika förtjusta i båda två  😀. Men jag fick bestämma färgen på H 35:an så det är kanske J-Os tur att bestämma nu... 

Lördagen den 16 augusti 2014

En av de sista detaljerna som får sig en omgång, innan det är dags att lägga på sprutspackel, är kanten på "fönsteröppningarna". J-O rundar insidans kant med fräsen på bilden. Sen är det dags att lacka alla ytor. Som jag tidigare nämnt kommer det att bli en ljusgrå färgton på alla ytor utom taket. Det blir vitt. 
Jag börjar fundera över hur dynorna ska se ut. Det är ju dags att börja med mjukvarorna också!

Måndagen den 11 augusti 2014

Efter några fina dagar i Gilleleje och, framförallt, Hallands Väderö är vi nu tillbaka på jobbet igen. Både temperatur och siktdjup var mer än godkänt när vi badade oss igenom fredagen på ön. 
Egentligen har jag inget nytt att komma med när det gäller båtbygget. J-O fortsätter att spackla och slipa och spackla och slipa och så vidare. Det enda man kan säga om det är att för varje dag kommer han en dag närmre slutet på denna följetong. Det handlar om stickkoj och sånt han missat i salongen och sprayhoodskenan. Den sistnämnda är lite svår att forma rätt eftersom den kröker både horisontellt och vertikalt. 
Nu har vi alltså börjat vårt "lönejobb" så nu kan vi inte lägga riktigt så många timmar i veckan på båten längre. 
Återkommer när det händer nåt nytt!

Måndagen den 4 augusti 2014

Spackling pågår!
Efter att sprayhoodskenan är färdigspacklad ska den limmas fast på överbyggnaden tillsammans med luckgaraget. 
I övrigt är det spackling som gäller nere i båten också så att det ska bli ett bra underlag för sprutmålning.
Vårt engagemang i Seglarveckan är nu slut. Det var lika trevligt som tidigare år. Det enda man möjligen kan klaga över är värmen. Söndagen bjöd på väldigt få vindpustar och en enorm värme. Melgesseglarna kunde genomföra alla sina seglingar, men Konaseglarna gav upp efter middag.

Fredagen den 1 augusti 2014

http://sailingbastad.se/seglarveckan-2014/
Ja, det är det här som gäller just nu. J-O sitter i läbåten på Melgesbanan och jag ser till så att funktionärerna inte blir griniga för att de är hungriga. Sådär en 80 lunchpaket ska levereras till Konaseglarna och det kan man väl säga är lite jobb det med...
Å båten då ? Jo, sprayhoodskenan är nu plastad och ett 12 mm elrör är infräst i framkant så att det ska bli enkelt att fästa sprayhooden i skenan . Det ser bra ut men några bilder har jag inte idag.

Måndagen den 18 juli 2014

Jag hade problem med att lägga in bilder igår. Gjorde några försök idag med i samma album men det gick inte idag heller...
Då får man lägga bilderna någon annanstans, ju, så du hittar lite under fliken Bygget i bild - Detaljer.
Uppåtplastning är inget jag längtar efter att göra igen. Hur det ser ut (när det fungerar) kan du se bland de bilderna jag lagt in idag.
Något jag kan tänka mig att göra igen är att kappsegla J 80. Vi hade ett litet race i förmiddags i Båstad. Det är Seglarvecka och en av aktiviteterna som ingår i My Sailing Camp är - "samla ihop ett gäng och kappsegla mot ett annat gäng i J 80". 
Svag bris från VNV och ingen sjö, solen lyser från en molnfri himmel och båten som är hyfsat lättdriven skjuter ljudlöst snabbt fart i den svaga vinden. 🙂
Hur det gick? 
Det blev en seger till oss och en till våra motståndare i de två race vi hann med. 
Kul var det i alla fall!
Det fanns mer man kunde testa om man ville - SUP, vindsurfing och att segla C55. Man kan också åka stor RIB. På den här adressen kan du läsa mer:
http://sailingbastad.se/seglarveckan-2014/

Söndagen den 27 juli 2014

Det är inte riktigt så illa som det ser ut på bilden - J-O var inte med ...han var hemma och jobbade medan jag tog en liten paus på en "hytta" i Strandafjällen tillsammans med dottern.
Det blev fräst dekorlinje uppe på skrovsidan, fixat vidare med sprayhoodslisten och luckgaraget som den ska integreras med, förstäven är spacklad och i stort sett formfärdig och lite plastning nere i båten har blivit gjort och lite blir gjort i morgon
Vi får ju ha något med från H 35an på den nya så ändarna på dekorlinjen är lånade därifrån.  
Jag har försökt att lägga in bilder på detta men just nu så fungerar det inte så jag får försöka lite senare...

Måndagen den 21 juli 2014

Efter några dagars sailabout i det underbara sommarvädret är vi nu hemma igen. 
J-O jobbar med den "tradiga" delen som han sparat för att vi inte riktigt kunnat bestämma oss för om vi ska ha ankarspel eller inte. NU har vi bestämt att vi inte är tillräckligt trötta i ryggarna än för det 😉
Det är förberett för det ändå men vi plastar igen klyset tills vidare. Det är ganska enkelt att ta bort den ilagda biten om det visar sig att vi ångrar oss eller om båten ligger på aktern när vi sjösatt (man vet ju inte så mycket om flytläget än). Jag funderar lite över att ha ett ankarspel i aktern istället. Är det någon som har erfarenhet av det får ni gärna dela med er!
Vi ligger för ankar, på svaj, ganska ofta och i H 35an har vi en ankarbox i aktern och drar bara fram tampen efter ankringen till fören och det tycker vi fungerar bra. 

Söndagen den 13 juli 2014

Nu har jag sorterat bland alla bilder som togs när vi lyfte upp kölen ur gropen. Det finns en del inlagda på Bygget  i bild - Köl. Det var med stor spänning vi öppnade formen. Men det såg riktigt bra ut och vi känner oss nöjda med arbetet. 
Nu är J-O ute i förpiken och förbereder (slipar) för att provmåla där för att se om kulören blir den rätta. Det ska bli en grå ton på de sidor som inte är tak för det ska bli vitt.

Fredagen den 11 juli 2014

Vad vore livet utan att ha vänner som har lastare? Man kan i alla fall säga att man inte ska hålla på med såhär tunga grejor då...
Det var oerhört spännande att få upp form+ köl ur gropen, lyfta bort formen och se om resultatet var ok. Nu har vi ju bara sett ena sidan ordentligt men vi är nöjda med resultatet hittills. Det kommer mer bilder en annan dag på själva lyft och formöppning.
För er som är lika "ljudgalna" som jag kan jag säga att det är fin klang i den.🙂

Stort tack till Magnus som hjälpte oss med formen ner i gropen och Håkan och Ola som hjälpte oss med att lyfta upp, öppna, välta och flytta runt med lastaren.

Onsdagen den 9 juli 2014

Så var det då varmaste dagen hittills i år (vi mätte 30,9)...och blygjutning passar ju bra i värme - kanske slipper man elda då?! 🙃
Ånej så enkelt är det ju inte. Det har eldats och smälts och vattnats torr markvegatation idag minsann. J-O har jobbat sig duktigt trött med att först väga av gropen och placera formen rätt i densamma. Sen blev det ju en del flyttande av bly eftersom inte allt fick plats direkt i grytorna. Allt gick någotsånär efter planerna men vi blev  lite oroliga när det började bubbla och skvätta upp bly ur påfyllnadsröret. Betongformen hade tydligen dragit till sig fuktighet på grund av att luftfuktigheten för tillfället är hög. Bilder på delar av det beskrivna kan du hitta under "Bygget  i bild" - "Köl".
Nu får den svalna tills imorgon (minst) och då blir det oliiidligt spännande att ta upp den och öppna formen. 
Bilden visar att det blev lite publik. Två semesterfirare kom med glada tillrop från sin plats i skuggan. Tack Ola och Rick.
Vi hörs när vi har mer att berätta.

Tisdagen den 8 juli 2014

Nu är det inte så många förberedelser kvar innan det är dags att gjuta! 
Faktiskt är det meningen att det ska bli gjort imorgon.

Torsdagen den 26 juni 2014

Som du märker så händer det inte så mycket med båtbygget just nu. Det beror den här gången inte på att vi har tagit en långtur med båten! 
Nej, vi har sett att våra hus är i stort behov av lite omvårdnad. Bor man som vi med verkstad, loge, extrahus, garage och så ett boningshus så blir det en del kvadratmeter som ska målas. Jag kan erkänna att jag är glad att vi bara har boningshuset målat i något annat än rödfärg typ slamfärg. 
Det mesta av det röda är nu klart och återstår gör nu det vita (knutarna och runt fönster och dörrar) och det gröna på boningshuset. Lite beroende på vädret så ska nog det mesta vara klart efter helgen...och då...får vi se vad som ligger på agendan.

Lördagen den 14 juni 2014

Trots fint väder bestämmer vi oss för att stanna hemma och pyssla lite. J-O svetsar bl.a. ihop en del av kölbultarna och anpassar dem till rätt mått. Han svetsar också på en liten vinkel längst ner på dem för att ge dem större yta i den ändan. På bilden ser du locket till kölformen och kölbultarna som går igenom detta.  Han har dessutom satt fast en konservburk modell stor som ska vara påfyllnadstratt. Spacklingen  till det som ska hålla durken mellan salong och förpik på plats  är nu färdigt . Durken är plastklar och nu funderar vi på att lägga teakfaner på den. Vi har obehandlad teakfaner med nåt mellan ribborna på durken till H 35an och det är väldigt behagligt att gå på och blir aldrig halt. Vi får se om det blir så även här...

Fredagen den 6 juni 2014

Oj vad vi har seglat och gjort annat än grejat med båtbygget! 😮
Men lite småpul görs hela tiden och just nu är det lite förberedelser för att kunna lägga en durk mellan förpik och salong. Skrovet vinklar en del där och J-O håller på att lägga in stöd av hård divinycell så att durken blir en plan sådan. 
Som jag tidigare berättat hoppas vi kunna komma en bit framåt med bygget i sommar. Vi har bestämt oss för att hålla oss hemma lite mera än vi brukar. Förutom båtbygget är våra hus i lite behov av omvårdnad också. Lite målningsarbete och eventuellt byte av vedpanna...

Söndagen den 25 maj 2014

På nåt sätt är vi nog på väg in i en ny fas i båtbygget. Från att ha producerat skrov, inredning och däck är vi nu inne i att få hem eller se till att skapa kontakter för delar som vi så småningom ska ha på eller i båten. Det handlar om de tunga prylarna som mast och motor, men också om beslag och t.ex. kyl och spis. Så även om det inte är så mycket som syns just nu så jobbas det ändå med det här.
Bilden visar det som ska bli till kölbultar och som ska gjutas fast i blyet. Just nu mäter J-O ut var exakt dessa ska vara. Han har borrat några små "pilothål" nere i kölfickan som stöd för markeringarna.
Pulpitsen är ganska färdigtänkta nu och de håller på att få sin slutgiltiga form.
En grej som vi funderat lite på är om vi ska ha 25 mm eller 22 mm grova rostfria rör till sprayhooden. Har du någon erfarenhet av det ena eller andra tar vi tacksamt emot den!
Grattis alla mammor! Det är ju vår dag idag  🤩

Söndagen den 18 maj 2014

Precis när solen bröt igenom molnen i fredags körde vi mot Båstad för att ta oss ut till Hallands Väderö. En lååång kryss (16,92 M mot normala ca 11 M) senare låg vi på ön och njöt av underbart väder i trevligt sällskap. Nu, 2 dygn senare konstaterar jag att ca 5 min. efter att vi satt oss i bilen på väg hem från Båstad började det regna! Det blev storstädning i verkstan under eftermiddagen medan regnet vräkte ner. 
J-O har hittat en kontakt på de mer snäva böjarna till förpulpiten så nu ska det nog gå bra. Nu funderar vi lite på detaljer som fäste för olika saker förutom mantåget i pulpitarna(uuhh det var försvenskat😲)...

Söndagen den 11 maj 2014

Om du tänker bort tejpen och tänker bort att undre röret går förbi det böjda röret  förut så får du en bild av hur pulpiten ungefär ska se ut. Det översta rörets avslut vid aktern är inte helt bestämt ännu men förut ska det ansluta till mantåget och där det undre röret fästs mot stöttan i däcket (förut) kommer det att bli en ring på andra sidan att fästa det undre mantåget i. Det är kul när man ser ett konkret resultat av tankemödorna. 🙂

Lördagen den 10 maj 2014

Första rörböjen är klar! Och det fungerade! 😀
Det ska bli ena böjen i ena delen av akterpulpiten. Förmodligen görs de andra böjarna just nu när jag skriver så det kan kanske bli ytterligare bilder så småningom på allihopa. 
När alla böjarna är klara ska de svetsas ihop med de raka delarna så det är en bit kvar innan det hela är klart. 
Pulpiten på sonens Omega var rejält tilltufsad när han köpte den så den har han i vinter skurit itu, riktat upp och fått svetsat ihop igen och resultatet blev riktigt bra. Hoppas vår blir lika bra!
På bilden ser du rörbockaren i bakgrunden som vi lånat av en god vän. Till den gjorde J-O en trämall som han bockade röret runt. För säkerhets skull fyllde han röret med sand.

Fredagen den 9 maj 2014

Jag hjälper sonen med att klä om dynorna på hans och tjejens Omega 34 och J-O funderar på pulpits. 
Med risk för att upprepa mig konstaterar jag att funderandet tar mest tid...åtminstone mer än att göra själva jobbet. 
Funderandet, i det här fallet, har lett till att han gjort provisoriska "set-ups" som han ställt på plats på båten.
Jag har lagt in några bilder på dessa under fliken Bygget i bild - Detaljer.

Söndagen den 4 maj 2014

En kylslagen tur till Gilleleje blev det i helgen som var lång eftersom det blev en klämdag på fredagen. Vi hade fin vind större delen av resan dit under torsdagen och gjorde bra fart i en slör/halvvind men när vi seglade hem under lördagen gick det ännu fortare i den då V- SV vinden. De ca 31 M tog bara 4 timmar och 45 minuter.
Väl hemma igen i Båstad hjälpte vi Joel att masta hans båt. Det gick smidigt - det är ingen nackdel att ha genomgående mast i såna lägen! Annars har den lediga tiden i stor utsträckning lagts på veden den här veckan. Klyva och lava, klyva och lava, klyva och lava...men nu börjar vi skönja slutet. 
...var bilden är tagen? Gissa på du bara!

Onsdagen den 30 april 2014

Som du säkert förstått så händer det inte så mycket med båtbygget just nu. 
Under veckan har J-O klyvt ved och helgen som gick las i Båstad med diverse pyssel med gamla Vindfamne. Hon är nästan färdigpolerad i sittbrunn och överbyggnad nu. Det blev regn när jag skulle fixa det när hon stod härhemma så det fick vänta. 
Återstår att se om det blir något seglat nu under helgen...det drar i seglartarmen!

Tisdagen den 22 april 2014

Efter en vecka med pyssel hemomkring tog vi riktig time-out och drog iväg med båten till Hallands Väderö. Just nu blommar de enormt stora vitsipporna och skira gröna slingor av nyutslagna bokblad syns här och där mellan bokestammarna. Bästa tiden på ön? 
Nu är det full fart på jobbet och här hemma igen. Blir det nåt resultat som kan verka intressant för er läsare så kommer det ett nytt inlägg här ju...

Lördagen den 19 april 2014

Nummer ett har fått en kompis! J-O har fixat den andra tanken så att den går att använda också. Dessutom har han grävt ett hål för gjutformen som du ser på bilden. Ja, det var väl vad som hänt idag med vårt bygge.
Joel har fixat nya innertakplattor till sin båt och dessutom har han hittat små och nätta ledlampor som ska fällas in i dessa plattor. Det finns risk att det blir väldigt likt i vår båt vad det lider...
Härligt väder att vara ute i så jag har faktiskt rensat vår 606a från 3-4 års damm och annat som kan samlas i en loge. Den har stått på land för att vi inte har känt att det varit befogat att ha den i sjön med allt vad det innebär av t.ex. jobb. Anledningen till "rensningen" är att jag kommer att hålla seglarkurs för vuxna i Båstad i år och då blir det ju bra att ha 2 st likadana båtar. Båtklubben har nämligen en likadan. Det kan ju bli nåt matchrace en kväll också 😀 Vem vet?!

Fredagen den 18 april 2014

Vi önskar alla våra hemsidebesökare, vänner, bekanta, släkt och alla andra

en riktigt skön

PÅSK!

Onsdagen den 16 april 2014

Silverskimrande tackor blev resultatet av gårdagens testsmältning. Du kan se lite bilder på Bygget i bild - Köl. Detta var ju en test för att se om våra ideér fungerade i praktiken. Det gjorde de med vissa förbättringar på vägen. Bl.a. plåtar för att inte vinden skulle kyla och störa för mycket. Nu ska vi kolla upp om vi har bly så att det räcker till kölen. Ev. saknas det några hundra kilo, men det ger sig när vi kontrollväger. 
Själva kölgjutningen blir väl framåt sommaren och då kommer vi att använda två "blygrytor" av det slaget du ser på bilderna. Vi har ju planerat att hålla oss lite mer hemmaomkring i sommar för att jobba med båtbygget.

Tisdagen den 15 april 2014

Nu har vi provgjutit med "blygrytan". Det kommer bilder snart...

Söndagen den 13 april 2014

Så var H 35an i sitt rätta element igen! I ett underbart väder sjösatte vi henne och innan det var kväll var hon både mastad och fylld med det som brukar vara med ombord. Jag var inte så medverkande till detta eftersom jag fixade käket i klubbstugan till de få som var aktiva denna dag. Som du kan se på bilden har redan de svarta "rinningarna" börjat visa sig. D.v.s. det svarta nedfallet som följer med nederbörden och sätter sig på skrovsidorna har redan innan sjösättning dykt upp. Det brukar annars vara ganska snyggt och prydligt men J-O var färdig med fribordens polerande och vaxande redan för lite drygt en vecka sedan och sen dess har det regnat en del...Det i sin tur innebär att jag inte hunnit fixa överbyggnaden än. Kanske lika bra det!
Kanske, kanske blir det en tur i veckan - vi får se hur vädret artar sig. Det kunde vara trevligt att ta en tur till Väderön, ju. 

Onsdagen den 9 april 2014

Båtsäsongen närmar sig med stormsteg! J-O tog första båtturen i år med detta fantastiska flytetyg. Båtklubben rangerade ut en del  jollar för några år sen och denna blev liggande på tomten och skräpade men eftersom det var lite knivigt att såga träd ute i ån fick den komma till användning..."linfärjan över floden Smedjeån". Du kan också se den gamla kyrkspången som har havererat med hjälp av det fallna trädet (Stormen Sven tror jag hjälpte till). Om alla andra projekt skulle ta slut så fixar vi nog till spången. (Eller också gör vi det ändå  ) 

Lördagen den 5 april 2014

Lite nyköp! Här ligger det rostfria rör som ska bli till pulpits och sprayhoodbågar. Snyggt inplastade...
Att böja/bocka rören är fortfarande något som sysselsätter J-Os tänkande. Om det inte går att böja det snyggt (Det får inte bli tillplattat i böjen!) finns det ju en möjlighet att köpa böjarna och svetsa ihop med de raka rören. Den böjen som verkar ställa till det mest är pulpiten i fören. Där blir den tväraste böjen. 
Annars...H 35 an är nu  bottenmålad också s å det är bara delar av överbyggnaden och sittbrunnen som ska "cleanas" och vaxas innan det är helt klart för sjösättning. 
Men jag såg att sprayhooden behöver en liten översyn. En söm var bortfrätt av solen. Det blir nog till att sy om den i morgon. Då ska jag också hjälpa Joel och hans tjej Elin att byta fönsterna i deras sprayhood. Jag har sytt vår sprayhood men det var ganska längesen och jag minns mest att symaskinen nog inte var  l ämpad för så tjocka lager tyg. Sömmarna blir inte så snygga - men det går. 
Är det någon som har bra tips på vad man ska ha som "smörjmedel" när man syr i de där plastfönstren så får ni gärna höra av er!  När jag sydde vårt sprayhood har jag för mig att jag använde lite olja. 

Söndagen den 29 mars 2014

Nej, det är inget försök att göra ett konstverk liknande en giraff - detta är en av de två tankarna som blyet så småningom ska smältas i när kölen ska gjutas. Efter lite svetsarbete är nu den ena klar att testa. 
Benställningen är ganska hög för att vi ska slippa att gräva ner gjutformen alltför djupt. Det gör att vi får göra en lite grushög under tanken där vi sen eldar på med ved. I teorin ska det, när blyet smält, vara enkelt att vinkla ner röret som sticker upp på bilden, via rörböjarna, så att blyet rinner snyggt och prydligt ner i formen. 
Vi testar med lite skräpbly som vi har liggande som behöver rensas och gör blytackor i en form av det som blir användbart. Men det får vänta tills vi har lite mer tid vilket förhoppningsvis blir i påsk.
Om du undrar varför J-O hade sparat de där småplastningarna som han gjorde vid förra uppdateringen så var det för att det var svåråtkomliga utrymmen och en del var uppåt vilket inte är hans favoritarbete...
Nu får det bli att fixa till gamla Vindfamne för sjösättning i det underbara vädret. + 17,2 grader i skuggan i går! Det verkar bli lika fint idag.

Söndagen den 23 mars 2014

Utav allt som ska fixas vid den här tiden har en del blivit gjorda i veckan. Men det har å andra sidan inte blivit så mycket gjort med båten. J-O håller på med avslutande spacklingar och småplastningar på ställen han har sparat av någon anledning. Det som (bl.a.) har satt tankarna i arbete på sistone är tanken här bredvid. I denna ska vi provsmälta lite skräpbly för att se om teorierna om hur detta ska gå till är riktiga. Vi har lite ledigt under påsken och hoppas då göra den testen och då behöver ju grejorna till detta vara klara. Så nu ska det bli någon sorts ställning till tanken...Det blir nog en liten följetong runt detta.
Joel, vår son, håller på med sin Omega 34 och bl.a. är pulpiten lite illa tilltygad och ska riktas upp. Det blir lite kapat och lite svetsat innan den blir sig själv igen. Detta engagerar såklart även J-O. Det blir lite funderingar kring rörbockning och material. Det tycks vara få som har verktyg till just den här typen av rör i närheten av där vi bor så vi får se hur vi gör när det är dags för våra pulpits. Det har blivit lite youtubetittande för att se om man skulle kunna bocka böjarna själv. Vi får väl se hur det blir med detta.

Lördagen den 15 mars 2014

Trappan på plats! Nu ska vi bara fixa veden, cykeln och gå på lite möten. Det betyder att just nu händer det inte så mycket med bygget .
I ärlighetens namn så har faktiskt J-O börjat på luckorna till motorrummet på sidorna. Den ena är vid stickkojen och den andra är i stuvutrymmet från sittbrunnen. Av erfarenhet vet vi att det kan vara bra att komma åt motorn även från sidan. Därav dessa luckor.
Men vi hann med en liten tur med Blokart på stranden idag. Det var en återförsäljare för dessa som var nere i Mellbystrand och testade om det var bra där. I kulingvindar från väst så är det nog mer eller mindre ett drömställe! Tycker vi i alla fall...Betydligt bättre än vägen här hemma.

Söndagen den 9 mars 2014

J-O fortsätter att spackla i stickkojen och jag har dammsugit H 35:an ren från jorddammet. 
Fantastiskt väder inbjöd sen till lek då en kompis till sonen kom med sin Blokart. Vi körde (seglade?) på en halv vind lite fram och tillbaka på en väg här i närheten och som mest kunde man komma upp i 50 km/h. Det var RIKTIGT ROLIGT!😀
Det får kanske bli en sån när man inte har så mycket som ska skötas här hemma...
När jag provade kom det en lastare så det fick bli till att gå upp i vind och rulla ut på en åker i väntan på att den for förbi. 

Lördagen den 8 mars 2014

Som synes har det blivit lite gjort i stickkojen sen sist. Hyllan och el-centralsskåpet är på plats liksom en "mellanvägg" i stuvutrymmet under kojen. Så nu är det spackling av ytorna som är på gång.
Det har varit lite utearbete också idag tack vare det behagliga vädret. Bland annat har vi täckt av sittbrunnsdelen på H 35:an bara för att konstatera att hela båten måste rengöras igen. Jorden som blåste över oss från åkrarna i vindriktningen tycks ha lagt sig uppe på båten under presenningen. J-O spolade av det värsta och jag tänkte att jag skulle ta mig upp med en rejäl dammsugare imorgon och städa ur alla utrymmena. I såna här lägen funderar man över om det inte hade varit bättre att strunta i storstädningen på hösten...Jag har också skyfflat ihop 6 rullebörslass med jord från vår nerfart från samma jordstorm. Inne trädgården finns mer, men det struntar vi nog i.

Måndagen den 11 november

Kommentarer är nästan onödiga...ny nedgångstrappa till salongen!? 
Nej, den här veckan har den lediga tiden lagts på den här trappan till några vänner. Det luktar gudomligt gott i verkstan och damm och hyvelspån från det här jobbet är, i mitt tycke, betydligt behagligare än polyesterdito.
Så, tyvärr alla som följer oss på hemsidan, den här veckan har det inte hänt något i båten...

Lördagen den 22 februari 2014

J-O fortsätter i stickkojen. Efter att jag tagit bilden skulle han plasta den bruna triangel-listen på plats. Han har också dragit färdigt avrinningen från däcket till utloppen strax ovanför vattenlinjen. Det är de rören som du ser tryckta på plats av mothållspinnar. De sitter i spackel och ska få en rundad form så att man "inte slår lilltån i dem". Avrinningen ska vara likadan på babordssidan men där kommer den i stuvutrymmet så där spelar inte utseendet så stor roll. Här i stickkojen ska det mesta döljas av hyllan. Sen återstår ju en del spacklingsarbete här också.

Fredagen den 21 februari 2014

Nu när i stort sett snickerierna är träfärdiga är det ju bara att sätta igång nere i båten med plastning och spackling. J-O arbetar sig akterut och har nu hamnat i stickkojen. På bilden kan du se honom göra grunden till en kanal för slang/sladd-dragning som sen också blir längsgående list att lägga kojbottnen på längs skrovsidan.
Det blir ett grunt skåp akter om navigationsbordet med plats för elcentral och ett skåp. Akter om detta blir det en hylla längs skrovsidan.
I verkstan är det motorlucka med integrerade trappsteg i som är under tillverkning. Jag tänkte ta en bild när den provas på plats, vilket väl inte ska dröja alltför länge...

Tisdagen den 18 februari 2014

En liten samling lådor. Det mesta är nu träfärdigt och undanställt för att inte få skavanker innan de lackas. De blev en ansenlig samling. 
Handtagen är på plats och den lilla kilen i botten som, i all enkelhet, kommer att hålla lådan på plats vid krängning och våghopp sitter på plats på undersidan. Man lyfter lite i lådan sen är den öppningsbar. Vi har samma typ av låsning i H 35:an och det har fungerat bra.
Jag har lagt in två bilder under Bygget i bild - Interiör. Den ena visar lite hur vi tänkt i pentrydelen. J-O har satt upp en provisorisk set-up för att se hur skåpet ska utformas som är längs skrovsidan bakom spisen. Det blir två skjutluckor där. Vi konstaterar att det finns så gott om utrymme att vi inte behöver detaljplanera just nu. Det blir nog lösa inredningar som kan bytas ut efter hand som det som ska vara där byts ut.
På den andra bilden gör J-O den sista justeringen av  hyllkanten på styrbordssidan i förpiken. Sen åker den, tillsammans med babordskompisen, också in på "lagret". Tur att barnen är utflugna så att alla delarna får plats.😀 Sonens f.d. rum är fullt av hans och våra grejor till båtarna som segel, dynor m.m. och dotterns som även används som gästrum är nu ganska fullt av snickerierna.

Söndagen den 16 februari 2014

J-O fortsätter med inredningsdetaljer i verkstan. Bl.a. har han gjort alla handtagen till lådorna. Bilden bredvid visar dem i nästan färdigt skick. De ska bara finputsas så är de klara att fästa på lådornas fronter. Storlekarna på dem är beroende av storleken på lådan. Så de minsta ska vara till de små lådorna vid vaskskåpet, mellanmodellen i navigationsbordets lådor och de två största i "byrålådorna" under förpikskojen.
Lådan bredvid handtagen är en från H 35:an som jag tog ut för att kolla så att de blev någotsånär lika. 
Känner du någon som är på jakt efter en Maxi 33 ska du kolla den här annonsen: 
http://www.blocket.se/helsingborg/Maxi_33___91_nr_819_51997572.htm?ca=20&w=2&last=1
Det är en vän till oss som säljer den och den är i riktigt fint skick!
...man måste ju inte bygga en själv...😉
Vi är lite lediga den här veckan så kanske uträttas det stordåd! Vi får väl se vad som hinns med. Just nu gör J-O ett fack under där spisen ska hänga. Vi konstaterade efter båtmässebesöket att vi får gott om stuvutrymme om man jämför med båtarna som fanns där.

 

Måndagen den 10 februari 2014

Idag har de små lådorna vid vaskskåpet fått sina fronter på plats. Själva skåpsluckan är också grovfärdig och väntar på att få lite fane´r på sig. I bakgrunden på bilden ser du sonen och en del av hans renovering av pentryt. Här håller han på med den nya "diskbänken" i vilken det ska limmas vaskar, och så är ett av hålen till kylboxen. 
Jag har också jobbat lite men då med hemsidan. Om du inte känner igen menyn här till vänster så är det bara lite ommöblerat och jag har döpt om "Skrovbygget i bild" till bara "Skrovet". Samma innehåll alltså. Dessutom var det irriterande med slideshowen som la sig framför bilderna så den åkte bort den med så nu får du bläddra själv i fotoalbumen.

Lördagen den 8 februari 2014

Efter navigtionsbordet står pentrydelen i tur att få sina lådor och skåpsluckor gjorda. Under vaskarna kommer det att bli ett skåp med en rad smala lådor längst ut mot mittgången. Lådorna börjar ta form här på bilden intill. Vi gjorde också ett besök på båtmässan i Göteborg igår för att titta lite på tillbehör och få lite inspiration. I kassarna med hem fanns förutom en hel del reklam även en haspelrulle och nya skot till förseglet på H  35:an.

Lördagen den 2 februari 2014

Bilden visar fortsättningen på förra inlägget. En massa träbitar är nu hoplimmade till det som ska bli trappsteg och i förgrunden ser du det som ska bli vangstycken. MEN det har hänt lite med båtbygget också. Alla lådorna till navigationsbordet är ihopsatta. du kan se en bild på dem under Bygget i bild - Detaljer. J-O har sinkat ihop hörnen och som han själv säger: "...är det kanske lite overkill, men det blir starkt!"
Lådorna är gjorda i plywood i sidorna med en liten mahognykant överst.
Undrar du vad det är för plastlådor som står på elementet i bakgrunden på bilden så är det sonens lilla projekt. Det ska bli "handskfack" i sittbrunnen på hans Omega 34.

Söndagen den 26 januari 2014

Vintern håller temperaturen lite väl låg i båtbyggarlokalen för att hålla på med plastarbete som spackling och liknande. Det innebär att det blir arbete i den go´a värmen i verksta´n i stället. Förutom att det blir listat, fanerat och producerat lådor, luckor och ramverk till inredningen ramlade det in ett nytt sidospår. Bilden här bredvid visar material till en innertrappa. Virket ligger på tork här för att så småningom bli hoplimmat till trappsteg. 
Jag har lagt in lite bilder på kantlistning av lite olika delar till skåp och lådor under Bygget i bild - Detaljer. 
Nere i båten har J-O testat ramverket till lådhurtsen i "navigationsbordet". Bild på detta kan du se under Bygget i bild - Interiör. 
Apropå förra inlägget med chokladmousseutsikten så kan jag meddela att det blev värre. Det har blåst rejält hela veckan och snön har definitivt tagit slut vilket inneburit att det blev brunare och brunare och liknande nog mer chokladpudding till slut. Ganska deprimerande faktiskt. Som väl är så har det i natt pudrats med lite VIT snö ovanpå alltihop så nu blev det lite ljusare igen! Tyvärr ska vinden öka igen så vi får väl se hur det blir framöver...

Söndagen den 19 januari 2014

Just nu lever vi i en lite annorlunda landskapsvy - chokladmousse. Det är nog bästa sättet att försöka beskriva det vi ser när vi tittar ut genom fönstren. Vi skottar hit"fykt" snö blandat med jord från den plöjda åkern i vindriktningen. 
Men ute verkstan jobbas det på. Du kanske tycker att det verkade lite konstigt att luckorna stod på tork och såg lackade ut fast jag skrev att det nu var det som återstod i förra inlägget? De var bara avtorkade med vatten för att eventuella tryckmärken från faneringen skulle försvinna. 
Det som gjorts nu är en del av luckgaraget till nergångs-skjutluckan. Bild på detta kan du se under Bygget i bild - Detaljer. Förutom detta fortsätter J-O med lådhurtsen mittemot pentryt som man kanske kan kalla navigationsbord. Det blir en stor låda överst till pappers-sjökort och 6 mindre lådor till...ja,det vet vi inte exakt i dagsläget men det ska gå att t.ex. ha te/kaffemuggarna där. Underst blir det ett större utrymma med lucka framför där man kanske skulle kunna ha skorna...vem vet?

Fredagen den 17 januari 2014

Mer luckor!
Det här är de luckorna som ska vara i skåpet ovanför soffan i salongen. De står här, nyfanerade, på tork på elementet ännu obetsade. De ska vara på andra hållet d.v.s. de långa sidorna ska vara uppe och nere. Jan-Olof jobbar sig sakta akterut med inredningen och har alltså nu kommit till salongen. Toan hoppar han över än så länge, där är lite mer att tänka färdigt kring först.
Det som sen väntar är att betsa (?) och lacka alla delar som han nu producerar. Vi har ännu inte bestämt om vi ska betsa eller ej. Det ska göras lite tester först...

Söndagen den 12 januari 2014

Det luktar ovanligt gott i verksta´n just nu. Det beror på att det är en del träarbete på gång. Som jag tidigare nämnt håller JO på med lite luckor till skåp nere i båten och det är ju inte bara divinycell eller polyester i dem. Visserligen har han divinycell i mitten men det är sen lagt på en tunn plywood och efter det ska det nu bli 1,5 mm mahognyfane´r som läggs på olika håll. Detta för att det ska bli lite liv i den släta luckan. 
När det ska limmas kommer en gammal trotjänare till hjälp - fanerpressen modell "gammal". Efter att ha stått still nu i många år var det bara att pumpa upp tryck och konstigt nog fungerade den! Som du ser på bilden så är den tämligen kamouflerad...
Jag har lagt in två bilder på tillverkning av luckor under Bygget i bild - Detaljer.

Onsdagen den 8 januari 2014

Kojbottnarna till förpiken är nu grovfärdiga men de ska sprutmålas/lackas innan de är helt klara. Det blev lite schweizerost över dem eftersom vi ville ha ventilation ner till underliggande utrymmen och samtidigt blev de ju lätta! Ca 5 kg för bägge bitarna får väl vara OK. bild på dessa ofärdiga "ost"bitar kan du se under Bygget i bild- Detaljer. Skjutluckan, som du ser på bilden, blev också lite grovfärdig idag när vi plockade den ur formen. Den ska kapas på höjden med ca 3 cm så det ser ju lite tokigt ut här. Det är bra fart i verksta´n, mellan plastarbetena blir det gitarrställ i trä till mig...

Söndagen den 5 januari 2014

J-O fortsätter att testa med vacuumsugning och bilden visar hur han suger fast en tunn divinycellskiva på undersidan av skjutluckan som ska vara i taket mellan sittbrunn och salong. Den är plastad i en form och ska få något lager matta och polyester ovanpå divinycellskivan också. (Som då alltså blir undersida...)
Annars är det lite inredningsdetaljer som produceras parallellt. Kojbottnarna till förpiken är i stort sett klara och skåpet som ska vara mellan förpik och salong mitt emot toan är också under tillverkning. Bilder kommer så småningom.
En bild på kojbottnarna kan du se under fliken Bygget i bild - Interiör

Torsdagen den 2 januari 2014

Nu är det mycket på gång! 
Bilden här intill visar lådor och ram till "byrån" som ska vara under förpikskojen. Delarna ska  lackas innan det hela sätts på plats.
Eftersom kepskanten nu är klar och det är i princip färdigspacklat är det dags att gå vidare med luckgarage och sprayhoodfäste. Vi vill ha en fast kant uppepå taket att fästa sprayhooden i, så den håller J-O på att bygga upp med divinycell på plats för att den ska få rätt form. Men för att sen den i sin tur ska få rätt form måste formen på bågarna till sprayhooden också bestämmas. De ska ju helst passa lite snyggt och prydligt längs det här fästet när den fälls ner. 
Lite provisoriskt byggde vi upp en sprayhood med masonitbågar och plast och med hjälp av tejp höll vi grejorna på plats. Detta snygga bygge och början på fästet på taket kan du se under Bygget i bild - Däck och överbyggnad. På bilden där J-O limmar ihop divinycellen kan du också skymta hålet under förpikskojen som lådorna  på bilden  här intill  ska sitta.

Tisdagen den 31 december 2013

Så var det då sista inlägget för år 2013. 
Idag har vi plastat ihop kepskant och fortsättningen i sittbrunnen (dekorlisten ) med överbyggnaden på ovansidan. I helgen har J-O plastat och spacklat upp kanten runt nergångsluckan. Jag har inga bilder än på detta men det kommer nästa år!

Vi önskar dig en festlig nyårsafton
och ett Gott Nytt År!

Lördagen den 28 december 2013

Så var julen överstökad. Det innebär att det blir tid över för båten igen! Bilden bredvid visar kepskantens sista delar som plastas ihop i hörnen med hjälp av vacuum. Bilden togs på lillejulafton och sen dess har det inte hänt särskilt mycket därute. Just nu funderas det en hel del runt luckan och luckgaraget mellan sittbrunn och salong. Det finns ju olika sätt att lösa detta på, men för tillfället är det modellen som vi har på H 35an som verkar bli lösningen. 
Bland det vi lagt tid på under julen, förutom trevliga stunder med släkt och vänner, är en tur till Hallands Väderö på annandagen och en nyfikenhetstur till Gilleleje som tyvärr drabbades oerhört hårt av stormen Sven. Den hette Bodil i Danmark och det finns massor med filmer och bilder på nätet där man kan se förödelsen. Nu har alla båtar som blev vinddrivna iland plockats bort och det är röjt efter allt bråte som spolades upp. Men det finns mycket kvar att göra innan den yttre delen av hamnen blir sig lik igen.

Söndagen den 22 december 2013

Sååå behändigt det är med limpistol!
På bilden ser du J-O som håller på att limma fast 
" kepskanten" på överbyggnaden. Han använder förtjockad polyester som fästmedel. För att hålla den på plats innan polyestern härdat limmar han med limpistolen fast den mot små träbitar som i sin tur är inpassade och fastlimmade mot taket till överbyggnaden med - ja, just det - limpistolen. Först fäster han kanten med tvingar mot de där små träbitarna och efter en stund, när limmet stelnat, kan han ta bort dem och göra en sista justering så att kanten följer taklinjen rätt. Hur det ser ut kan du titta närmre på under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Måndagen den 16 december 2013

För att slippa plasta runt snäva hörn och uppåt så blev det idag ett lager matta runt "kepskanten" innan den ska fästas längs överbyggnaden. Efter att den fästs ska den plastas på översidan så att den ska hålla riktigt bra...

Söndagen den 15 december 2013

När nu "fönsterhålen" har blivit lite halvfärdiga kan man ju börja med "kepskanten". Idag har J-O passat till den och slipat in den så att den har rätt form. Sen är det lite plastning att göra på den innan det är klart. En bild på den grovfärdiga kanten på plats kan du se under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Fredagen den 13 december 2013

Ja, så var det hål rätt igenom.
Bilden visar de alldeles nyfrästa hålen och J-O som håller i fräsmallarna. Under veckan har han spacklat upp falsen i vilken själva "rutan" och ramen ska ligga i. Lite spännande var det att se hur det blev på insidan. 
Nu funderar vi lite på om det ska vara ofärgat "glas" eller om det ska vara rökfärgat. Rökfärgat har vi vår gamla båt, men vi har ingen erfarenhet av ofärgat glas. Har du någon ide´ om varför man ska ha det ena eller andra får du gärna delge oss det.

Söndagen den 8 december 2013

Spacklandet är klart i kanterna runt "fönsterhålen" och nu har J-O gjort mallar till slutfräsningen. Men innan dess får det bli investering av en pinnfräs till detta. Det finns en bild där fräsmallarna är på plats  under menyn Bygget i bild - Däck och överbyggnad.
Annars så har lådorna som ska vara under förpikskojen fått fronterna fanerade och dessutom har ramen i vilken lådorna ska sitta gjorts. Vi har funderat lite fram och tillbaks över om vi ska betsa träet eller ej. Det är ju mahogny men den är lite ljusare än det vi vill ha så det lutar åt betsning. 
Lite kul att börja tänka på sånt nu! Det är ju liksom färdigställande och det kan man väl inte precis säga att vi har gjort så mycket av än. Det enda som är helt klart är stuvutrymmena under salongssofforna som vi fick en ingivelse att topcoata för att ha något som var HELT FÄRDIGT.
Sven, stormen, härjade rätt våldsamt här och det var så högt vattenstånd att hamnen i Båstad var helt översvämmad och vågorna rullade fritt eftersom pirarna låg under vatten.  

Onsdagen den 4 december 2013

Hålen är utfrästa! 
Dessutom har J-O tagit bort divinycellen en bit in runt kanten för att sen fylla upp med spackel. Just det där spacklandet håller han på med just nu. Så nu finns det ingen återvändo. Bara att hoppas att det blir bra alltså!

Söndagen den 1 december 2013

Med risk för att du tycker att jag upprepar mig konstaterar jag och J-O att det är mycket som händer som inte har med båtbygget att göra på helgerna nuförtiden. Men framåt går det i alla fall!
Fronterna/ramarna till skåpen i salongen är nu färdigfanerade och har fått en liten list i underkant för att de ska harmoniera med övriga lister. Bild på limning av listerna kan du se under Bygget i bild - Detaljer och en bild på en av fronterna/ramarna på plats som en test kan du se under Bygget i bild - Interiör. De ska givetvis betsas och lackas innan de fästs.
Just nu håller J-O på att väga in ramarna till portlighten på allvar för att sen fästa fräsmallarna. Det tog ju lite extra tid pga att han inte var nöjd med spacklingen på ruffsidan. Men nu har det fått godkänt. Själva fräsningen får nog vänta till en annan dag eftersom det är lite annat som måste fixas idag...Lovar att återkomma när hålen är gjorda

Måndagen den 25 november 2013

Innan  vi bestämde var portlighten, alltså fönsterna, skulle sitta, slipade J-O sidorna klart för att sen bara sätta igång med att fräsa ut hålen. 
Klart trodde han, men det visade sig att det behövdes en spackling till innan han blir nöjd med ytan. 
Fräsmallarna är i stort sett klara men vi hade inte mer spackel hemma så det blir en liten fördröjning i arbetet. Bilden visar hur vi tänker att ramarna ska sitta. Man konstaterar att det är ett lite för litet rum för att man ska få rätt proportioner på bilderna - det krävs vidvinkel för att få med allt. Således kan man inte se att avståndet är lika stort mellan ramarna på bilden. Det som sitter längst fram (förut) sitter ganska nära huvudskottet i salongen och det som är längst bak(akterut) sitter precis ovanför spisens placering i pentryt. Alla är alltså i salongen. 
Möjligen blir det lite mer inredningsarbete i veckan som jag kan berätta om framöver...

Lördagen den 23 november 2013

Så var det dags att sätta fräsen i överbyggnadens sida!
Ramarna till fönstren ( portlights) har vi fått och de ska bara poleras innan de är helfärdiga. Det "ska bara" göras fräsmallar först...  Bild på ramarna, opolerade sådana, hittar du på Bygget i bild - Detaljer.
Annars har tiden idag gått till annat. Bilden här bredvid visar dagens skörd av ljus. Det blev en del kreativa varianter förutom de sedvanliga ljuskronorna och de raka ljusen till adventsljusstaken.

Måndagen den 18 november 2013

Dags för fronter till skåpen ovanför salongssofforna.
De görs i plywood och på bilden ser du att det limmas mahogny på kanterna. Hela framsidan ska sen faneras med mahognyfanér. Sen blir det betsning och lackning i flera omgångar. Så småningom kommer det att bli luckor för hålen...

Fredagen den 15 november 2013

J-O jobbar på med lådorna och en liten detaljstudie ser du på Bygget i bild - Detaljer. Det har ju annars inte hänt så mycket i veckan förutom detta...

Söndagen den 10 november 2013

J-O håller på att göra lådorna till förpiken under kojbottnen (en liten byrå vars lådor öppnas akterut) har jag snickrat ihop en förkortad version av vad som blivit gjort med bygget under det fjärde året vi hållit på.
Förutom en hel del jobb med båten gjorde vi i somras en underbar tur till Norge och på det hjälpte vi till som funtionärer under nästan två veckor. Med detta i åtanke tycker jag det har hänt riktigt mycket under detta år!
Vi får väl se hur många års "övertidsarbete" det blir. Detta var ju det första - bygget skulle ju bara ta tre år...

Lördagen den 9 november 2013

J-O håller på att städa i verkstan och idag tog han bort det stora tillklippningsbordet för glasfibermattorna som har stått framme sen vi började båtbygget. Det blir på något sätt en markering av att vi har kommit in i ett nytt skede i bygget. Nu är det bara små plastarbeten kvar!
Ett av de små plastarbetena är att göra mellanväggar i skåpen ovanför sofforna i salongen. De är gjorda och sitter på plats nu och en bild på det kan du se under Bygget i bild - Interiör.
Det var skönt att få hem det virket vi behöver i förra veckan. J-O satte genast igång att producera både lister och diverse böjlimningar. Trappstegen ner från sittbrunnen till salongen är böjlimmade i teakfanér och hur det ska bli (ungefär) kan du också se under bygget i bild interiör.

Söndagen den 3 november 2013

Som du ser på bilden bredvid så har J-O fixat lite "böjlimning" och gjort klart listerna till ovankant ryggstöd och framkant sittdyna till båda sofforna i salongen. Själva böjen kan du se om du tittar under Bygget i bild - Detaljer. Den är sen tillpassad och ihopsatt med resten av listen. 
Trappstegen till nergången från sittbrunnen håller också på att ta form. De blir också böjlimmade men i teakfanér. Det kommer bild på dessa så småningom. Annars har helgen passerat snabbt förbi och så mycket har inte blivit gjort på båten. Däremot har vi bakat stenugnsbakat bröd med efterföljande pizza. Mums!
Det börjar dra ihop sig till att summera fjärde byggåret också. Det betyder att det är femte vintern vi är inne på nu. Om jag inte minns helt galet så har jag för mig att J-O tänkte att det nog kunde ta tre år att bygga den här båten  - Men man ska ju vara optimist!😀

Fredagen den 1 november 2013

Lycklig som ett barn på julafton for J-O ut i verkstan i går morse och började jobba med TRÄ! Tyvärr varade det inte så länge. Det visade sig att träbitarna vi ordnade i onsdags hade sprickor "på tvären" vilket gjorde att det inte gick att få ut så långa bitar som vi nu behöver. Så idag har vi gjort en ny resa till Göteborg och fått nytt trä. Det ser du här bredvid. Den här gången har vi verkligen tittat noga på varenda brädbit och det ser bra ut. Det blev lite teakfanér också till trappan ner från sittbrunnen. Så nu är det bara att sätta igång och jobba  med det som egentligen är J-Os favoritmaterial - TRÄ!
Motorsågen har varit igång ett tag idag och de stora grenarna som bröts från en lind vid vår infart är nu borttagna. 
Jag har också lagt in en ny funktion på hemsidan så att det går att göra kommentarer.  Vill man inte göra kommentar på hemsidan kan man skicka ett mail via kontaktsidan. 


Torsdagen den 31 oktober 2013

Egentligen skulle J-O varit igång med motorsågen för att ta ner lite av de grenar och avbrutna träd som ligger på vår tomt, men vädret gjorde att han hamnade i båten. Det är dags att tillverka durk (golv) till salongsdelen. Det blir plastad divinycell som vi så småningom (när bygget är så klart att man inte skitar ner och fördärvar mer) ska limma teakfaner på. Det känns bättre att ha något slätt att gå på istället för att hoppa runt på bottenstockarna. Bilden visar en del av durken som J-O håller på att passa till. Det kommer att bli en del stuvutrymmen under den så det blir en del luckor till dessa utrymmen också.
De färdigspacklade delarna i salongen är nu grå av sprutspackel, det ser du i bakgrunden på bilden. Detta ska sen slipas helt jämnt och längre fram blir det "målat" och då blir nog alla sidor/väggar/skott ljusgrå och takets paneler vita. Sen får vi se om det blir någon tapet på huvudskottet...

Onsdagen den 30 oktober 2013

Ett beslut till är nu fattat! Det blir mahogny i inredningen. Vi hade nog helst haft ett svenskt träslag på de lister och luckor som ska vara i trä , men det är så lätt att få tag på rakvuxet fint faner och även trä så det fick det bli.
Högen bredvid är dagens inköp tillsammans med lite polyester och gelcoat. Vi bor inte riktigt rätt till för att hålla på med sånt här - vad man än ska handla så blir det till att fara iväg. För det mesta till Göteborg vilket också blev dagens mål.

Måndagen den 28 oktober 2013

Stormen Simone drog in över oss på Laholmsslätten vid 17-tiden och gav oss ett flertal strömavbrott och en hel del nerblåsta grenar på träd med löven kvar. Presenningarna på båtarna som ligger här höll sig på plats och höll för de uppemot 40 m/s starka vindbyarna. Vindriktningen var ovanligt sydlig vilket var gynnsamt för bl.a. presenningarna. 
Vi får väl kolla läget lite mer i morgon i dagsljus... 

Söndagen den 27 oktober 2013

Nu har vi bestämt oss! 
Såhär blir fönsterna eller som de då egentligen heter portlights. Efter många turer fram och tillbaka så hamnade vi nog någonstans mittemellan ellips och rektangel. Just nu står J-O och mäter ut och gör en exakt mall så att vi kan få gjort de rostfria "rutramarna" runt själva ljusinsläppen. Du kan också se hur det ser ut med kepskanten. Den är inte klar ännu men ska vara nåt åt det hållet. Det får vänta tills hålen för rutorna är utfrästa ur överbyggnadens sida och det är snart dags nu när vi har koll på hur de ska se ut. 🙂


Söndagen den 20 oktober 2013

Efter att J-O nu har rollat med sprutspackel på överbyggnadens sidor har vi (Designgruppen) enats om en form på portlights eller fönster som är lite välvda i över-  och underkant ev. också något lite rundade i sidorna. Alternativen har varit allt från elliptiska till rektangulära så nu blev det nåt mittemellan.
Just nu ligger han och plastar det sista vid mastfoten och ska sen spackla upp även bottenstockarna där för durken att vila mot.
Bild på hur fönstrens form ska bli finns på Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Ett tips till dig som ska bygga:
(Detta kan tyckas självklart men det är lätt att glömma när det är mycket man vill göra på en gång)
  Gör klart en sak innan du fortsätter med annat! 
Det är inte lätt att komma ihåg exakt vad man gjort("hur många lager matta plastade jag där innan jag stoppade") och hur man tänkte när man började...

Lördagen den 19 oktober 2013

Under veckan som gått har J-O spacklat sidorna på överbyggnaden och nu idag har han plastat där mastfoten ska vara och upp mot huvudskottet. Lite spackling av radien i övergången mellan gångbord och överbyggnadens sidor återstår innan det är dags att rolla på lite sprutspackel. Detta för att färgen ska bli jämn över sidan så att det är lättare att se hur "fönstren " ska sitta och hur stora de ska vara. 
Den här helgen ska vi vara hemma! Det behövs lite fixande med annat också här hemma efter att vi varit iväg varje helg en hel månad nu. 
Jag har lagt en bild på överbyggnadens sida med den grovspacklade radien under Bygget i bild - Däck och överbyggnad och en på det nyplastade där mastfoten ska vara nere i båten under Bygget i bild - Detaljer

Söndagen den 13 oktober 2013

Nu...nu är vårt engagemang i båtklubbens aktiviteter avslutad vad gäller kappsegling för den här säsongen. Vi har njutit på sjön och på land av Mästarnas Mästare i segling i Båstad denna helgen. J-O har suttit i linjebåten och jag har hållit till ute på piren med soppa och kaffe till hugade. 
Alltså är det dags att på allvar ta itu med båtbygget nu.
Rufftakssidorna ska nu spacklas på utsidan så att det går att mäta ut och fräsa in "fönsterhålen".. 
Lite mer plast ska läggas runt mastfoten nere i båten och sen ska det spacklas färdigt nere i båten.  
En svår fundering är vilket träslag det ska vara på de trädetaljer som ska finnas nere i båten. Vi har funderat på något svenskt t.ex. alm eller körsbär eller kanske ek. Vi får väl se vad det blir...🙂

Fredagen den 11 oktober 2013

Dunderförkylning (J-O) och engagemang i kappseglingar gör att det i stort sett inte händer något alls med bygget. Förra helgen la vi på CB 66-seglingarna i Båstad och denna helgen är det Mästarnas Mästare i segling där de olika SM-vinnarna gör upp i CB 66:a om vem som är den "riktige" mästaren. Jag kan rekommendera er att kolla hamnen.se i helgen eftersom de sänder live från seglingarna utanför hamnen i Båstad. Korta race (ca 15 min)  med speaker (söndag med Marit Söderström och Stefan Rahm) snack med funktionärer och seglare i stridens hetta gör sitt till. 
Trots förkylning kan man ju fundera och det har denna vecka funderats på roder och att man nog kan bocka/böja rör till bl.a pulpits och sprayhood själv...
Återkommer med resultat så småningom.  

Fredagen den 4 oktober 2013

Det har varit en del funderande kring fönster eller portlights eller vad vi nu kan kalla det. Alltså de ljusinsläppen som ska vara på överbyggna dens sidor. Det har nog blivit klart att de ska vara något i stil med det du kan ana på bilden här bredvid. 
Det och annat diskuterades flitigt här idag...jag tror nästan allt som har med båtbygge och att segla länge luftades. Vi hade nämligen besök av Ola, som du ser på bilden här intill, som har seglat en lite annorlunda väg från Karibien till Norge. Ola och Caroline tog vägen om Grönland och Island. Deras båt, Relax, är en Linjett 35 "special" (han har byggt den själv och anpassat den till att passa kraven på denna typ av längre segling). Det blev en givande eftermiddag med utbyten av många tankar och erfarenheter. 
Nu siktar vi in oss på att vara funktionärer på CB 66-seglingarna i Båstad denna helg. Vi kommer givetvis att heja på vår hemmafavorit Pappa Hellekant med sina barn som satte lite skön prägel på SM:et tidigare på säsongen.

Söndagen den 29 september 2013

PLASTAT!
Nu är alltså överbyggnadens tak plastat ihop med sidorna på densamma. Det tog ca 2 timmar för fyra personer att fixa detta. Du kan se en nöjd J-O med det sista finliret under fliken Bygget i bild -Däck och överbyggnad.
Det har varit en i övrigt aktiv båtdag här på "gården" med lite urplockning, städning/urtorkning av båtarna och nu avspolning av skrovsidor och däck. 
Joel och Claes -  Tack för hjälpen med plastningen!

Lördagen den 28 september 2013

Uppe och på vinterplats!
Från vänster till höger:
Sveakryssaren Elin
H 35an Vindfamne 
Omega 34an ? (det blir väl annat namn så småningom , båten har ju precis fått ny ägare.)
Eller lång, kortare, kortast 
eller smal, bredare, bredast...
Underbart upptagningsväder som du ser.

Fredagen den 27 september 2013

Dagens sammanfattning får bli GROVFÄRDIGT. Luckorna är tagna ur sina formar och de passar! Ja,ja där är väl lite justeringar att göra...men jag sa grovfärdigt...
Även de släta ytorna för durken är komna så långt. Det kan du se här intill. Luckorna kan du se under fliken Bygget i bild - Detaljer. 
Om allt går som J-O vill plastar vi rufftak på söndag.

Onsdagen den 25 september 2013

För att komma vidare med spackling i salongen måste durknivån bestämmas. Alltså är det dags att göra stöd för själva durken nu. J-O har idag börjat att lägga små spackelkladdar på bottenstockarna för att få fasta punkter att utgå ifrån så att det blir i våg. Sen är tanken att det ska bli en slät yta mellan dessa punkter som durken ska vila mot. Det är alltså spackelkladdarna du ser här intill.
Annars...så är nu luckorna till ankarbox och sittbrunn färdigplastade och ligger till sig i sina formar ytterligare någon dag innan de plocka s loss. Det börjar dra ihop sig till upptagning av H 35an. Masten är nere, dingen rengjord och installad i verkstan, seglen är sköljda och hopvikta och hela båten är tömd på lösa "hårda" saker som kan flyga omkring vid hemtransporten i helgen som kommer.

Fredagen den 20 september 2013

Det är fredagstryck i verkstan!
D.v.s. J-O har precis limmat på Divinycell på insidan av luckorna som vi plastade häromdagen. Limmet består utav polyester och aerosil. När det har härdat kan vi plasta det sista på insidorna. Jag har lite bilder på olika sorts "tryck" på Bygget i bild - Detaljer.
Ja, ja Esbjörn - det går att köra med vacuum också  😀 

Tisdagen den 18 september 2013

Första omgången på luckorna är nu plastad. Nu ska det fästas Divinycell på insidan och sen ska ytterligare något lager polyester och matta läggas utanpå detta(eller kanske snarare innanför, eftersom det är insidan vi jobbar på 🙃)
Det där rufftaket har fått vänta på sin plastning. Vi behöver vara någon mer för att fixa det och det gäller ju att denne "någon" är hemma och tillgänglig. Det finns flera "någon" men de är lika glada för att dra iväg med båten som vi. Kanske blir det lite sämre väder till helgen så att det kan bli gjort...

Söndagen den 15 september 2013

Idag har vi haft besök av Malin och Tobias (de som är på bilden här bredvid) som håller på att inreda sin Diva. De ligger ju långt före oss i programmet, men det är nyttiga erfarenheter de har med tanke på det vi har framför oss på bygget. Det blev en givande stund med utbyte av tankar och funderingar. Bl.a. diskuterade vi deras däcksfärg. Inte kulören då alltså utan själva materialet som verkar väldigt behagligt. De har en blogg och adressen dit ser ut såhär:
www.meadiva.se
 
J-O har  gjort formar till luckorna i sittbrunnsbänkarna och till ankarboxen framme i fören. De ska nu beläggas med topcoat innan de plastas. Du kan se en bild på två av formarna på Bygget i bild - Detaljer (hittade inget riktigt bra ställe att lägga in dem under...)
Spacklingsarbetet nere i båten  fortsätter  och det är väl inte särskilt mycket kvar av den varan i förpiken nu. Det arbetet gör sig inte särskilt bra på bild så det får bli en bild sen när det är helfärdigt istället. 
Vi har också i stort sett bestämt hur luckorna till skåpen ovanför salongssofforna ska se ut. Det blir tre luckor på vardera sidan och de kommer att öppnas i ovankant (gångjärn i underkant) så att de landar på ryggstödet till salongssoffan när de öppnas.Släta luckor i trä. Det verkar som om det blir mahogny. Träslaget har diskuterats fram och tillbaka för vi vill egentligen ha svenskt trä i båten, men strukturen i mahogny är bra och det är lätt att få tag på fane´r så almen och körsbärsträt får nog stryka på foten i den kampen...

Annars har vi som vanligt dragit iväg med H 35:an i helgen. Men det blev en kort tur denna gång, bara till Väderön och åter. Underbart väder med långa promenader och ett uppfriskande bad i det 17-gradiga vattnet. Vi såg också årets första öronmaneter! Vi uppfattar dem som rariteter numera.

Söndagen den 8 september 2013

Vi har just kommit på vad vi är riktigt bra på - att ta tillvara alla fina seglingsmöjligheter. Den här helgen tog vi en liten tur till Gilleleje- Hallands Väderö- hämtade lite folk i Torekov och seglade sen åter till Båstad. Bra med vind var det också...
Det som har hänt i veckan med båten är väl att J-O håller på att spackla färdigt förpiken på insidan och så har han gjort nya ventilationshål till luckorna på akterdäcket. Han var inte nöjd med de han hade gjort från början och då får man ju göra nytt, skära bort gammalt och plasta på det nya. Sånt där jättekul arbete  , men nu är han nöjd. Resultatet så här långt kan du se här intill. 
Familjen har utökats med en "ny" båt. Sonen har gjort sig av m ed sin Maxi 77 och köpt en Omega 34. Så om vi säljer H 35an och nybygget inte går att segla med kan vi kanske få följa med någon gång  😉
Vindfamne, den gamle, åker upp om tre veckor så sen ska det väl lugna ner sig på helgerna, åtminstone efter Mästarnas mästare som vi lovat ställa upp och hjälpa till med.

Söndagen den 1 september 2013

Ja, inte är det plastningsdags riktigt än men det blir lite här ändå...
På bilden ser du J-O passa till det tredje lagret matta till rufftaket. De övriga ligger prydligt hoprullade och uppmärkta på fördäck. Det ligger en bild på detta under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.
Stor del av veckans tankearbete har haft fokus på hur nergångsluckan från sittbrunnen ska utformas. D.v.s. den delen som man skjuter föröver in i luckgaraget. Jag tror att han bestämde sig för den varianten som vi har på H 35:an. Det får komma lite bilder och förklaringar senare när det är dags med själva slutförandet av denna.
Även akterspegeln har blivit mer färdig i veckan. Den har plastas ihop med skrovet även på utsidan och sen är den spacklad och i stort sett färdig för lackering den också. Har lagt in en bild på Skrovbygget i bild - Akterspegel. Det är bara radien på kanterna mot skrovsidorna som inte har bestämts än. 
Så om inget oförutsett händer ska nog rufftaket vara plastat till nästa helg.

Fredagen den 23 augusti 2013

Så var det då nästan klart för att plasta. Takets utsida alltså. Dessutom har J-O velat färdigt angående den där kepsskärmsavslutningen. Det blir en sådan. Först ska vi plasta ihop hela taket med sidorna och sen formar han en list i divinycell som vi sen plastar fast längs takkanten.
Det blir lite att fräsa bort längs kanten  på takets ovansida  för att mattorna inte ska bygga för mycket där de kommer att överlappa varandra. Så där är vi just nu. 
Det kommer en uppdatering när plastningen av taket är klar! 😀 

Söndagen den 18 augusti 2013

Det är dags att ta itu med rufftaket. Det ska ju plastas... men innan det är dags att göra det ska det förberedas för de luckor som ska sitta där. Vi tänker att ha en lucka i förpiken, en på toa och en i salongstaket. Taket välver något så för att få luckornas anläggningsyta plan fräser J-O ner i divinycellen för dem. Det finns bilder under Bygget i bild - Däck och överbyggnad. Bilderna lägger jag i kronologisk ordning så att du lätt kan se att det går framåt. 
Hela idén med bygget är ju att det ska vara ett vinterprojekt så nu ska det bli andra bullar. Bäst byggperiod är mellan båtupptagning och sjösättning för då är det inget annat som stör. Å andra sidan är det ju, för det mesta, inte så bra temperaturer ute då vilket vi till viss del är beroende av eftersom det är ganska stor lokal att hålla varm.  Inuti båten är det lättare att hålla värmen så när det är som kallast blir det jobb där. 
Så nu gäller det att passa på med plastningen av rufftaket innan det blir kallt!  

Lördagen den 17 augusti 2013

De korta stunder J-O har haft tid att jobba på båten har han fortsatt med att spackla och slipa däck och övergångar mot skrovsidor och sittbrunn. Bara att slippa se polyesterfärgen gör att det ser mycket mer färdigt ut! 
Efter Norgeturen var vi del i funktionärsgruppen i Seglarveckan i Båstad och även Drake SM som gick där förra helgen så vi konstaterade just att detta var första helgen sen innan midsommarafton som vi är hemma en hel helg. 
Vi har också besök idag av Morgan. Det är han som J-O diskuterar med på bilden här intill. Han har hela tiden varit en ivrig påhejare och hjälpte till med lamineringen av utsidan på skrovet. Han styrde upp arbetet så att det gick smidigt. 
Några nya bilder blir det inte idag men när det är lite mer färdigslipat i övergången mellan sittbrunn och däck ska jag lägga in på det.

Tisdagen den 23 juli 2013

För att du som är en av våra hemsidebesökare inte ska tro att vi bara latar oss och har det gott så tog jag precis bilden här bredvid. J-O spacklar på men funderar samtidigt över hur våra luckor på taket till överbyggnaden ska se ut. Det blir en lucka framme i förpiken, en på toan och en mitt i salongstaket. Så långt är det lugnt, frågan är bara hur de ska se ut. Det måste nämligen förberedas plana ytor till dem och också något till mastkragen innan vi plastar taket. I år har vi förmånen att vara hemma så att vi kan plocka våra vinbär innan de blir övermogna så nu vet du vad vi också gör...

Söndagen den 21 juli 2013

Som du säkert förstår har det under de senaste veckorna inte hänt så mycket på båtbygget. Istället har vi hämtat inspiration under en "sail-about" till Stavangerområdet. Båstad-Läsö-Skagen-Kristiansand-Rekefjord-Tananger och så var vi då framme vid resans mål. Vi tog våra cyklar och tittade till Stavanger. Sen drog vi vidare till Tau för att med lätthet (buss för några och J-O cyklade) ta oss till Preikkestolshytta och vandra upp till Preikkestolen. Ett besök här kan varmt rekommenderas om man är i det området. Några naturhamnar senare hamnade vi i Kopervik för att via cykel uppleva Skudeneshavn och Åkrahavn. Kvitsöy, som blivit av med sina master som har varit ett kännetecken, blev avstampet tillbaka hemåt. Vi gick Kirkehavn - Farsund- Saesöy - Blindleia- och en naturhamn utanför Arendal som jag inte minns namnet på - Väderöarna och vidare längs västkusten hemåt. Vi gjorde också ett stopp i Marstrand för att se hur det går för Tobias med sin och familjens Diva som han håller på att inreda. Här kan du se hur det går för deras "Meadiva"
http://meadiva.se/
Han hade just fått besked om att deras båt skulle ställas ut på "Öppna varv" i Ellös. Vi konstaterade att vi har bra mycket kvar att göra innan vi befinner oss i samma byggfas som han är i nu!
Det kommer nog lite smått om resan framöver och bygget ska väl komma igång inom kort också...

Onsdagen den 19 juni 2013

Det mesta av relingslist och skarv mellan den och skrovsidan är nu ganska färdigt vad gäller spackling. J-O blev lite nyfiken på hur svårt det skulle bli att få ordning på de släta ytorna på däcket och har nu börjat spackla fördäcket. Helt fel ordning på arbetet för egentligen skulle rufftaket plastas innan det överhuvudtaget spacklades uppepå någonstans...
-"Det verkar inte vara så svårt." blev kommentaren efter några spacklingsrundor. Frågan är som oftast hur noggrann man behöver vara så det blev en koll med en trälist på gamla Vindfamnes däck och även skrovsidor för den delen. = Man behöver inte vara sååå noggrann. När det blir lackat och båten ligger i sjön tittar man inte på ytorna på samma sätt som nu när bygget ligger bra i ögonhöjd och man kan stå och titta noga.
Bild på fördäcksspackling hittar du under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.
Förresten - utemöblerna J-O gjorde testades i måndags kväll och de fungerade till belåtenhet.😀

Lördagen den 15 juni 2013

För att få rätt höjd och form på det som spacklas lägger J-O spackel på kanterna först och väger/slipar in dem så att de är så rätt som möjligt. Sen spacklar han mellan dessa kanter och då blir det ganska rätt. Lite justeringar här och där blir det men det är lite i förhållande till att spackla på "frihand". Utsidan är i stort sett färdigspacklad så nu går jobbet vidare upp på relingslisten. Jag har lagt in en bild på Bygget i bild - Däck och överbyggnad där du kan se den yttre kanten färdig och där J-O håller på att bygga upp den inre kanten.

Tisdagen den 11 juni 2013

Så var det dags att få ihop det sista på utsidan av skrovet (ovan vattenlinjen 😉) och då handlar det om att spackla en snygg yta mellan skrovet och relingslist/däck. Såhär i efterhand vet J-O precis hur han skulle ha gjort men så tänkte han inte när han gjorde det hela. Vi vill ju ha en riktigt bred relingslist/fotlist så att vi kan ha knapar, t.ex. vattenpåfyllning och mantågsstöttor uppe på den kanten. Det har gett oss en massa mer arbete än nödvändigt. Nu är det klart i alla fall. en bild på början på spacklingen kan du se under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.Kanske inte riktigt rätt meny men det får bli den ändå. 
Festborden med tillhörande bänkar är nu klara och verkar fungera riktigt bra. De kommer att testas på måndag. Hoppas de klarar testet...

Tisdagen den 4 juni 2013

När dottern hade examensfest nyligen konstaterade vi att det hade varit bra att ha enkla men funktionella utemöbler till "många personer". Så nu är det lite produktion av sådana i verkstan. På bilden ser du bordsskivorna med kryss som ska bli benställningar till dem och bänkar som ska ligga på små bockar. 
Eftersom det inte händer något på båtbyggarfronten tänkte jag att ni kanske tror att vi sitter och rullar tummarna. Så är det alltså inte, det är lite smått och gott på gång.
I helgen var vi på vårt närmsta favoritmål - Hallands Väderö. Lång promenad och sen ett njutbart dopp i det 15-gradiga vattnet som var kristallklart förutom en otrolig mängd frömjöl. Vi blev också omgärdade av åskväder på fredagkvällen men klarade oss helt från dess verkningar. Vi seglade hem lördageftermiddag och möttes här hemma av ett riktigt ösregn. Men enligt uppgift ska Väderön ha klarat sig från även denna åskregnsattack. Det enda som man har lite svårt att vänja sig vid på ön är väl den otroliga mängden mygg som tydligen älskar mig. Det syns som röda små bulor lite här och var fortfarande...trots myggmedel.

Måndagen den 27 maj 2013

J-O är igång med rufftakets översida nu. Idag har han tagit bort överflödig divinycell längs kanten mot sidan på överbyggnaden. Sen kom "långklossen" fram för att forma till det hela så det blir jämna och fina linjer både längs kanten och uppepå. Jag lägger in några bilder under Bygget i bild- Däck och överbyggnad.

Söndagen den 12 maj 2013

Så var årets upplaga av Kristi Himmelfärdseskadern avslutad. BBSS, Båstad Båt och Segelsällskap, anordnar sen 1991 denna eskader. I år blev det T o R Gilleleje. Det var lite dålig sikt på onsdagkvällen så vi övernattade på Väderön och seglade vidare i diset till Gilleleje på torsdagen. Vi gick en runda till Fyrkroen och tog en välförtjänt öl innan det blev återmarsch. Fredagen ägnades åt att handla lite danska godbitar som t.ex Kippers och öl. Efter eskadertävlingen som i år var "Kasta prick med Hansalina" tryckte vi ner 15 pers i sittbrunnen på en Oceanis 40 och "hyggede" oss. Lördag var det så dags att ta sig hem igen. Det var bättre sikt och svaga till behagliga vindar från rätt håll. Vi gjorde en avstickare till Hallands Väderö och gick en runda i skogen och njöt av allt det ljusgröna från nyutslagen bok innan vi fortsatte hem  till Båstad. På bilden ser du hur det ser ut mitt i ankringen. Som vanligt styr jag och J-O ordnar resten...
Idag har det blivit mycket trädgårdsarbete. Bl.a. har gräset tuktats. Det växer bra i värme och lagom väta.
Ja, det var väl det hela.

Söndagen den 5 maj 2013

Nu ska vi chocka er!

J-O har grejat i båten idag!

För att få en ”osynlig” övergång mellan takpanelerna under däcket och hörnet upp på överbyggnadens sidor har J-O spacklat upp en ca 8 mm kant. Den är sluttad på insidan av däcket så att man kan stötta takpanelen mot kanten utan att behöva skruva upp den. Det du ser med tejp (divinycell) ska alltså bort när spacklet har härdat (det är liksom en form).

Jag har lagt in två bilder på den här spacklingen under Bygget i bild - Detaljer. Det var inte riktigt lätt att förklara det här men bilderna kanske gör att det klarnar något 🤨

Annars har vi fått färdigt veden, spanat in ägretthägrar och varit lite allmänt sociala.

Söndagen den 28 april 2013

Vi tog en tur till Hallands Väderö i helgen. Som vanligt var det en eländes kryss ut till Sandhamn i lördags men hem idag gick det lite snabbare. Spinnakern åkte upp en liten stund i ett tappert försök att segla om J-Os bror som seglar Sveakryssare. Vi misslyckades och kan bara gratulera honom till "den snabbaste båten hem".  Vi skyller på att vi hade dingen på släp.😀
Nu när segelsäsongen kommit igång kommer det inte att bli särskilt mycket gjort med bygget så förvänta dig inte att vi uppdaterar så ofta framöver.
Förresten kan jag nämna att det enda som var grönt på ön var vitsippornas blad. De blommade fantastiskt fint men alla hade inte slagit ut för fullt...och de doftade helt underbart!

Onsdagen den 17 april 2013

Det blev en effektiv lördag med sjösättning, riggning och årsmöte i båtklubben på kvällen. Vi passade på att sova över i båten för att komma igång snabbt söndagmorgon med justering av rigg och med att få allt på plats(segel, bom, backstag, storskot, tygfickorna till fallen...)
Sen blev det givetvis en liten 4,7 M lång runda på bukten utanför Båstad! Det blåste rätt bra så genuan var inte aktuell och 110%aren har inte kommit tillbaks igen efter en lagning så det fick bli focken. Men det var inte fel. På en ngt öppen bidevindbog ut från hamnen loggade vi dryga 7 knop emellanåt. 
När det gäller bygget finns inget nytt att berätta om. I det fina vädret passar J-O på att göra allt annat som ska fixas när man eldar med ved och bor på en avstyckad gård med 6000 m2 stor tomt    😀.
Det händer ibland att man önskar att man bodde i en lägenhet. (Detta har jag nog sagt förut på den här hemsidan)
Det händer å andra sidan också att man funderar över varför man ger sig iväg härifrån och far iväg med båten - här är ju så fantastiskt fint!

Fredagen den 12 april 2013

Tjälen har tydligen släppt någotsånär för båten släppte från backen! 😀
Så nu ligger hon och visar sitt bästa jag härute i väntan på transport till Båstad och lyftet som sen ska lägga henne i sitt rätta element. Kanske, kanske blir det till att segla på söndag!

Tisdagen den 9 april 2013

Så var häcken åt SV nertagen (kommer igen - spirea), det sista trädet i den hamlade skaran blev hamlat (22 år sen enligt årsringarna) H 35an vårrustad och klar för sjösättning och J-O har varit på en kurs. Det sista är egentligen det enda som har med båtbygget att göra. Han lärde sig att jobba i Corian/Avonite vilka är bänkmaterial i akrylplast. Vi tänkte ha det i pentryt i båten så den här kursen kom lägligt. Bilden här bredvid visar hur det kan se ut efter skarvning. Det går också att limma på kanter på t.ex. en diskbänksdel och sen forma den med hjälp av överhandsfräsen så den blir fin i övergången/innerhörnet. Tungt men snyggt material. Vi har inte bestämt färg och struktur i laminatet än, men det blir nog något åt det varmgrå hållet. Nu åker H 35an i plurret på lördag. Vi tror nog att det blir lite kallt att nyttja den fullt ut med en gång så det blir nog mer gjort med bygget i veckorna framöver. Det är fortfarande spackling som gäller...

Tisdagen den 2 april 2013

Nu är det helt andra sysslor ett tag. Veden ska fixas och H 35an får sin årliga vårrustning. Det gäller att passa på när vädret tillåter. Det är nämligen ett helt underbart väder under dagarna  nu men mellan 5 och 10 grader kallt om nätterna. Så denna veckan läggs nog inte många timmar på bygget...
J-O sköter utsidan (friborden) och jag har torkat av alla ytor inuti båten från damm och lite jord som vid nåt tillfälle yrde runt och nu håller jag på att rengöra och vaxa däck, överbyggnad och sittbrunn.
Det verkar bli vår i år också!

Fredagen den 29 mars 2013

...spackla - slipa - dammsuga - spackla - slipa - dammsuga...
Det är liksom inte så mycket att dokumentera på bild...
Däremot känns det som om det går framåt (färdigställningsmässigt alltså) även om J-O jobbar sig akterut. 
Jag har ändrat lite på hemsidan för att det ska bli lite lättare att hitta. Det senaste som jag skrivit om förutom båtbygget är ju isjaktsbygget. Det låg tidigare under fliken Andra projekt men den har jag döpt om till "Dingen, isjakt". Det är ju inte vårt projekt, men vi har ju följt det på nära håll eftersom den är byggd i vår verkstad. Dessutom blev vi ganska tända på ideén så kanske blir det fler isjakter till nästa vinter...

Söndagen den 24 mars 2013

Så var då grovspacklingen i förpiken klar. När det härdat är det dags att slipa en sista gång och sen är det klart för sprutspackling. Efter det en finslipning och på det blir det en ljus färg pålagd med spruta. 
Som du kan se är taket inte spacklat. Där kommer någon form av plattor att fästas. Ännu inte helt bestämt utseende på dessa. Det som sticker ut (in egentligen) på skrovsidorna är hyllor på vilka det kommer en trälist som kant inåt.
J-O jobbar nu vidare med spacklandet akterut.

Lördagen den 23 mars 2013

Det fungerade! Isjakten är testad men det återstår en del justeringar. 
Det var väl det mest intressanta just nu. 
I båten spacklas det vidare...Det blir väldigt ljust och ser fint ut. Det får bli en bild när förpiken är klar.

Fredagen den 22 mars 2013

J-O spacklar, slipar och städar i båten. Just nu är det förpiken som ska göras sprutspacklingsklar. Han tänker arbeta sig akterut. Det underlättar en hel del att det är lätt att hålla värmen. Det känns som om vi lyckats pricka in vårt bygge under de längsta och kallaste vintrarna på länge 😀. (Man tänker väl mer på det när man är lite mer väderberoende än annars kanske?)
Sonen har ju fattat det hela på rätt sätt och ska imorgon testsegla sin "prototyp" till isjakt. Jag har blivit riktigt sugen, men den är tyvärr byggd för något längre personer. Men tänk så kul och sen sätter man på hjul istället och kör nere på den lååånga stranden?! Jag har lagt in en bild på isjakten så som den ska gå att segla under Andra projekt - Isjakt. Det är inte den riktiga masten du ser utan en hjälpmast som är stagad i vilken man sen fäster (i det här fallet) vindsurfingmasten. 
Det har införskaffats en liten kamera (tålig sak) som de ska föreviga seglandet med. Den ska fästas någonstans på antingen seglaren eller isjakten så kanske kommer det en liten snutt i helgen.
För deras skull gör det ju inget om vintern fortsätter, men vi hade tänkt sjösätta H 35:an den 13 april och det  känns inte riktigt lika kul med tanke på prognosen...

Tisdagen den 19 mars 2013

Nu är det lätta att hålla värmen nere i båten. Det betydde igår att J-O fick lite inspiration till att spackla på huvudskottet. Det gick bra men det tar nog några slipningar och spacklingar innan det är OK.
Sonen och kompisen bygger vidare på sin isjakt. Jag lägger in bilder på detta under Andra projekt - Isjakt.
Just nu finns det inga kommentarer till bilderna men kanske tar grabbarna sig lite tid och fixar det vid tillfälle. Om vårt bygge tar tid gör inte deras det. Här går det i 190. Det gäller ju att hinna testa innan isarna smälter  😀

17.30 Söndagen den 17 mars 2013

Taket fastplastat nu. Det finns en bild på Bygget i bild - däck och överbyggnad.

Söndagen den 17 mars 2013

J-O är nu i båten och slipar rent i skarven mellan rufftak och sidor på insidan. Spacklet, som taket sitter fast i sidorna med, ska få en snäll radie att plasta. Jag var ute och tog bilden här bredvid nu på morgonen innan han började. "Balkarna" du ser ska bort när väl taket här fast på riktigt. De är en säkerhetsåtgärd för att taket inte ska ändra form. Det var lite injusteringspyssel igår innan det fästes i spacklet. 
På bilden ser du också förstärkningar och förberedelser för sådana i taket. Där nergångsluckan ska bli är det än så länge tak så det är en liten nergång just nu, men det ska tas bort när taket är stabilt. Återkommer när taket är fastplastat.
Om du undrar hur det går med isjaktsbygget så kan jag meddela att det går framåt, men det kommer jobb emellan...Det får kanske bli lite om det under "Andra projekt" så småningom.

Onsdagen den 13 mars 2013

Yess! Taket gick igenom dörrarna!
Så nu ligger det på plats uppepå däcket. Löst alltså...
Det blev mörkt inne i båten och det känns ovant. Nu blir det enklare att fundera på ljuskällor i alla fall.
I verkstan råder annan verksamhet också. Sonen har blivit biten av vintrig segling - isjaktssegling. Så nu ska det byggas en isjakt. Bilden här bredvid föreställer medarna. Bilder på rufftaket finns under Bygget i bild- Däck och överbyggnad.

Söndagen den 10 mars 2013

Efter gott och väl en timmes jobb på 3 personer (vi fick kalla in J-Os bror Claes -Tack för hjälpen!) var så undersidan av rufftaket plastat. Du kan se en bild på resultatet under fliken Bygget i bild - Däck och överbyggnad. Nu får det härda och sen ska det lyftas på plats. Hoppas att det går in genom dörrhålen 😉.
Annars får det bli fönstervägen som ju sittbrunnen fick ta. J-O förbereder nu så att överkant på skotten passar mot taket. Så till helgen(?) kommer antagligen taket att plastas fast på insidan. 
Kom att tänka på att alla som kollar vår sida kanske inte riktigt förstår alla ord, men i så fall får ni väl höra av er. Antingen via mail eller i gästboken.

Lördagen den 9 mars 2013

Fullt fokus på rufftaket nu. Efter att ha fräst bort divinycellen helt eller delvis beroende på vad urfräsningen ska vara till städades hela verkstan och de vackra glasfibermattorna togs fram. Nu klipps det till mattor till insidan av taket och kanske blir det plastning i morgon. På bilderna jag lagt in under Bygget i bild - Däck och överbyggnad kan du se lite slipning och även ana i röran på nästa bild urfräsningarna till fästpunkter (både för däcksbeslag och även där taket ska plastas fast mot sidor och skott) , eldragning och också där mattorna överlappar varandra. 

Söndagen den 3 mars 2013

J-O är ute i verkstan och tar ut de sista spiken ur divinycellribborna nu. Hela taket är nu alltså klart så långt att ribborna sitter ihop i rätt form och förstärkningar för vinschar och avlastare är likaså på plats. Det finns två bilder på detta under Bygget i bild - Däck och överbyggnad. 
Bilden bredvid visar hur vi sätter ihop ribborna i längsledd. Här har vi faktiskt lärt oss på vägen. I början skarvade vi dem med spackel, som tog ett litet tag att härda. Nu går limpistolen varm istället. Snabbt och effektivt! Ikväll ska vi sätta oss och fundera över exakt hur grabbräckena ska se ut och fundera lite över hur linorna från masten ska dras över taket.
Rufftaket är den sista stora grejen till båten. Det känns lite konstigt, men ska den sjösättas nästa sommar (?) så lär det väl börja bli lite som är färdigt redan nu. Ja, fast nu glömde jag ju roder och köl...men de sitter ju å andra sidan inte på ovansidan...

Lördagen den 2 mars 2013

Ni som varit med och kollat denna sida tidigare vet ju vad som väntar när mallstativet är klart, men för er andra ska jag förklara vad som händer på bilden. Divinycellen sågas i remsor. I det här fallet blev det lite olika bredd på dem. Eftersom taket är ganska plant mitt uppe på går det att ha lite bredare remsor där medan ute i kanten, där det välver mer, får remsorna vara lite smalare. På bilden ligger de löst men de ska så småningom "limmas" ihop med ett polyesterspackel. Sen ska det hela putsas in så att det blir en jämn och fin form och yta (ev. behöver det spacklas på sina ställen också) och förstärkningar ska fixas till för t.ex. grabbräcken, vinschfästen, avlastarfästen och mastfot varpå det hela plastas på först ena och sen andra sidan. Deet kommer bilder på detta så småningom.
Just nu sågas annat än divinycellremsor, det står vedhantering på programmet. Veden ska idag transporteras från huggplats till klyv- och kap-platsen hemma på gården  och en del av de stora bitarna behöver kapas med motorsågen för att kunna hanteras.  

Söndagen den 24 februari 2013

Trots vedhuggning har det hänt lite ute i verkstan. Mallarna håller på att vägas in och fixas till i mallstativet och sen är det bara att köra igång med att klä med divinycell. Har lagt in en bild på stativ och mallar på Bygget i bild - Däck och överbyggnad. 

Fredagen den 22 februari 2013

Mallstativet till rufftaket står nu i verkstan. Färdigt för att fästa mallarna, men där kommer det svåra - hur, exakt, ska böjen på rufftaket nu vara? Vi gjorde ett litet test igår som du kan se på Bygget i bild- Däck och överbyggnad. Vi var inte riktigt nöjda så J-O är just nu ute och försöker få ordning på "linjerna". 
Efter samtal med vår rådgivare bestämdes det att det blir en kant i glasfiber på rufftaket. Så var det bestämt. Det känns alltid lika bra när man äntligen har bestämt sig för sånt som man gått och vägt fram och tillbaka.
Toaskåpet, i vilket handfatet ska sitta, är nu också fastsatt och vi har börjat slipa och spackla en del ytor inne i båten. Bl.a. är nu pentrydelen ganska klar. De synliga delarna blir i de flesta fall sen sprutspacklade, slipade och så småningom lackade med en vit nyans. Inne i skåp och bakom ryggstöden i salongen gör vi det lite enklare genom att lägga topcoat på ytorna. 

Söndagen den 17 februari 2013

J-O fortsätter nu med toan. Efter att ha gjort lite setups för att kolla hur det känns i det pyttelilla utrymmet har han nu börjat producera delarna som ska vara skåpet i vilket handfatet ska sitta. Vi hittade en gammal toa som vi tog in och ställde på plats för att känna om det fungerade. (Tur att man sparar på allt gammalt skrot 😀)  Det verkar det faktiskt göra. Vi kan få plats med en Jabsco modell större till och med. Nu har vi inte riktigt bestämt vilken sorts toa det blir, vacuum eller vanlig det är frågan. Jag har lagt in en bild på hur det såg ut när J-O hade satt upp de högst provisoriska setupsen. Kolla på Bygget i bild- Interiör.

Lördagen den 16 februari 2013

Så har då pentryt i stort sett helt och hållet fått sin grund klar! "Locket" till kylboxen och luckan i den är nu klara och likaså hyllan som ska vara botten i skåpet mellan spis och bordläggning. Just nu sätts den sistnämnda på plats. J-O kollade om det var i våg och han var mycket nöjd denna gång  med resultatet när han kollade med det långa vattenpasset. Ovanligt men skönt att höra ordet: "Precis!"
Du kan se en bild på Bygget i bild - Interiör om du vill.
Så blir det dags att ta itu med toan. Redan nu har J-O satt upp en liten setup på septiktanken för att se hur utrymmet ter sig när den är på plats. Den blir inte jättestor. Jag har nu i uppgift att kolla upp om den blir någotsånär rätt i storlek. Hur många liter tycker du är lagom? 

Söndagen den 10 februari 2013

Jag ligger på soffan och hostar, kraxar och nyser men som tur är har jag inte smittat J-O (än). Han har fått en del gjort i helgen. Han tycker själv att allting tar lååång tid just nu, men pentryt har börjat ta form och det kan du se under Bygget i bild - Interiör. 
Just nu plastar han "locket" på kylboxen så att den kan komma plats också. Sista bilden visar kylboxens ovandel just före plastning. 
Bakom spisen, ut mot skrovsidan tänkte vi oss någon form av skåp längs hela pentryt. Vi kollade detta i några av båtarna på mässan och tyckte nog att Swedestar 415 hade en lite intressant lösning där skåpet var djupare neråt än bänkskivan. De hade skjutluckor på både den och Arcona 340 och det blir det nog här också. 
Det som nu också ska tas hänsyn till är alla rör, slangar och el som måste dras på ett klokt sätt. 
Vi följer Meadiva 
och även om de ligger några år före oss så har vi stor glädje av de funderingar de delar med sig av på sin hemsida, redan nu. 
Är du på gång att inreda en segelbåt får du inte missa deras sida!


Tisdagen den 5 februari 2013

Jan-Olof har gjort en liten testbit för att lite lättare kunna avgöra om det ska vara 
1. Droppkant på rufftaket
2. om den i så fall ska vara i trä
3. eller om det ska vara en plastdito.
Det är inte lätt att få nån sorts överblick och känsla för det på en så liten testbit, men jag har tagit några bilder som ligger under Bygget i bild- Däck och överbyggnad. Det ska, såklart, vara någon form av tätningsmassa mellan träbiten och den plastade biten, men det var ju liksom inte nödvändigt i detta läget. Antagligen gör det ändå en del på intrycket. 
J-O målade taket i en grön nyans som han är väldigt förtjust i. För att vara ärlig är inte jag det, så det där med färgval lär bli ett hett diskussionsämne framöver. 😀
Vi hamnade på Båtmässan i Göteborg i söndags och kollade runt lite. Det är nyttigt att komma ner i båtar av ungefär samma storlek och känna in. I år blev det mycket koll på pentryn. Vi konstaterar att vi får gott om avställningsytor i jämförelse med dem vi tittade på. En annan sak som vi får kolossalt gott om är stuvutrymme. Det ska inte bli några problem att få plats med det vi två behöver och inte heller det två personer till kan ha behov av under en helgtur. 
Stuvutrymmet längst akterut är tänkt till två cyklar. 26 tums mountainbikes som man snabbt tar av hjulen på och lägger i varsin rejäl "påse" och stoppar ner där. Vi får väl se om det fungerar som tänkt. Tills dess får de väl ligga i förpiken på H 35:an...


Söndagen den 3 februari 2013

J-O har hela byggtiden varit inne på att markera övergången mellan rufftak och sida ner mot "gångborden". Han har skissat på olika förslag bl.a. med en kant som går ut lite utanför själva taket. Det blev en glad överraskning att se Heymans Celeste 36 som faktiskt har den lösningen. Du kan kolla här:
så förstår du vad jag menar. 
Just nu gör han lite tester på olika övergångar så jag återkommer med lite bilder när de är klara.
Annars fortsätter vi att färdigställa inne i båten. På gång är ramen till motorluckan som snart är klar. Vi har också kollat lite på olika bänkskivematerial till pentry och navbord. Corian är ju intressant men det finns även andra liknande produkter bl.a. Avonite. Har du någon erfarenhet av den här typen av material får du gärna berätta lite om det. Återkommer med bilder inom kort.

Söndagen den 27 januari 2013

Då sitter kylboxen på plats tillsammans med skottet mellan stuvutrymmet i sittbrunnen och salongen. Även de små avdelarna i vaskskåpet är på plats- Så nu fokuserar J-O på motorrummet och luckan in där från salongen. Det blir lite utrymme under br idgedäcket där som vi också försöker få effektivt använt. Det blir förmodligen fack där för kamera, kikare, mobiltelefon och chokladkakan  😉  och annat man vill ha lätt-tillgängligt. Bild på läget vid pentryt på Bygget i bild - Interiör.

Lördagen den 26 januari 2013

Efter att ha pratat med några av våra seglarvänner om huruvida man ska ha dränerat kylboxen eller ej blev vi inte ett dugg klokare. Det var lika många som ansåg det nödvändigt som motsatsen. Då inträder både "livrem och hängslen"-tanken. Alltså har J-O tillverkat en liten avrinningstratt som är monterad i botten på kylboxen men som han i nuläget plastar över. Den kan sen öppnas genom att borra hål i plasten när/om man så önskar!
Boxen plastas nu på insidan och så småningom även på utsidan för att sättas på plats i båten. 
Andra delar är också i produktion. Under vaskarna, upp mot skrovsidan, blir ett utrymme som ska avdelas och de delarna är plastade och ska också sättas på  plats  liksom botten i facket, som öppnas uppifrån, mellan vaskar och skåp längs skrovsidan i pentryt.
Lite smått och gott denna gång alltså. Bild på kylboxen under plastning kan du se på Bygget i bild- Detaljer. 

Söndagen den 20 januari 2013

Kylboxen är nu hyfsat färdig så långt som att divinycellen är hoplimmad och formen är rätt. Sen ska den ju plastas också. Aggregatet till kylen kommer att sitta på skottet mellan salongen och stuvutrymmet i sittbrunnen och det håller nu också på att ta form. Bild finns på Bygget i bild - Interiör.
Nu är hyllplanen bakom sofforna fastplastade . Vad som kommer härnäst är färdigställande av kylboxen så att den kan sättas på plats. Men kylan är just nu inte att leka med så i båten händer det inte så mycket just nu.

Lördagen den 12 januari 2013

Köksdelen börjar bli färdigtänkt. Det innebär bl.a. att kylboxen håller på att tillverkas. Den kommer att sitta mellan spisen och skottet ut mot stuvutrymmet i sittbrunnen (på babordssidan = vänster sida om du tittar framåt i båten). Det finns en bild på tillpassningen av materialet på Bygget i bild - Interiör. Där kan du också se en bild på hur det ser ut inne i båten just nu. J-O håller på att "remsa" fast toaskottet och botten till skåpen ovanför sofforna i salongen är nu fästa ordentligt i spackel. "Remsa" innebär här att han lägger färdigvätta (med polyester, vilket görs i verkstan för att slippa slabba i båten) glasfibermatteremsor på det tänkta stället och jobbar fast med roller.
Båtmässan i Göteborg närmar sig och vår lista med "kolla-upp" växer. Även om man kan kolla upp mycket på nätet så känns det alltid bra att se hur det ser ut "på riktigt". Just nu innehåller den t.ex. toa, spis, kylaggregat, pump till färskvatten (J-O har börjat tro på tryckvatten!), solceller och kring-utrustning...ja, vi får väl se om det blir några uträtade frågetecken där.

Lördagen den 5 januari 2013

Idag var vi sååå sugna på att se hur det blir när utrymmena blir "målade" med gelcoat/topcoat så vi började med att jämna till utrymmena under salongssofforna och nu har vi också lagt ett lager gelcoat i några av dem. De får sen en omgång topcoat också (så att det täcker riktigt bra). En bild på detta under Bygget i bild - Interiör
Framme i förpiken har längsgående hyllor kommit upp och nu är det dags att fixa till skrovsidorna med spackel och slipning så att de sen kan få någon sorts färg på sig. Vi kommer att satsa på helt släta skrovsidor  där - alltså ingen trägarnering. Vi får väl se om det funkar.
Prylen på bilden har jag nog inte nämnt så mycket om som jag borde. LIMPISTOL alltså. Med hjälp av den nästs det mesta av detaljerna på plats innan de sen fästs ordentligt med en sorts polyesterspackel. Efter det plastas detaljerna fast med remsor mot skrovet eller skotten. Men limpistolen har fått jobba mer - när vi har gjort de olika "kulisserna" till inredning, för att se hur vi vill ha det, har den varit till god hjälp även där.
Jag hade ju tänkt att jag skulle ordna lite med bilderna, men det var inte så enkelt som jag tänkte så det får nog vänta. Däremot hittade jag en bakgrund som jag tyckte passade bättre än den jag haft tidigare på hemsidan. Hoppas det uppskattas. Den här hemsidan är otroligt lättarbetad - men den har en brist och det är att man inte kan använda sina egna bilder överallt...

Onsdagen den 2 januari 2013

God fortsättning på det nya året!

Här jobbas det vidare med inredningen och det går ganska bra tycker jag. Det senaste är att pentryt har blivit lite ändrat, inte i det stora hela utan på detaljplan.
Igår drog vi lite elrör i bakkant på salongssofforna mellan förpik och stickkoj. Elcentralen kommer att vara där man normalt skulle ha en navigationsplats (mittemot pentryt), men det blir väl snarare en avställningsyta med lådhurts under. Visserligen blir det en låda till sjökort i denna lådhurts och mot skrovsidan kommer VHF och lite annat tekniskt/elektriskt att ha sin plats, men vi känner inget behov av en speciell plats för bestickföring och liknande.
Jag har lagt in en bild på rördragningen och där kan du också se hyllstommarna som är lagda på plats löst. Bygget i bild - Interiör. Jag har också fått ordning på bildtexterna till de bilder jag la in förra vändan.
Jag ser att det finns lite röra i ordningen på bilderna. Det finns en del bilder där J-O bygger stommarna till de olika inredningsdetaljerna under Skrovbygget i bild - Insidan. Ska se om jag kan ordna till detta...de ska ju ligga bland "Interiör-bilderna".

Söndagen den 30 januari

För första gången hittills blev jag ovän med det här programmet. Jag har lagt in lite nya bilder på inredningen på Bygget i bild - Interiör. Men hur jag än försökte kunde jag inte få till nån bildtext. Jag får väl förklara här istället...
Det är bilder som visar uppbyggnaden av salongssoffornas bottnar, stuvutrymmet under dessa och hyllorna ovanför bakom ryggstödet. Alltihop passas till i tunn Divinycell som sen plastas på bägge sidor. Hyllorna får också spacklat en juste radie i hörnen för att det ska vara lätt att plasta det hela och då passar vi på att dra lite elrör där också. På bilden där J-O spacklar kan du se detta och också urtagen för röstjärnsinfästningen. En bild visar kojbottnarna på plats och luckorna lagda på sina platser. De ska fästas i innerkant med gångjärn och där är det förstärkt med spackel vilket man kan skönja som vita märken under plasten.
Ja, som du förstår så tycker inte J-O att inredningen är något stort problem att fixa till. Det är snart dags att börja lägga gelcoat/topcoat i vissa utrymmen och då börjar det se riktigt färdigt ut. Får se när det blir.
Jag tror inte jag kommer att uppdatera innan, så nu vill jag önska alla er hemsideläsare, vänner, släkt och alla andra som inte tycker att de hamnar under något av dessa 
ETT RIKTIGT GOTT NYTT SEGLARÅR!

Fredagen den 28 december 2012

Vi fortsätter med fokus på salongen. Mellanskotten under sofforna är på plats och J-O håller nu på att tillverka "kojbottnarna" . De görs i divinycell som blir plastad på bägge sidor. Så kommer också stommen till hyllor och skåp ovanför sofforna att göras. Sen blir det lite trädetaljer för att det ska se lite trevligare ut. På vår gamla H 35:a har vi gjort tre fack under varje soffa vilket vi tycker fungerar bra så det blir det här också. Man kommer åt facken genom att lyfta på "locket" under dynan. Kojbottnen har tre sådana luckor, en till varje fack. 
Just nu är det inte mycket att se så det blir inga bilder idag, men när grejorna kommer på plats ska du få se hur det blev.

Söndagen den 16 december 2012

Just nu är det 2-3 grader varmt och dimma och stillsamt väder, men veckan som gått har bjudit riktig vinterkyla vilket har gjort att J-O krupit ner i båten där det ju är lättare att hålla värmen. Det måttas och tillverkas mellanskott under "sofforna" i salongen och en avdelare i garderoben mellan salong och förpik, bl.a.
Han har också börjat testa hur han ska spackla mellan den färdiga ytan på utsidan av skrovet upp mot det nya vid relingslisten och vidare då, såklart, även relingslisten. Vi får väl se vilken teknik det blir.
Jag har lagt in en bild på lite inredningsdetaljer under fliken Bygget i bild - Interiör.
Det närmar sig ju jul och med bilden här bredvid önskar vi alla våra besökare en riktigt skön ledighet.  

Söndagen den 9 december 2012

Veckan som gått har varit full av en massa olika aktiviteter, utom båtbygge, samt riktig vinterkyla. Kommande vecka verkar inte bli bättre vad gäller arbete med båten.   
Det vi jobbat mest intensivt med här hemma den gångna veckan är nog snöskottning... Sånt är livet på landet. Det mysigaste var nog julgranshämtning i minus 12 grader, strålande solsken, vindstilla och ca 20 cm snö!
Återkommer med ny uppdatering om en vecka.

Söndagen den 2 december 2012

Sådär - äntligen är så relingslisten plastad! Vet inte om jag berättat att J-O ångrar dess utformning. Det har gett oss MYCKET mer jobb än nödvändigt. Så kan det gå när man vet exakt hur man vill ha det och inte frågar dem som vet bättre.  😀
Så nu är det då dags att jämna till skrovsidan där detta nya möter det som gjordes klart före vändningen av båten. Spackla - slipa - spackla - slipa...Joel, vår son, har lovat att hjälpa till. Han jobbar med billackering,där han bl.a. gör underarbetet före lackningen,  så det ska nog bli lika bra som när han hjälpte till med utsidan av skrovet.
En ny bild på den plastade relingslisten hittar du under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Just nu skiner solen från en isblå himmel över ett snövitt landskap! Ovanlig syn i denna delen av landet första advent.
Jag har gjort sidan lite mer julanpassad också, hoppas det ska ge lite julkänslor.

Söndagen den 25 november 2012

Intentionen till denna helgen var ju att plasta relingslisten - ja, du har nog redan fattat att det inte är gjort än...det kommer lätt saker emellan och just nu har det varit lite träarbeten av olika slag som har varit "emellan".
Mattorna är i alla fall tillklippta och det mesta är förberett så det kan eventuellt bli en del gjort i veckan. När det blir nåt nytt kommer det bilder på det, men inga idag. Fast det kanske hade behövts för att lysa upp i det väldigt gråa och dystra vädret. Det får bli på förstasidan...

Söndagen den 18 november 2012

Den här veckan har det inte hänt något med båtbygget. Däremot hoppas vi att kommande vecka kan innebära att det händer mer eftersom J-O nu är klar med lite andra snickerijobb. Så till nästa helg ska det vara klart att plasta fast relingslisten mot skrov och däck - hoppas vi, man vet ju aldrig vad som kan komma emellan...

Söndagen den 11 november 2012

Den här veckan har det inte blivit så mycket synliga resultat, men i relingslisten är det nu inlagt förstärkningar och fästpunkter. Den är också avrundad och grovputsad. Dessutom är skrovets utsida längst upp, där mattan som håller relingslisten ska överlappa, avslipad från gammalt spackel.
Det blev mycket att dammsuga efter detta...
En bild på relingslisten kan du se på Bygget i bild - däck och överbyggnad.
Förresten så har jag gjort en sammanställning av vårt tredje byggår. Den hittar underst bland menyerna under startsidan.
GRATTIS ALLA "FAR"OR! (eller vad det nu kan heta)

Lördag den 3 november 2012

Efter ett hyfsat morgonpass med relingslisten tog jag mod till mig och gick upp på däcket på skutan och tog några översiktsbilder från fördäcket. Man kan ju konstatera att det blir en smula förvrängt när man använder vidvinkelbrännvidd på objektivet. Den är faktiskt inte så långsmal som bilden visar. Ja alltså bilden på startsidan.
Relingslisten är nu så hög och bred som den ska vara och ska så småningom plastas ihop med däck och skrovutsida. Men innan dess ska det läggas in lite förstärkningar vid mantågsstöttorna.
Jag har lagt in några bilder under Bygget i bild - Däck och överbyggnad där du kan se hur det ser ut med relingslisten och vattenavrinningarna.

Torsdagen den 1 november 2012

Man kan väl säga att startsidans bild ger klart besked om hur det ser ut i "verkstan" just nu. Det som inte syns är vår dinge som också ligger där och har fått sin årliga uppfräschning. Kanske funderar du över var alla träbitarna på bilden ska vara i båten. Det ska dom inte. Det ska bli en trappa - snacka om sidospår! Det luktar å andra sidan väldigt mycket godare än den förhärskande styrendoften...
Men båtbygget går framåt ändå. Det är relingslisten som det jobbas med nu. En ny bild under Bygget i bild - Däck och överbyggnad. 

Lördagen den 27 oktober 2012

DÄCKET ÄR FÄRDIGPLASTAT!

Nu har vi alltså ett"gångbart"däck. D.v.s. det går att gå på det. Som du kan se på bilden är det J-O och jag samt J-Os bror Claes som jobbar. Det gick bra och tog ungefär 4 timmar. Det gick åt 20 liter polyester meddelar J-O.
Som du säkert förstår återstår en massa spackling och sliparbete innan det är färdigt, men det är sånt jobb som man kan ta lite då och då.
Det känns som om vi tagit ett ganska rejält kliv framåt idag. Antar att jag skrivit det tidigare men båten blir nog inte sjösättningsklar förrän till säsongen 2014...
Mats E tog bilden.

Fredagen den 26 oktober 2012

Nu känns det nästan som om det är dags att fira lite!
Idag har vi fått hem den första delen till båten som inte är "hemtillverkad".
Polyester, glasfibervävar/mattor, divinycell och det som krävs för själva byggandet har vi ju köpt lite då och då, men nu är det alltså dags att börja plocka ihop utrustningen. Det första blev däcksgenomföringarna till diesel, vatten och toatömning. Faktiskt var det en av de få sakerna som fångade vår uppmärksamhet på båtmässan senast. X-yachts hade sådana som var lite nättare än de ordinära, vilket passade oss förträffligt.
Jag återkommer nog i helgen med lite bilder från det nyplastade däcket.

Söndagen den 21 oktober 2012

Ja, då var väl matt-till-klippning och försänkning av skarvarna i stor sätt helt klara, men i vanlig ordning blev helgen ägnad åt någonting HEEELT annat.
MÄSTARNAS MÄSTARE. 40 lag gjorde upp om vem som är den verklige mästarnas mästare i Segling. Alltså, alla SM-vinnare i segling (alla båttyper med SM-status) blev inbjudna att delta i detta. 
Det hela avgjordes i Båstad för tredje gången och BBSS, som vi är medlemmar i, var med och hjälpte till både till havs och på land. J-O satt i en båt på havet och var lä-båt och jag försökte få in lite intäkter till klubben genom att bl.a. sälja kaffe och "Mästarnas mästare-soppa" på piren. Tack till er som bidrog!
Du kan läsa mer om seglingen på SSFs hemsida:

http://www.svensksegling.se/mastarnasmastare
Måndagen den 15 oktober 2012

J-O jobbar hårt! 
Ett lager av mattorna är nu tillpassade. Du kan se på bilden här intill hur trevligt det ser ut. Nästa lagers skarvar ska komma på ett annat ställe än detta lagers, och på vissa ställen ska det slipas lite i divinycellen för att undgå att det blir åsar i skarvarna där mattorna ju går omlott. = lite pyssel kvar...

Söndagen den 14 oktober 2012

Efter att ha funderat väldigt mycket och vägt för- och nackdelar har det nu fattats ett beslut!

Vi förbereder för "tysk skotning" av storen.

Därmed inte sagt att det blir det, men nu är det i alla fall möjligt.
I veckan har vi också bestämt hur linor från försegelrulle, ev. gennakerrulle och suggor till gennakerskoten ska dras bak till sittbrunnen. Det har resulterat i förstärkningar lite här och där.
J-O har också plastat lite på undersidan av däcket framme i ankarboxen, jag återger i nte hans vokabulär...
Alla dessa smågrejor ska leda till att det blir klart att plasta ovansidan av däcket. Där befinner vi oss alltså nu. Jag tycker inte det är något att plåta, de där förstärkningarna, så någon ny bild har det inte blivit på det.

Nu finns nämligen material hemma till plastningen av däcket (och lite mer kanske...). Vi har storhandlat i veckan så nu klarar vi nog resten av bygget. Delar av detta ser du här bredvid.

Söndagen den 7 oktober 2012

För att kunna plasta däcket behövs en del förberedelser göras. Idag har vi fäst plaströren till mantågsstöttorna. De är genomgående och sitter alltså fast även under däcket längs skrovsidan en liten bit. Vi har funderat en del på hur stöttorna ska luta. Tänk vad man kan fundera på mycket som man sen överhuvud taget aldrig tittar noga på. Det ska bli lite spackling av innerhörnen mellan sittbrunnssarger och däck och överbyggnadens sidor mot däck också, så att radien blir lätt att plasta mot.
Bild på mantågsstöttefäste kan du se på Bygget i bild - Däck och överbyggnad.
På startsidan la jag en bild på trattkantareller. Vi var ute i skogen igår och fyllde på förrådet rejält, så nu torkar vi dem för fullt, snart klart.

Torsdagen den 27 september 2012

J-O har vägt in var dräneringshålen för vattnet på gångborden ska vara. Det blir två stycken på varje sida.
Jag har lagt in en bild på hur det ser ut just nu under Bygget i bild - Däck och överbyggnad. 
Delen till nergångstrappan, som jag hade bilder på vid förra uppdateringen,  har han också fixat lite med
Annars, ja, "Vindfamne den gamla" åker upp i helgen efter en ganska trist eftersäsong. De härliga sensommarhelgerna har lyst med sin frånvaro. Vi tycker nog att det var en ganska bedrövlig försäsong också. Å andra sidan har faktiskt bygget rört lite på sig. Man kan väl inte få allt.

Söndagen den 16 september 2012

Från att ha funderat och funderat har vi nu faktiskt börjat bestämma oss för hur saker och ting ska bli! Det började med skåpen ovanför ryggstödet på soffan i salongen. Det blir en hel skåprad mellan huvudskottet och navigationsbord på SB-sidan och mellan huvudskott och pentryt på BB-sidan. Under den blir det en hylla, hela vägen, att lägga ifrån sig kepsen, tidningen, sticket eller så. Navigationsbordet, som egentligen mer blir en avställningsyta till pentryt, kommer att innehålla två lådrader under "bordet " med en större låda överst för sjökort och liknande. Närmst bordläggningen blir det även här en kant som håller pennor, loggbok och t.ex. solglasögon på plats under en front i vilken bl.a. VHF, stereo och en elpanel kommer att sitta.
En annan del som har fått sitt slutgiltiga utseende är trappan mellan salongen och sittbrunnen. Översta steget blir integrerat med en hylla under bridgedäck och de två nedre blir på en liten konsoll som integreras i luckan till motorrummet. Dessa två steg får en böj uppåt i ytterändarna för att det ska bli lättare att gå i trappan vid krängning. 
Det finns bilder på både trappa och "kulisser" till skåpen ovanför sofforna om du går in på den nya fliken under Bygget i bild som heter Interiör. 
Pentryt börjar också ta form, men hur det blir är inte helt klart än så vi återkommer med det och toan.

Söndagen den 9 september 2012

I helgen har det blivit mycket tankar kring salongens "soffor" och skåp/hyllar bakom/ovanför ryggstödet. Det har blivit två förslag, ett med skåp längs med ryggstödet och längst fram en avslutning i en öppen hylla och det andra har då en längsgående hylla precis bakom ryggstödet och skåp ovanför denna. Vi provade med lite gamla soffdynor för att få fram lite känsla. Inget av förslagen har vunnit än så har du något bra argument för det ena eller det andra förslaget fåt du gärna höra av dig.
Bilderna på de olika förslagen hittar du på Bygget i bild - Detaljer.

Tisdagen den 4 september 2012

Det är lite höstkänsla nu. Mörkare på morgonen när man vaknar, kortare kvällar...kort sagt - Dags att börja bygga på båten igen!
Var precis ute i logen och tog en bild på J-O när han jobbar med skottet (väggen) in till toaletten från utrymmet mellan salong och förpik. Som vanligt har detta föregåtts av långa funderingar kring bl.a. storlek på dörrhålet in till toan och hur det ska vara utformat. Raka linjer runt om eller välvd överkant, ska toradörrsskottet gå utanför kanten till skottet mot förpiken eller i kant med det - ja, mycket att bestämma innan man griper sig an den praktiska biten.
På bilden håller han på att passa till divinycellbitarna så de passar mot kringliggande skott och mot durken (golvet). Materialet är smidigt att arbeta med, det går att forma med en vass kniv.
Så nu hoppas vi att vi kommer att uppdatera med lite mer framöver!
 
Bilden på förstasidan är taget från startbåten under Drake NM  i Båstad, 21-23 augusti, där vi var med och hjälpte till.

Måndagen den 6 augusti 2012

Efter en rätt så disciplinerad omstart av byggandet efter 3 veckors semestersegling blev det time out nästan direkt. Vår båtklubb var inblandad i Farr 30 VM och Laser SM av olika slag. J-O satt på havet och var linjebåt och flyttade märke på Farrbanan och jag befann mig i BBSS klubbstuga och såg till att funktionärerna mådde bra (frukost, lunchpaket och middag efter seglingarna, men mycket diska blev det!).
Det är mycket jobb och mycket trevligt och oerhört socialt. Bra motvikt till båtbygge!
På bilden här ser du en av Farrbåtarna som fick lyfta för att åtgärda ett kärvande roder.

Bilden på startsidan är på nyblivna världsmästarinnan Deneen Demourkas i Groovederci. J-O tog bilden. Vill du veta mer om kappseglingarna i Båstad så gå in här:
http://sailingbastad.se/seglarveckan-2012/

Tisdagen den 24 juli 2012

Nu har J-O jobbat på bra ett par dagar. Det har resulterat i att röstjärnsinfästningarna (det som i sin tur ska hålla mastens stagning i sidled = stora krafter som kräver rejäla fastsättningsanordningar) är på plats. Dessa ska sen ytterligare förstärkas med en längsgående hylla. Det har varit ett ganska trist jobb att göra plastarbetena uppåt. Men har man bestämt sig för att göra på ett annorlunda sätt med relingslisten så är det smällar man får ta. Relingslisten ska bli ca 10 cm bred när den är färdig och i den ska då dessa röstjärnsinfästningar sitta och även mantågsstöttor, pulpitfästen och påfyllning för vatten och diesel, knapar och sugtömning till toa. Alltså många saker som behöver förstärkningar för att tåla lite krafter.
Idag har jag lagt in bilder på röstjärnsförstärkningarna på Bygget i bild - Detaljer.

Förstasidesbilden föreställer
 "den gamla Vindfamne" i Strömsund, Väderöarna. Vi hade faktiskt en hel del sol på vår segelsemester! Just när vi var därute, på Väderöarna alltså, så blåste det inte så mycket. Men annars var det, med mina mått mätt, ganska blåsigt.

Torsdagen den 19 juli 2012

Så var det dags att mjukstarta båtbyggandet efter en tre veckor lång inspirationssegling längs vår fina västkust. På bilden bredvid ser du J-O som slipar in däcksytorna så att de blir jämna och fina inför plastningen. 
Efter att ha pratat med lite kunnigt folk under resan har vi ändrat arbetsgången lite. Det blir till att plasta däck/överbyggnad som nästa moment, ja, efter att det blir plant och fint med hjälp av den långa slipklossen alltså.
Så nu är vi igång igen vilket betyder att denna sida kan bli uppdaterad något oftare än var femte vecka!

Söndagen den 10 juni 2012

Ja, nu börjar vi skönja slutet på "sidospåret". Det har tagit sin tid av olika anledningar, men nu är faktiskt alla delar på plats och den har fått färg på durken och även halkbekämpning på den. Det som återstår är att sätta dit kablage, ratt och pontonen som sitter runtom. Då glömde jag ändå motorn som ju också ska på.
Egentligen skulle vi varit ute och seglat förra helgen och hade tagit ledigt 4-5 juni så att vi skulle hinna ut till Anholt. Men vädrets makter ville annorlunda med snudd på kuling från väster ("rätt- i- näbbet-vind") och kallt med ca 10 grader i luften. Så det fick bli att jobba med RIBen och lite annat smått och gott i stället. Kanske inte så fel - då kan vi ju känna oss lediga framöver!

Bytte bild på startsidan. Den du ser där nu är ganska typisk. Kryss ut mot Hallands Väderö från Båstad och just vid det här tillfället drog det in regn över Båstad, vi klarade oss nästan helt från vätan. Men det ser dramatiskt ut på bilden.

Måndagen den 21 maj 2012

Båtklubben ordnade den sedvanliga Kristi Himmelfärds-eskadern även i år. Vi deltog i den och fick se Torekov i blåsväder, Kullen på nära håll, Gilleleje med den traditionella Rödspättefile´n och till och med en tumlare.
Jag tyckte också att vitsipporna behövde bytas ut mot något mer aktuellt så bilden på förstasidan är på stäven på gamla Vindfamne vilken jag fick nöjet att beskåda på lite avstånd då jag mönstrade på sonens Maxi 77 på vägen mot Gilleleje. Men jag (Ann) var väldigt nöjd med att segla H 35an på andra hållet. De uppför sig väldigt olika i sjön. Hoppas inte "den nya" är för platt i undervattenskroppen i förskeppet!!! Uppskattar verkligen den mjuka gången i H 35an.

Måndagen den 14 maj 2012

Hoppsan! Inga nya bilder?!
Du som tänker att det alltid är nytt och fint och uppdaterat på vår hemsida på söndagar blir från och med nu besviken.
Vi kommer nämligen inte att jobba så mycket med båtbygget framöver eftersom det finns annat som är roligare vid denna tiden på året. Gamla trotjänaren, H 35:an Vindfamne, ligger i sjön och rycker i förtöjningarna och vill ut, och det vill vi också, så det blir väl lite mer segling än båtbygge nu.
Skulle det hända något så uppdaterar vi, men annars kan det nog dröja mellan varven.
Funderar du över något kan du alltid maila oss.

Men för att lätta upp det lite idag så lägger jag in en bild på den färdiga styrpulpeten som står på sin blivande plats. RIBen är inte riktigt färdig på ovansidan och pontonerna är avtagna som du säkert ser, men snaaaart!

Söndagen den 6 maj 2012

Styrpulpeten är nu i det närmsta klar och är just nu på lackning. Det som sen återstår är att fästa alla luckor, beslag och reglage samt ratt.
Arbetet med vår egen båt har även denna vecka legat stilla, förutom lite tankar kring ramarna runt ventilerna(fönsterna) på överbyggnadens sidor. Innan vi kan plasta färdigt överbyggnaden måste det vara förberett för dessa fönster. De kommer att bli ellipsformade och ramen kommer att bli rostfri. De ska dessutom bli lite olika stora beroende på att överbyggnaden inte är lika hög hela vägen. Inga nya bilder denna vecka.

Söndagen den 29 april 2012

Sidospåret, alltså styrpulpeten till båtklubbens RIB, är i det närmsta klar nu. Det som är kvar av den gamla är "sitsen". Det är det mörkgråa på bilden. Ratt och reglage ska sen sitta på den nytillverkade ljusare delen. Det blir ett stuvfack under sitsen och ett fack under den lilla främre sittplatsen. Mellan den gamla och den nya delen blir ett litet öppet fack att lägga exempelvis VHF eller annat smått löst man vill ha koll på. Alltihop ska så småningom plastas ihop.
Trots idogt arbete med detta har vi faktiskt hunnit med en tur ut till Hallands Väderö. Fredag eftermiddag seglade vi ut och slapp i stort sett det regn som vräkte ner i Båstad. Efter att ha kryssat den sista biten la vi oss på svaj i Sandhamn. Väl framme gick vi en runda i kvällssolen. Vitsipporna var frodiga och det doftade ljuvligt inne i Söndreskog. Enstaka grenar på bokarna hade små gröna halvutslagna löv genom vilka den lågt stående solens strålar silades. Vackert! En taltrast underhöll oss liksom ejdrarna som ooade (dock inte hela natten...) Sälarna underhöll oss också.  På morgonen räknade J-O till uppemot 80 sälar varav ett 50-tal på revet i Sandhamn där vi låg. De var väldigt nyfikna och ibland fick man en känsla  av att det var dom som kollade oss istället för tvärtom. Men eftersom vi har lite annat också att göra blev det ett kort besök. Redan vid 10-tiden på lördagen drog vi upp ankaret och seglade hemåt. Men nu vet vi i alla fall att gamla trotjänaren H 35an Vindfamne fungerar i år också och vi har inte glömt hur man seglar, över vintern.  När väl RIBen fått sina grejor på plats så blir det att bygga vidare på "nybygget" igen. Det är snart det...

Söndagen den 22 april 2012

Det har blivit ett litet sidospår i byggandet även om materialet är detsamma. Lådan du ser här bredvid ska bli en styrpulpet till båtklubbens RIB.  För att inte dra ut på jobbet med denna RIB så koncentrerar J-O nu sitt byggande till den. Just nu plastar han ytterligare några lager inne i formen du ser och sen skulle det nog bli lite förstärkningar vid rattens och växelspakens placeringar. Vi får väl se i veckan om det kan bli klart...

Söndagen den 15 april 2012

När jag förra veckan skrev att fokus låg långt från arbete med båtbygget var det inte helt överensstämmande med verkligheten. Däremot var vårt "eget" båtbygge långt borta. Det är så att vår båtklubb har köpt en något trött RIB att ha som banläggar/följebåt och den har J-O jobbat en del med. Denna veckan har han gjort en form till en ny styrpulpet på densamma.
Bilden här vid sidan om är lite unik, jag är också med på den. Jag lät min kamera ligga kvar i klubbstugan när vi skulle sjösätta igår och vår båtgranne lånade den och tog några bilder.
Nyss hemkomna från båten kan vi nu nöjda säga att den är klar att sticka iväg med när vädret är gott och det finns tid!

Söndagen den 8 april 2012

Ett av resultaten av denna veckans arbete kan du se på bilden här intill. Man skulle också kunna uttrycka det hela med att arbetet denna vecka har legat med fokus långt ifrån båtbygge. Å andra sidan har den bjudit på fint utearbetsväder, så sen kan man med gott samvete krypa in i båtbyggarlokalen när vädret inte inbjuder till uteaktiviteter. Gamla H 35an Vindfamne sjösätts på lördag och är nästan färdigrustad för detta. Men just nu känns det som om det dröjer länge innan det blir segla av. Även om solen värmer ligger temperaturen på knappa 5 grader. BRRR!

Söndagen den 1 april 2012

Ni som har följt oss under mer än detta året vet att det finns en ganska tydlig arbetsgång vid den här tidan på året. Den består av veden och iordningställande av "gamla" H 35:an Vindfamne för sjösättning. Och detta år är inget undantag. H 35:an är färdigvaxad på friborden men väntar på att bli fixad inuti och ovanpå. Veden är i stort sett färdig så långt att träden (stockarna) ska köras fram till ett bra ställe att kapa och klyva dem på. 
Vän av ordning undrar så såklart om vi glömt att vi bygger båt. Men, nej, J-O ligger just nu ute i akterstuven och plastar fast akterspegeln mot däck och sittbrunn på insidan och lägger några lager matta på förstärkningar bl.a. till pollarna vid aktern. Några bilder blir det inte på detta. Det får bli när det händer något som gör sig bättre på bild.

Söndagen den 25 mars 2012

Den här veckan har gått åt till att förbereda ( spackla till lämpliga radier och SLIPA) för att plasta fast lite olika däcksdelar på insidan av båten. Just nu ligger J-O i stickkojsutrymmet, på styrbordssidan, och plastar ihop sargkant, däck och sittbrunn. Arbetsställningarna är väl inte de roligaste, men det ser inte så tokigt ut på bilden, Bygget i bild- Däck och överbyggnad. Lite lätt layd-back...Han fortsätter sen föröver och fäster däck mot skrov (insisdan alltså) så får vi se hur långt han hinner idag. En nackdel med "plast"-båtar är det otrevliga slipdammet! Jag försöker hålla dammet borta genom att dammsuga och dammsuga. Ganska otacksamt eftersom det hela tiden kommer nytt. Det ska bli gott när det är färdigplastat.

Söndagen den 18 mars 2012

"tradiga arbetsställningar" Skriv det sa Jan-Olof. Ja, så var det gjort, men kanske ska jag förklara vad det beror på? Ok. Just nu ligger han i aktersstuvutrymmet och kasar runt och plastar uppåt längst ut vid relingen som du ser på bilden här bredvid. Det är de homogena förstärkningarna till pulpit och pollare m.m. som ska fästas/plastas fast ordentligt mot skrov och däck. Fast man inte tror det så är det ganska runda former där bak och det lutar liksom neråt vilket gör att man ovillkorligen kasar ner när man ska försöka ta lite spjärn. På andra ställen i båten har han byggt små tillfälliga platåer för att slippa att kasa, men där bak blev det inga. Mer än så blev det inte denna veckan.

Måndagen den 12 mars 2012

Det blev mycket gjort igår!
En nöjd båtbyggare meddelade igår kväll att nu var hela däcket på plats. Alltså fastspacklat.
Nu ligger han nere i båten och spacklar en bra radie mellan skrov och däck, på insidan, för att senare kunna plasta där. Som vanligt är det svårt att få någon överblick av det hela, men du ser ett försök här bredvid. Relingslisten kommer att bli ungefär lika bred som hålen till förstärkningarna är.

Söndagen den 11 mars 2012

Efter lite småjusteringar sitter nu mittsektionerna av däcket (både styrbordssidan och babordssidan) på plats i spackel. När nu det är injusterat är det sen lättare att få fördäck och den aktersta biten också på plats. Det finns en bild från babordssidan på Bygget i bild - Däck och överbyggnad. När delarna är på plats ska de plastas fast mot skrovet på undersidan av däcket. Vi får se när det blir...
Idag blir det i alla fall korvgrillning i vårvädret!

Söndagen den 4 mars 2012

Något genomgående på den här hemsidan är att det är en massa tänk som, kanske, gör att det tar lite tid. (Tänker man inte igenom de olika momenten ordentligt kan det ju bli till att göra om eller att i ett senare skede få ändra ...) Just nu velar vi mellan traditionell storskotning och s.k. "tysk skotning". Det finns fördelar med bägge och just nu har vi inte lyckats bestämma vilket vi ska välja. Så det du ser på bilden här intill är början på en förstärkning i skarndäcket för att kunna fästa ett block till den tyska varianten.
Har du något bra argument för, eller emot, det ena eller andra får du gärna höra av dig.
Annars börjar det väl bli färdigt för att fästa däcksdelarna mot skrovet. Nästa helg kanske...

Lördagen den 3 mars 2012

Ramen till luckan i fördäcket är nu på plats. Så nu ska det till lite finlir på passformen innan det kan fästas mot skrovet. Skarndäcken ("gångborden" längs överbyggnaden och sittbrunnen) behöver också  justeringar för att passa så bra att de kan fästas. Det blir väl en del av helgens jobb.

Söndagen den 26 februari 2012

Tillverkning av plaströr, förstärkningsdelar till relingslisten och ram till ankarboxlucka sker nu parallellt som du kanske kan se på bilden här bredvid. Rören ska tjäna olika syften. Ett är som fortsättning på avrinning från däck och ett annat är att plastas fast i skrovet för att så småningom fästa mantågsstöttor i. På bilden förbereder J-O en omgång plaströr. För att få bra tryck runt hela röret använder han vakuumsug. Du kan se några bilder på rör och vakuumsugningen under Bygget i bild - Detaljer. Eftersom vädret är fantastiskt kommer det nog att bli lite trädgårdsarbete i eftermiddag som omväxling till styrendoftande verkstad...

Fredagen den 24 februari 2012

Ramen till ankarboxluckan ska nu produceras och här intill ser du formen till den. Ramen ska sen sättas på plats i fördäcket innan det plastas fast.
Förstagsinfästningen är nu fastplastad och det ser bra ut trots taskig arbetsställning.
I veckan har kojbotten till förpiken fästs på plats och lite rördragning längs den är också på plats (till lanternor och ev. ankarspel). Bild på förpiken kan du se under fliken Skrovbygget i bild - Insidan.
Jag försöker att få någon logisk ordning i menyerna utan att det blir för lång radda undermenyer därför har jag tagit bort skrovdelen från resten av bilderna just nu. De gamla undermenyerna ligger kvar, men på olika ställen. D.v.s. allt som har med skrovet att göra (ute och inne) under Skrovbygget i bild och allt det andra (som jag ännu inte har bestämt vad de tillhör) under Bygget i bild.

Söndagen den 19 februari 2012

I veckan som gått har det varit noggranna inmätningar av förstagsinfästningens placering. J-O har plastat upp ett litet "skott"  som just nu är fastsatt med spackel på insidan av förstäven. I detta sitter sen själva infästningen. När spacklet härdat kommer det att fästas rejält genom att plastas fast mot skrovet.
Det finns en bild på hur det ser ut just nu under Bygget i bild - Detaljer, en ny flik

Söndagen den 12 februari 2012

Vi var på båtmässan i Göteborg igår. Bl.a. pratade vi med några olika försäkringsbolag för att ev. försäkra vår nya båt. Vi vill ju inte att det ska hända något med bygget så långt det nu är kommet, men man vet ju aldrig...och då kan det ju vara skönt att veta att man kan få någon liten kompensation för nedlagt arbete och material. Vi tog en ordentlig diskussion med några av segelmakarna också kring frågan "Spinnaker eller gennaker?". Just nu lutar det åt gennaker till. Sen blev det också lite funderingar kring tysk skotning alternativt traditionell sådan.
Idag är vi dock tillbaka i båtbygget igen och J-O håller som bäst på att passa in förstärkningar till röstjärnsinfästningarna efter noggrann kontroll av mastplacering. Bild på sådan inpassning under Bygget i bild - Däck och överbyggnad. Det blir ju mycket sådana småjobb nu men jag ska försöka få med även dem.

Söndagen den 5 februari 2012

J-O har börjat att "matta ner" (slipa matt) ovankant på insidan av skrovet. Detta för att kunna få bra fäste mellan skrov och däck när de ska plastas samman. Det jobbet ser du på bilden här bredvid. Några av förstärkningarna är också tillpassade men är inte fästa. Bild på några ser du på Bygget i bild - Däck och överbyggnad. Parallellt jobbar han vidare med durken till båtklubbens RIB. Men det är ju en helt annan historia...

Fredagen den 2 februari 2012

I veckan som gått har J-O passat till några av förstärkningarna som ska vara längs relingslisten. (Till pollare och mantågsstöttor). Efter helgen kommer det troligtvis någon bild på de tillpassade förstärkningarna.
Det är lite kyligt ute i båtbyggarlokalen för tillfället så det blir lite småpul i verkstan istället.
Just nu är det båtklubbens RIB som får sig en omgång. På bilden ser du det som så småningom ska bli en ny durk i den.  En annan liten pryl som är på gång är anslutning av avrinning från däcket ner under detsamma, en sorts genomföring. Den är plastad på en plugg och står på ett element för att få rätt temperatur för att härda. Det finns en bild på den där mojängen (som mest liknar tak och skorsten till ett litet hus) under Bygget i bild-Däck och överbyggnad. 

Söndagen den 29 januari 2012

Alla delarna till däcket ligger nu på sin plats och är inpassade mot varandra. Det börjat likna en båt!
Det vi funderar över nu är var mantågsstöttor, pollare, pulpit och annat liknande ska fästas, för där ska det bli förstärkningar. På bilden jag lagt in (Bygget i bild - Däck och överbyggnad) kan du se hur det hela ser ut just nu. Pulpiten hör inte hemma på denna båten men vi använder den för att "se" hur vår ska se ut. Vår pulpit får antagligen sin aktre fästpunkt lite längre akterut och blir därmed något längre.

Lördagen den 21 januari 2012

Efter lite mer än två års byggande har nu alla de stora bitarna tillverkats, även om alla ännu inte är fastsatta. Det som ligger i planen nu är:

  • Förstärkningar till fäste för mantågsstöttor, pulpitar och pollare och bestämma var de ska vara(mycket tankearbete där…)
  • Förstagsinfästning i förstävens insida
  • Ram till luckan i fördäcket (för ankarspel och stuv av tampar och fendrar)
  • Avrinning från däck

Efter detta kan däcket och relingslisten fästas.

 

I vår kommer vi också att testa att smälta bly för att bestämma tillvägagångssätt. Bl.a. ska vi prova att smälta över öppen eld för att se om det går bra eller om det får bli oljebrännare.

 

Just nu håller J-O på att plasta några av de små homogena förstärkningar som ska fästas i däcket där t.ex. mantågsstöttorna ska sitta.
En ny bild under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Söndagen den 15 januari 2012

Båda "skarndäcken" längs sittbrunnen är nu klara och styrbordsdelen ligger nu på plats. Under veckan kommer babordsdelen också att bli tillpassad.
En bild på styrbordssidan kan du hitta under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Onsdagen den 11 januari 2012

J-O fick en bra bok i julklapp - Nautisk Uppslagsbok, facktermer för båtfolk. Enligt den far jag med osanning när jag beskriver det vi håller på med just nu, skarndäck. Enligt Bengt O. Hult är det gångborden vi jobbar med...
Hursomhelst så har vi  ikväll plastat den yta som är på styrbordssidan om sittbrunnen och  som man då, alltså, kan gå på.
Det finns en bild på denna del under Bygget i bild - Däck och överbyggnad.
Den ligger upp och ner, precis som de övriga längsgående delarna vi byggt, så det ser lite skumt ut. De två mörka områdena till höger är homogent laminat. Där ska läggas några lager till (mattorna hänger bredvid) för att ta krafterna från vinscharna som ska monteras där.
Att laminatet är mörkare i den bortre änden beror på att det är två olika sorters divinycell.
Till helgen är det sen dags att vända på mallarna och börja tillverka babordssidan.

Fredagen den 6 januari 2012

Just nu är det fullt fokus på vinklar och höjder mellan sargkant på sittbrunnen och skarndäck som ska byggas utanför mot relingen. Vi ska också ha en liten "platå" längs sargkanten att sätta vinscharna på och för att slippa sitta i vatten när man sitter på kanten. Utanför den kommer sen fortsättningen på skarndäcket. Svårt att förklara men du kommer att få se så småningom, men det gäller att få det att se snyggt ut just med tanke då på både höjder och vinklar...
J-O har tillverkat lock över luckhålen så att det ska bli lite lättare att röra sig i sittbrunnen och eftersom den nu sitter väl fastplastad testade vi idag om den var fikavänlig. Det blev väl godkänt även om själva bordet ännu fattas. Sittvänligt, lagom brett mellan sittbänkarna, lagom hög sargkant att vila armen på, rätt sitthöjd för de ngt mer långbenta, gott om plats för oss tre, ja det enda som egentligen kändes mindre bra var nog att det inte rörde sig som när man ligger med båten i vattnet. Det lär väl dröja innan den känslan uppnås.
På bilderna ser det ju ut som om sittbrunnen redan är färdig i färgsättning och allting, men även den ska så småningom slipas ner och lackas som resten av båten. Vi valde att lägga gelcoat i formen för att ha vitt underst bl.a. för att vi misstänker att det kan bli lite skador och skavanker just i sittbrunnen och då finns det vitt under.
Vi kommer nu att lägga lite skyddsmattor/plattor över det hela för att inte slita på den under bygget. Dessutom blir det en trappa upp akterifrån som är lite mer gångvänlig än de små stegen som nu finns där.
Inga fler bilder än den här bredvid idag.

Måndagen den 2 januari 2012

Sittbrunnen ligger nu på plats där den så småningom ska fästas i skrovet. I går tog vi ut den genom dörren i verkstan (efter att ha demonterat dörrkarmen...). Nu är det ju lovat lite blåst igen och vi ville inte riskera att den skulle singla iväg i de hårda vindarna så det var bara att fixa ihop folk, montera ner fönstret i logen och lyfta in den. Fönstret var enda stället det gick att få in den genom eftersom lokalen är så trång. Det innebar att vi fick lyfta den längs hela båten som ju ligger med fören mot fönstret. Marginalerna var inte väl tilltagna i höjdledd, men de räckte. Vår dotter Sofia har förevigat detta och två av bilderna kan du se under fliken Bygget i bild - Däck och överbyggnad.
Nu blir det lite plastarbeten nere i skrovet för att stabilisera sittbrunnen så att man kan gå den vägen ner i båten.

Lördagen den 31 december 2011

Kan man avsluta ett år bättre än att lyfta loss och provsitta sittbrunnen som det har byggts på i snart ett halvår? Det känns som ett rejält steg framåt. Så fort den hamnat på rätt håll provsatt vi den och det kändes som om den skulle gå att använda. Att den inte kom på plats i skrovet beror på att den är någon cm för bred för att gå ut genom dörren, så karmen måste monteras loss först... Det får bli en annan dag.
Nya bilder på vändning och provsittning under fliken Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Torsdagen den 29 december 2011

Sittbrunnen är färdigplastad!
Då blir man så glad!       😀
Det har varit ett större arbete än vi trott. Innan den läggs på plats (kräver nog ett antal stora starka...) ska sidorna mot stickkojen spacklas och fixas till. Alla mattkanter som sticker upp ska också slipas bort innan den så småningom ska tas bort från sin plugg.
En ny bild under Bygget i bild - Däck och överbyggnad

Tisdagen den 27 december 2011

Såja, nu finns det en möjlighet att få till det med plastningen av sittbrunnen. Alla mattorna är klippta och ligger i ordning på en stege och hörnor är redan plastade som en förberedelse för att när som helst lägga på de plana ytorna också. Det finns en ny bild på mattor och sittbrunn på Bygget i bild -  Däck och överbyggnad. Har jag inget nytt att berätta om innan Nyårsafton så önskar jag er alla nu,
för säkerhets skull ett
GOTT NYTT ÅR!

Söndagen den 18 december 2011

Som du ser på bilden så håller J-O på att klippa till glasfibermattor till sittbrunnens in/undersida. Alla innerhörnor är spacklade för att ge en lagom radie vid plastningen. Även ytterhörnor har blivit putsade till en jämn och fin böj. Tanken var ju att vi skulle plasta denna helgen men vi sansar oss tills vi vet att vi kan jobba lite mer varje dag - det är inte rätt tid för det just nu. Även om det till synes går långsamt fram så går det i alla fall framåt!
Inga andra nya bilder än den här bredvid idag.

Söndagen den 11 december 2011

I vanlig ordning är vi tidsoptimister! Man glömmer gärna t.ex. att det ska bytas till vinterdäck. Och det kan djäklas...
Veckan har i alla fall inneburit att hela sittbrunnen nu är klädd med divinycell. Det som är kvar att göra innan plastning är att runda hörn och kanter och att göra förstärkningar där gångjärnen till luckorna ska sitta.
På bilden, som visar nergångslucka med tillhörande sidobitar, ser du att det sitter lite spikar. Där är inlagt rör för dragning av el till bl.a. kompassen. Den hade vi tänkt ha på skottet bredvid nergångsluckan. Övriga instrument har vi inte riktigt bestämt plats för än, men det lutar åt att ha dem ovanför luckgaraget under sprayhooden. Det blev inte någon mer bild idag än den här bredvid.

Fredagen den 2 december 2011

Sen sist har vi tagit oss igenom adventsstormen med lite koll på båtarnas presenningar och ett ca 7 timmar långt strömavbrott. Med andra ord så klarade vi oss bra.
Båtbygget då?
Ja, J-O jobbar på med att fästa divinycellen på sittbrunnen och har nu kommit till de lite större sjoken. Som det ser ut just nu är det nog plastningsdags till nästa helg. Alltså att plasta det som sen kommer att bilda under-/in-sida av sittbrunnen. Det ska bli spännande att få sittbrunnen på plats. Då tror jag att man får en bättre känsla av hur båten kommer att se ut. Fast det är ju svårt att få något helhetsperspektiv på den eftersom utrymmet är ganska trångt. Inga andra bilder än den här bredvid idag.

Lördagen den 26 november 2011

Så var det dags att klä hela alltet (sittbrunnen alltså) med divinycell. De limmas mot sidorna med ett spackel av polyester och aerosil. Sen putsas divinycellen till så att det blir jämnt och fint inför nästa plastning. Återkommer när det är dags för nästa omgång plast! Jag har lagt in en bild där J-O står och fixar till en liten bit divinycell till en del av sargkanten. Kolla Bygget i bild - däck och överbyggnad. Jag har också passat på att försöka skapa lite känsla av att det snart är jul, på hemsidan. Det är ju inte så enkelt annars i år när det är tio grader varmt och det finns gröna löv på en del bokar!
Observera att jag inte klagar - bara konstaterar. Allting är ju mycket enklare när det är lagoma temperaturer och ingen snö!

Lördagen den 19 november 2011

Äntligen har vi börjat om med plastningen av sittbrunnen!
Vis av förra gångens problem har vi nu bara lagt ett lager väv och det har gått bra. Nu är det plastat från ruffskottet till akterdäcket. Vi ska göra akterdäcket nu i eftermiddag, men där är så mycket veck där luckorna ska vara så vi valde att spara detta och göra det för sig.
En ny bild på plastningen hittills på Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Söndagen den 13 november

HOPPSAN!
Nu var det lite för mycket iver och för lite planering...och kanske kan vi skylla på lite dåligt ljus också. I vilket fall som helst så plastade vi största delen av sittbrunnen igår med ett uselt resultat. Vi märkte inte att laminatet inte var genomfuktat när vi tyckte vi var klara. Det innebar att det bara var att riva bort (som tur var släppte detta superlätt från formen) och börja om. Humöret sjönk många grader under minusstrecket och vokabuläret kan inte återges här...
I veckan får vi fixa nytt material så att vi kan göra en ny attack till nästa helg.
Efter att ha pusslat ihop några av de bortrivna delarna kunde vi i alla fall konstatera att sittbrunnen ser stor och rymlig ut, precis som vi vill ha den, med en lagom bred durkyta.
Alltid något att glädja sig över när det mesta känns svart!

Lördagen den 12 november 2011

Ja, nu är förberedelserna nästan klara för att plasta sittbrunnen. J-O har lagt ett lager gelcoat över formen och nu idag, lördag, ska vi plasta några lager innan vi lägger på divinycellen och plastar ytterligare något lager. Sittbrunnen ska lackas, som resten av båten, men för att man inte ska skava av lacken och komma in till mörk plast så lägger vi ett lager vit gelcoat först. Inga andra bilder idag, men det kommer efter att vi plastat.

Fredagen den 4 november 2011

Det krävs lite folk för att plasta sittbrunnen så det kommer antagligen att bli nästa helg. Men i väntan på detta förbereds andra detaljer. Vi har blivit informerade av goda vänner om att vi  inte blir yngre för varje dag som går, därför förbereder vi för att ha ett ankarspel i fören på båten. Du kan se en bild på en ännu inte helt klar detalj som ska vara längst fram i fören på båten och där syns det "spår" som ankaret sen ska ligga i. Vi kommer att ha en ganska bred relingslist och vi ska ha både mantågsstöttor (staketstolpar) , pulpits och pollare sittande på den. För att det ska hålla gör man förstärkningar och just de behöver en form att tillverkas i. En bild på tillverkning av dessa formar och även fördetaljen hittar du under Bygget i bild- däck och överbyggnad.

Onsdagen den 2 november 2011

Idag har jag lagt in en liten summering av det andra byggåret. Egen flik i huvudmenyn här bredvid. Jan-Olof har pratat med Selde´n och sitter just nu med en riggritning som kan vara den slutgiltiga framför sig. Vi måste ju veta var röstjärnen ska sitta för att kunna jobba vidare med däcket och framförallt relingslisten.
Annars är det väl sittbrunnsplastning vi längtar efter...

Måndagen den 24 oktober 2011

Efter mycket slipande, dammsugande och tryckluftsblåsning var det så dags att lacka pluggen idag. Skillnaden från bilden jag la in senast är att den är blank i stället för matt i ytan så jag lägger inte in nån bild på det. Så nu kan vi plasta när tid ges. DÅ kommer jag att lägga ut lite bilder!
Njut av höstfärgerna så länge...

Måndagen den 17 oktober 2011

Nu har pluggen fått en matt grå yta av grundfärg. Senare i veckan, efter finslipning, blir det en lack som är blank uppepå. Det finns en ny bild under fliken Bygget i bild - Däck och överbyggnad

Egentligen skulle det lackats i helgen men så blev det ju inte. En av anledningarna var att Mästarnas Mästare i segling avgjordes i Båstad i helgen. Vi var båda två med och hjälpte till som funktionärer.
Det var lite extra spännande eftersom en besättning från Halmstad (grannort) var med som Svenska Mästare i C55. De slutade på en ytterst hedervärd femte plats. GRATTIS!
Fina bilder från Båstad och Mästarnas Mästare 2011 kan du bl.a. se här:
http://www.hss1910.nu/

Söndagen den 9 oktober 2011

Ja, nu ligger hon där och blir betittad av de nyfikna kvigorna i hagen intill. Det blev höst på en vecka och det kändes riktigt rätt att låta båten ligga till denna helgen.
Denna veckan kommer sittbrunnsformen att bli sprutmålad och sen ger vi järnet igen med bygget.

Torsdagen den 22 september 2011

Nu lär det inte vara många timmar kvar innan sonen kan komma och lackera sittbrunnspluggen! Det känns lite löjligt att inte ha någon bild på så här lång tid - men det är liksom inte så stor skillnad mellan gångerna att det är lönt att fota. Nästa uppdatering kommer att bli när den är klar för plastning, så får vi se hur lång tid det tar...
Gamla trotjänaren Vindfamne ligger i sjön ännu och ska upp den 8 oktober. När väl hon är uppe blir det mer fokus på bygget om helgerna, tror jag.

Söndagen den 11 september 2011

Det som är ytterhörn på pluggen kommer att bli innerhörn i sittbrunnen. Det är inte kul att jobba i innerhörn alltså är J-O noggrann med ytterhörnen på pluggen så att det inte ska behöva bli något efterarbete i någon större utsträckning i innerhörnen sen. Jag har ingen ny bild eftersom det i stort sett ser likadant ut förutom då att kanter och hörnor har blivit spacklade, inputsade och fina.

Måndagen den 5 september 2011

"Många detaljer små, tar det lång tid att få..." Du milde med detaljer som ska fixas innan pluggen är klar. Just nu är det nischen för gasreglage och motorinstrument som snickras för att sättas fast på pluggen. Efter att ha hamsat in alla tänkbara linor runt gasreglaget på vår nuvarande båt bestämde vi att den ska bli "försänkt" i den nya. Det blir säkert bättre (?!). En annan detalj som tillkommit nyligen är "hålet" till nergångsluckorna eller "ramen" kanske är en bättre beskrivning. Båda dessa finns på bild under Bygget i bild - Däck och överbyggnad. Inte så mycket att se egentligen men de säger en del om småpysslandet. Många brädbitar har sågats till, passats till, putsats runda och satts på plats redan och fler blir det. Nästa moment är att sätta dit rörstumparna till självlänsarna. De är redan gjorda och ska nu bara letas fram...

Måndagen den 29 augusti 2011

Sen sist har J-O lappat i och gjort vid där luckorna till akterdäcket formades, i sittbrunnspluggen, så det kan bli hålet och öppningen för luckorna istället. Dock framåtskrider jobbet fortfarande i en långsam lunk - men det går FRAMÅT.
Fredag - lördag seglade vi (med hela familjen ombord!) till Gilleleje och hem igen. Där upplevde vi det mest spektakulära åskovädret hittills i våra liv. Vi kollade på DMIs sida där de visar åsknedslag när vi kommit hem och det hade uppmätts över 30 000 nedslag/urladdningar under detta oväder som drog upp genom Öresund och vidare norrut. Som på beställning upphörde detta när vi ätit vår "fiskefilet med pommes frites och hjemmelaved remoulade" och vi fick en ganska behaglig resa hem i sydvästllig vind på 5-7m/s med spinnaker sista biten längs Bjärehalvön till Båstad.
Inga nya bilder idag. 

Lördagen den 20 augusti 2011

Efter mycket förberedelser plastade vi luckorna till akterdäcket färdigt igår kväll. Vi är vana att ha akterankaret i akter"skuffen" så vi planerar att ha det där på den nya båten också. Då måste tampen kunna komma ut genom luckan på ett bra sätt och därför har vi gjort små in/utsläpp i sidorna på bägge luckorna. Insläpp med tanke på ventilation. Bilderna jag lagt in (Bygget i bild - Däck och överbyggnad) visar hur det kommer att se ut ungefär. För att få ett skikt att slipa/slita på la vi vit gelcoat i botten på formen innan vi plastade. Luckorna ska alltså fixas till en hel del och också lackas så småningom, så den vita färgen du ser är inte slutkulören.

Fredagen den 12 augusti 2011

Idag har vår son varit och grundmålat formarna till akterdäcksluckorna. De är gjorda uppe på det som sen ska bli akterdäck i pluggen för sittbrunn-akterdäck. Vi gör dem innan vi plastar resten för att de ska få rätt form (samma böj som akterdäcket). Själva snickeriet av pluggen är (nog) rätt klar nu så när väl luckorna är gjorda får vi fixa till akterdäcket och sen grunda och lacka pluggen för att, så småningom, plasta den.
En ny bild på Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Vi var och tittade till Tall ships race i Halmstad förra helgen. Det var häftigt att se så många fina skepp samlade på ett och samma ställe!
Här kan du se fina bilder:
http://www.tallshipsraceshalmstad.se/slidersidor/paradeofsailthetallshipsraceshalmstad2011.2587.html

 

Tisdagen den 2 augusti 2011

Pluggen till sittbrunnen är nu ihopsatt. Nu ska det rundas hörn, spacklas och slipas för att sen sprutlacka den inför plastningen. Det är lite svårt att se hur det ser ut eftersom den ligger upp och ner. Sen är den ju liksom ut och in också. Men det känns som om det kan bli bra så småningom. Sen sist har vi faktiskt kappseglat med H 35an också. Det var HSS i Halmstad som arrangerade "Doublehanded Lovabukten runt". Vi kappseglar lite då och då, men det brukar väl inte gå så bra eftersom vi för det mesta bara är två och det är några händer för lite när banorna är kryss-läns. J-O sliter hårt med spinnakersättningarna och sen ompackning av spinnakern inför nästa sättning. Seglingen i Halmstad gick bra, men vi lyckades få (ytterligare) en reva i den ngt spröda gamla spinnakern (originalspinnakern från 1979...) när vi tog ner den vid sista rundningen. Fina bilder på
http://www.hss1910.nu/2011/07/bildextra-lovabuktens-doublehanded/
Dags alltså att leta upp bättre begagnad spinnaker till H 35an...
Inga nya bilder förutom den här bredvid.

Torsdagen den 28 juli 2011

Efter väldigt mycket funderande och testande har nu formen till sittbrunnen börjat ta form. Den byggs i spånplatta och kommer att ligga upp och ner. Innan det är dags att börja plasta mot den ska den, efter hopsnickrandet, spacklas (ex. runda hörnor), slipas och efter det sprutmålas och vaxas (så att den säkert ska släppa från formen när det är dags att lyfta loss den). Principen blir ungefär som för akterspegeln : Plasta utsida, lägga på divinycell och sen plasta igen, det som ska bli insida. En bild på snickrandet kan du se under fliken Bygget i bild- Däck och överbyggnad.

Söndagen den 24 juli 2011

Sittbrunnen är ju nästa del av överbyggnad och däck som behöver designas och provas in. J-O har byggt en modell av en liten bit av sittbrunnen i spånplatta. Detta för att man ska kunna testa hur det är att sitta i den i hamn (när båten ligger platt) då man sitter på själva bänkarna, hur det är att sitta på kanten när man seglar och det kränger(lutar) och för att kolla hur det går ihop med mantåget och om vinscharnas placering och lutning kan bli bra. Du kan se en bild på denna modell om du går till Bygget i bild - Däck och överbyggnad. Modellen är inte exakt - exempelvis ska det inte vara luft mellan den delen vinschen sitter på och däcket. Mycket tänka och testa nu alltså, vi får väl se när den kommer i plast...Det är lite dåligt med bredd och höjd på dörrarna mellan logen där båten ligger och verkstan där plastarbetena nu utförs så det går inte att bygga hela bredden vid sittbrunnen i ett stycke. Så en annan fråga är var skarven ska vara. Men det löser sig säkert.

Onsdagen den 20 juli 2011

Efter att ha "vindfamnat" (nytt verb i svenskan, tack för det L.M.) två veckor i södra Kattegatt är det nu dags att ta tag i båtbygget igen. På vägen har vi tittat på många fördäck och överbyggnader. Bl.a. har vi funderat i omdet ska finnas ngt trä med i spelet och i så fall var och hur. Inga beslut har dock blivit fattade... Även sittbrunnar har varit i blickfånget.
Styrbords skarndäck är nu lagt på plats. Det finns en bild på hur det ser ut när alla delarna ligger på plats. J-O fick fota denna gång för att nå så högt som möjligt. Kolla Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Måndagen den 4 juli 2011

Styrbords skarndäck och överbyggnadssida är nu också färdigplastad. För att kunna fortsätta behövs det fattas beslut om hur sittbrunnen ska se ut. De närmsta veckorna ska vi göra åtskilliga detaljstudier för att sen bestämma oss för om vi ska göra som vi har tänkt eller om vi ska tänka om...
Inga nya bilder (Styrbordssidan är ju rätt lik babordssidan)

Torsdagen den 30 juni 2011

Idag har vi lyft babords skarndäck och överbyggnadssida på plats på båten. Det hela gick bra och passar fint förutom lite småjusteringar vilket var väntat. Inne i båten börjar man känna hur innerutrymmena kommer att bli. Pentrydelen känns som om den blir riktigt bra. 
Just nu håller J-O på att spegelvända mallen så att vi kan börja på styrbordssidans skarndäck-överbyggnadssida.
Du kan se den nya delen på plats om du kollar på Bygget i bild - Däck och överbyggnad (en ny bild).

Tisdagen den 28 juni 2011

Det har varit en hel del tankearbete för att inte missa något som ska förstärkas eller fräsas ur av annan anledning. Idag har J-O gjort de sista urfräsningarna, klippt till mattorna och primat. Plastning i morgon kanske?!
En ny bild på en primande J-O under Bygget i bild-Däck och överbyggnad.

Torsdagen den 23 juni 2011

Mallstativet till skarndäck/överbyggnadssida är nu klar och finjusterad i alla olika vinklar och böjar. Dags att klä det med divinycellribbor!
Just nu är överbyggnadssidan och skarndäck klädd till babordssidan och det kan du se bilder på om du klickar dig till "Bygget i bild" och sen vidare på fliken längst ner "Däck och överbyggnad".
Att det ibland tar väldigt lång tid innan det händer något och sen händer mycket beror på att vi inte har någon färdig ritning att gå efter utan varje lite detalj måste tänkas igenom många gånger och ibland går vi rundor på hamnen för att studera hur lösningen ser ut på andra båtar. Det ska ju bli bättre än något du kan köpa! Ha,ha,ha
 😉

Tisdagen den 21 juni 2011

Ja, nu var då fördäcket på plats om än inte färdigt...Bl.a. ska den delen som sticker upp (förkant på överbyggnaden) formas till ytterligare.
Fördäcket blir inte så stort, men vi har valt att låta överbyggnaden gå långt fram för att få en hyfsad förpik. Vi får ligga och sola i sittbrunnen istället!
Nu ska skarndäck och sidorna på överbyggnaden göras på samma sätt. Återkommer när dessa är klara.
Ny bild under fliken Bygget i bild - Däck och överbyggnad.

Måndagen den 20 juni 2011

Fördäcket är nu klart för att plastas. När du tittar på bilderna ( två nya under Bygget i bild - Däck och överbyggnad) undrar du kanske varför det inte ser likadant ut över hela däcket. Det finns cirklar på fyra ställen där divinycellen i stort sett är borttagen. Där ska det fästas beslag (det blir öglor till att fästa däcksband för livsele och öglor att ev. fästa en dinge i). Förutom det kan du längre föröver se ett brunt område. Där ska bli en lucka till ankarboxen så det blir alltså ett hål där. Längst förut finns ingen divinycell på ett område och det är för att förbereda för fockrullen och för ett ev. ankarspel. Det där med ankarspel vet vi inte än om vi kommer att ha, men det känns bra att ha förberett för det.
Närmst dig i bild ser du framkanten på överbyggnaden som kommer att plastas ihop med fördäcket i detta skedet. Däcket ligger alltså upp och ner nu och kommer att plastas på undersidan först.

Lödagen den 18 juni 2011

Efter en lång period av "långsamt framåtskridande" är nu nästa kapitel påbörjat!
I verkstan är det nu uppbyggt ett stativ för att få rätt form på fördäcket. Det byggs upp och ner och plastas alltså på in/undersidan först. 
På hemsidan är det också en ny menyrad - Däck och överbyggnad.  Där har jag lagt in en bild på resultatet av dagens arbete hittills.

Måndagen den 6 juni 2011

Längsgående skottet till lilla bänken/nersläppet under garderoben på styrbordssidan mellan huvudskott och skottet till förpiken är nu på plats. Annars har denna långhelg mest varit avkoppling och njutning på två av våra närmsta öar, Anholt och Hallands Väderö. Vädret har varit fantastiskt även om det stundtals varit svårt att segla i de svaga vindarna.
Inga nya bilder denna vecka, förutom den här bredvid...

Söndagen den 29 maj 2011

Arbetet med inredningen fortskrider i samma lugna lunk som tidigare. Akter om förpiken kommer en garderob på styrbordssidan mittemot toan. Det blir en liten bänk att sitta på och som "ryggstöd" kommer dörren till en garderob längs skrovsidan ev. med möjlighet att hänga kläder i. Under "bänken"/sittmöjligheten blir det ett fack som öppnas uppifrån för förvaring av...ja, vi får väl se vad som kan hamna där.
Helgen har också inneburit kappsegling. Det gick väl ungefär så bra det skulle med tanke på att vi var två och det blåste ca 10 m/s och då är det inte alldeles enkelt att hantera spinnakern effektivt. Men det gick bra, vi får väl acceptera att sonen slog oss med sin Maxi 77a. Ja,ja det var en Drake, en Farr 30 och en
J 105 från Halmstad före oss också... Kappseglingen heter Kölsvinet och lite bilder från den kan du se här:

http://www.hss1910.nu/2011/05/kolsvinet-bastad/

Vi hade glädjen att ha Thomas Johansson i en liten båt fotograferandes genom hela racet. (2 race kryss-länsbana på ca 1 timme vardera där det sista hade målgång i hamninloppet)
Från bygget inget att visa.

Söndagen den 22 maj 2011

Denna helgen bjöd på en bra kompromiss – Väderön fredag-lördag och nu, söndag, jobbedag med båtbygge och lite annat som nu på eftermiddagen ackompanjeras av regn mot taket och åskmuller eller kanske snarare åskbrak.

Vad sägs om en lådhurts under förpiken för två rejäla lådor att ha kläder i? Det blir en sådan. Lådorna dras ut akterut lite snett för att följa toadörren/skottet. Själva sidorna på lådhurtsen är nu på plats och ”sängbottnen” i förpiken är också klar att lägga på plats

På planeringsstadiet är nu en träform som däcket i fören ska byggas på. Det blir ungefär på samma sätt som när vi byggde akterspegeln. Efter däcket i fören blir det skarndäckens tur bak till där överbyggnaden övergår i sittbrunn.

En bild på lådhurtssidorna Bygget i bild – Insidan. Hålet för lådorna är ännu inte upptaget i skottet under förpikskojen…

Söndagen den 15 maj 2011

Vädret är ostadigt och det är det samma som arbetshelg. DET BEHÖVDES! Både för bygget och även för övrigt ...
Det sista skottet mellan motorrum och stuv i sittbrunnen är nu också på plats och på G är kojbottnen till förpiken.
Ny bild akterifrån där du kan se det sista skottet på plats. Kolla Bygget i bild - Insidan.
Vi börjar närma oss ett nytt kapitel i byggsagan:
Däck och överbyggnad
Men det dröjer nog någon vecka till...

Måndagen den 9 maj 2011

Nu är vädret för fint för att stå inne och luta sig över styrenstinkande båtbyggardelar. Vi passade på att ta en tur till Gilleleje och Väderön i helgen. Det ångrar vi inte! (Även om det blev motorgång hela vägen till Gilleleje fredagkväll. Det kompenserades med, en stundtals rejält uppfriskande, kryss hem till Båstad i söndags) 
J-O håller på att plasta skottet mellan motorrum och babords stuvutrymme som ska nås ifrån sittbrunnen. Här blir en likadan lucka som i skottet mellan  stickkoj och motorrum så att det ska vara enkelt att nå motorn från båda sidor.
Så även om vi tar lite pauser så fortskrider arbetet, om än i ett något långsammare tempo.
Fast det skulle bli sämre väder till helgen - så då kanske det blir något att visa på bild.
Den här gången bjuder jag istället på en bild från Väderön - Ulagaps-kärret i skir grönska. Där luktar det bättre än i verkstan!

Måndagen den 5 maj 2011

Idag kom svaret på bildgåtan på plats. Än så länge bara ditsatt med spackel, men...
Kolla på fliken Bygget i bild och sen Insidan.  Det är sista bilden här.

Onsdagen den 27 april 2011

För att ni inte ska tro att vi har tagit byggsemester kommer här en liten bildgåta.
Bilden bredvid föreställer något som J-O plastat nyss. Vad kan det vara?
Svaret får du när denna "sak" sitter på sin plats i båten. Det lär nog bli till helgen eller så.
Inget annat idag.

Måndagen den 25 april 2011

Trots många lediga dagar har det inte hänt något på båtbyggefronten. Däremot har en hel del annat, eftersatt underhåll av byggnader och omgivningar, blivit gjort. Vi har också tagit tillfället i akt och njutit av det underbara vädret. Var passar det bäst om inte på Hallands Väderö. 
En annan som också gillar Väderön och som dessutom är bra på att plåta är Thomas. Kolla hans bilder från Väderön i helgen på  
http://www.vinnaltfoto.se/blogg-925830
Inga nya bilder från bygget alltså.

Söndagen den 17 april 2011

Idag var det bara tvunget att sticka ut en mycket kort runda med båten.  Men det var svalt...Vi tog oss en runda på 1,15 M för enbart stor (vi gitte inte plocka fram ngt försegel och det blåste hyfsat)
Bygget då? Jo, veckan som gått har inneburit lite jobb på stickkojens sida mot motorrummet/pentry/nedgång.
Detta har i sin tur gjort att J-O har bestämt hur nedgången från sittbrunnen till ruffen kommer att se ut.
Som du nog förstår har det mesta av tiden gått att rusta H 35an och nu är hon redo att använda!
Men det innebär nog ändå att vi gör ett och annat på "nya" Vindfamne. Inga nya bilder denna vecka.

Söndagen den 10 april 2011

Den här veckan har det inte hänt något påtagligt med bygget. Det har varit lite funderingar kring nergången från sittbrunnen till ruffen (salongen). Däremot är
H 35an i stort sett klar för sjösättning (16 april) - det är bara bottenmålning kvar. De stora vedklabbarna har blivit kluvna med hjälp av hela familjen och en hydraulklyv idag så nu är det också i stort sett klart med veden för detta året. Jag uppdaterar igen nästa söndag så får vi se om det hänt något då!

Söndagen den 3 april 2011

Nu börjar det likna något! Ja, vädret alltså...
Förra helgen avstannade arbetet som bilden visar. Hyllan för ankarspel är på plats, fäst med spackel och inslipad och helt förberedd för att plastas fast. Men det finns annat som pockar på uppmärksamhet - veden ska kapas/klyvas och H 35an Vindfamne ska bli ompysslad för att sjösättas den 16 april. Veckan som gått har lagts på vedhantering (ännu inte riktigt färdigt) och idag blir det däckbyte på bilen och avtvättning av utsida på
H 35an så att vi kan vaxa/polera den i veckan som kommer. En smula väderberoende då den ju står ute nu för tiden. Tidigare stod hon i utrymmet vi nu bygger den nya i. Även om det kanske då inte händer så mycket nu ska jag försöka uppdatera varje helg i alla fall.

Söndagen den 27 mars 2011

Gamla trotjänaren H 35an Vindfamne har nu blivit av med sitt vintertäcke. Solen värmer men vinden är bitande kall...Som tur är finns det varmare ställen att vara på. Båtbyggarverkstan t.ex!
För en liten stund sen plastade J-O fast skotten i pentryt mot skrovet så nu tar vi snart bort den sista plankan som håller ihop skrovet. Det finns en bild på pentryt om du kollar på Bygget i bild - Insidan.
Annars - ja, ankarspelshyllan är snart klar och när sen förpiksdelarna är på plats blir det till börja på FÖRDÄCKET! Det blir nästa kapitel i sagan om bygget av vår nya Vindfamne.

Lördagen den 26 mars 2011

En del saker man har tänkt ut blir helt enkelt inte bra och då får man, ja såklart, tänka om! Vi har funderat en hel del på ankarboxen och nu är (nog) den slutgiltiga versionen på väg att ta form. Vi har goda, kloka, vänner som emellanåt talar om för oss att vi inte blir yngre därför förbereder vi för att kunna sätta in ett ankarspel. Det blir en hylla akter om "det stora nedsläppet" över fotändan på förpiken där man kan sätta ett elektriskt ankarspel. 
Annars börjar köksmodulen ta form och jag återkommer med bilder när grejorna kommer på plats.  

Söndagen den 20 mars 2011

Nu är alla skott som hittills fästs mot skrovet fastplastade. Det innebär att alla uppstagningar, utom en, över skrovet tagits bort. Det ger en bättre bild över bygget och färre bulor i huvudet! Anledningen till att den aktre inte tagits bort än är att vi inte har haft riktigt 100%-ig koll på hur mycket plats spisen behöver. Nu har vi nästan det så det dröjer nog inte länge innan även de aktre skotten i köket/pentryt är på plats och den sista hophållande brädan också kommer bort. Det kommer att bli en gasolspis med ugn. Vet du en som är riktigt bra får du gärna berätta det för oss. Vi har ingen erfarenhet av sådana...Man klarar sig ju länge på ett tvålågigt spritkök (!) men alla andra har spis med ugn så det får det väl bli...
En ny bild idag - Bygget i bild - Insidan

Söndagen den 13 mars 2011

Det har varit en bra helg! Alla skotten mellan ankarbox och köksmodul är nu på plats. Även salongsoffornas fronter har kommit på plats. Du kan se en bild på det hela - Bygget i bild - Insidan. 

Lördagen den 12 mars 2011

Våren är äntligen i antågande! Lärkan kvittrar utanför huset och i torsdags såg jag några frusna tofsvipor.
Nu kommer det lite saker på plats i båten också. J-O börjar förifrån med det som nog blir nån form av ankarbox. Den är dränerad ut i skrovsidan och själva "hyllplanet" lutar rejält mot utloppet för att det ska rinna ut lätt. Nästa bit är skottet mellan denna ankarbox och förpiken. Två bilder på dessa under Bygget i bild - Insidan.

Söndagen den 6 mars 2011

Polyester finns nu igen så det som hittills har hindrat snabba framsteg är influensa. Sånt som inte drabbar oss...(men det var nu sååå längesen vi var sjuka i något liknande influensa så det var väl dags)
Nu är vi i vart fall på bättringsvägen och J-O har lagt några timmar efter 5-milen (måste ju kolla svenskarna!) på att bl.a. slipa för fastplastning av kojfronter i salongen. Skottet mellan toa och förpik är också klar att sättas på plats så rätt som det är så kommer lite nya bilder på detta. Enda bilderna det blivit denna helgen är på en strömstare - men det har kanske inte så mycket med båtbygget att göra så dem behåller jag för mig själv.

Lördagen den 26 februari 2011

Bilden här bredvid visar resultatet av den gångna veckans slit. Förra vintern var vi så uppe i båtbygget och vedhögen verkade räcka en vinter till,( för "det kan väl inte bli en sån kall vinter igen"?), så det blev ingen vedhuggning då. Det blev ju "en sån kall vinter" till så det är på håret att veden räcker i år. Men till nästa år ska det inte vara några problem att hålla värmen. Har hört att det ska bli en till sån där kall vinter...
Helgen blir nog också väldigt lugn när det gäller båtbygget för J-O har fått en dunderförkylning. Men jag återkommer, som sagt, när det finns något att visa/berätta. Njut av det återvändande ljuset så länge!

Lördagen den 19 februari 2011

Nu har vi gjort av med två fat polyester. Den sista slurken går just nu åt till att plasta bl.a. den inredningsdelen du ser här intill. Det är "kojfronten" till SBs salongssoffa. I bakgrunden kan du skönja de två skotten som ska dela salong från toa och vidare mellan toa och förpik. P.g.a det kalla och blåsiga vädret i veckan har de ännu inte kommit på plats. Framöver blir det att fästa alla delarna i skrovet och att sen börja inredningsbygget förifrån. Annars är det just nu inte så mycket mer att visa i bild eftersom det inte är några synbara framsteg i skrovet, men när grejorna börjar komma på plats återkommer jag.

Söndagen den 13 februari 2011

Pentryskottet (förut mot salongssoffan) sitter nu fastplastat och huvudskottet är klart att fästa. Skottet mellan förpik och toa/garderob är plastat på ena sidan.
Ja, det känns som om det går bra just nu.
För att få inspiration och ideer till inredningen är vi och kollar runt bland en hel del olika båtar, via datorn alltså. Det som fick mig att spärra upp ögonen lite extra var en Finnflyer 42 (tror jag) som hade ett tapetserat huvudskott. Kanske inte just den tapeten i vår båt men varför inte tapet? Eftersom det inte är dags med den sortens pyssel förrän om ett bra tag är det kanske bra att låta en sån tokig(?) ide´ få landa tills det är mer aktuellt i tid. Inga nya bilder.
 

Lördagen den 12 februari 2011

Bilden här bredvid föreställer de två skotten som ska ha en lådhurts mellan sig. Stickkoj akteröver och salongssoffa föröver. Den "bortersta" i bilden är fastplastad medan den närmsta bara är satt med spackel för att just i skrivande stund bli fastplastad den också. Huvudskottet blir klart att sätta på plats i morgon och meningen är att pentryskottet ska passas till idag för att sen fästas i morgon. Det här är sådana moment som snabbt ger mycket resultat. Det är kul! Vid den typen av tillfällen kan man kosta på sig en promenad också, i det underbara vädret. Inga andra bilder idag.

Fredagen den 11 februari 2011

Nu är det lite kul grejer på gång!
Skotten börjar ta form och det är dags att fästa dem på plats i skrovet. Det hoppas jag kunna visa någon gång i helgen. Under veckan som gått har de små skotten mellan "ruffsoffan" på SB-sidan och stickkojen (SB-sidan också) blivit färdigplastade. Två skott för det ska bli en lådhurts mellan.
Nu i eftermiddag har så det rundade skottet mellan pentry och BB-soffan också fått lite glasfibermatta och polyestertäcke. Två bilder på Bygget i bild - Insidan på pentryskottet. Jag återkommer...

Lördagen den 5 februari 2011

Efter en dag som tillbringats på Båtmässan i Göteborg såg vår enkla skiss över båten lite annorlunda ut. Det blev mycket streck och mått och uträkningar. När allt var färdigräknat här hemma vid köksön (!) kändes det åter som om vi hade koll på läget. Beräkningarna stämde med de riktlinjer vi fått av fackmännen.
För övrigt hade vi rustat oss med måttband, kamera, penna och kladdpapper för att dokumentera allt klokt (i våra ögon!) som vi såg.
Vi konstaterar:
Överbyggnader på (dagens)segelbåtar är HÖGA
Sittplatser i ruffen är HÖGA
Diskbänkarna är inte 90 cm utan 85 alltså LÅGA
Det var en kort sammanfattning av denna dag, men den gav oss en del att fundera på.

Fredagen den 4 februari 2011

Denna veckan har J-O provat ut de olika delarna i inredningen i ruffen. Man kan väl säga att utrymmet krymper rejält...
Å andra sidan har vi ju varit nöjda med H 35ans utrymmen och så smått blir det ju inte. Antagligen beror den ovanstående känslan på att man nu har sett ett tomt stort rum i över att halvår och det vet vi ju alla att när man möblerar de tomma rummen krymper de kvickt. Du kan se en ny bild på "delarna" på plats på Bygget i bild - Insidan . Jag har ju glömt att lägga in en bild på hur utbygget blev nu när vi har skippalt halmbalarna. Jag har lagt in en bild på Bygget i bild - Lokalen.

Söndagen den 30 januari 2011

Trots ett underbart väder blir det lite gjort med skotten. Du kan se några bilder på Bygget i bild - Insidan. Det är en form av kedjereaktion - "Om skarndäck kommer där, så blir lampornas läge på skotten ungefär där, och då ska elrör fräsas in där"...
Jag har också halkat in på ett sidospår genom att visa lite av mina små projekt. Jag har en liten hobby som jag ägnar mig åt när tid ges, ofta när vi är ute på semestersegling. Jag tränsar flaskor. Du kan se en del av dem under fliken Andra projekt - Tränsade flaskor. Här fyller jag på efterhand som de blir förfärdigade.

Fredagen den 28 januari 2011

Då var bottenstockarna färdiga och det något mer synliga arbetet med skotten är på gång. Huvudskottet är grovt tillyxat i rätt format och även skottet för om detta håller på att ta form. Just nu handlar det om lutning.
Hur mycket ska skarndäck luta ut,överbyggnadens sidor luta från skarndäck och upp och hur rundad ska överbyggnadens "tak" vara? Vi har ju några båtar här hemma på gårdsplan att jämföra med så vi får väl se om det liknar H 35an eller Maxi 77an eller möjligen Sveakryssaren...Annars får vi väl kolla på Båtmässan. Eventuellt gör vi några olika förslag och fäster med limpistol för att "känna efter" vilket som blir bäst.
Två nya bilder finns på Bygget i bild -Insidan.

Söndagen den 23 januari 2011

Vi befinner oss i "förstärkningens tid". Det har lagts på flera lager uppe på bottenstockarna. Både de längsgående och de som går tvärs över. Ett par lager med riktade fiber längs balkarna och ett annat uppepå för att binda ihop det hela. Idag håller vi på att lägga förstärkning för mastfoten. Den ska, om beräkningarna är riktiga, hamna någonstans akter om huvudskottet. Många lager blir det här. När väl alla dessa förstärkningar är klara är det dags att gå på det roliga - skotten! Mer om det kommer...Vill du se en ny bild så kan du gå in på Bygget i bild - Insidan. Där kan du se J-O lägga ut en av alla mattor som blir förstärkning för mastfoten. 

Söndagen den 16 januari 2011

En del saker tar väldigt lång tid utan att man planerat det. En sån sak har denna veckan varit BOTTENSTOCKARNA. Alltså förstärkningar runt köl/kölficka. Glasfibermattorna med riktade trådar vill inte böja sig hursomhelst i innerhörn och på ytterhörn så här har det krävts lite mer tid och energi än väntat. Jag har lagt in två nya bilder. En på tillklippning av matta och en på hur det just nu ser ut vid förstärkningarna. Under dagen kommer de längsgående att bli plastade också. Bilderna hittar du under Bygget i bild - Insidan .

Lördagen den 8 januari 2011

Plastningen av bottenstockarna går riktigt bra. Det tillstötte ett litet problem bara. Värmefläktarna gick för fullt och kvällsmörkret hade lagt sig över Ögården och vad händer då? Jo, en säkring går och mörkret lägger sig över lokalen. Nåja det var väl ingen fara- bara att byta säkringen. Men det hände efter en stund igen och det fanns bara en säkring till så det fick bli stopp efter detta. Så idag får det bli inköp av säkringar! Det går ju inte att jobba i ficklampsljus liksom...
Trolig orsak var att vi hade en diskmaskin igång och när den värmde vattnet blev det lite väl mycket för systemet. Lite bilder så långt det gick kan du se på Bygget i bild - Insidan.

Onsdagen den 5 januari 2011

Bottenstockarna måste komma på plats innan skotten görs klara. Alltså är det det som händer i logen idag när deet inte är mer än 0-gradigt ute. Två st goa fläktar ser till att hålla ångan uppe i logen. Ikväll blir det lite plastning för att få bottenstockarna att sitta där de ska. Just nu är de bara lagda på platsi spackel. Bilder på detta ser du på Bygget i bild - Insidan

Söndagen den 2 januari 2011

God fortsättning på 2011!

Verkstan har äntligen blivit städad från allt trädamm/spån som blir när man t.ex. gör matbord till nyinflyttade barn...och den värsta kylan har släppt sitt grepp om oss - alltså är det nu dags att ta itu med båten igen!
De bärande skotten ska nu passas till och sen plastas varefter de ska fästas permanent i båten. Jag har lagt in en bild där J-O provar formen på skott och hörna till stickkojen. Kolla på Bygget i bild - Insidan.
Förhoppningsvis kommer nu uppdateringarna lite oftare och med mer substans.

Torsdagen den 23 december

Kylan håller oss i ett järngrepp och därmed vilar båtbygget.

Men vi önskar alla er som tittar in här

en riktigt
God Jul!

Måndagen den 6 december

Så enkelt livet vore om det bara bestod i att bygga båt...Tyvärr finns det en del måsten som inkräktar på bygget och det tar emellanåt all kraft och tid. Så är det för tillfället. Annat blir gjort istället. Men under julhelgen hoppas vi i alla fall komma igång igen!

Söndagen den 28 november

Å så blev det vinter och kallt! Det innebär att man hellre arbetar i verkstan än i logen där båten står. I logen blir det inte så varmt om man inte kör på med fläktar när minusgraderna stryker längs husknuten. Alltså har den här helgen fått gå till annat än plastning av bottenstockar. I fredags fick vi hem glasfibermattor så det räcker till resten av bygget. I veckan har J-O också haft kontakt med Björn Österberg på North Sails och diskuterat segelplan. Den diskussionen slutade med att vi nu har skickat upp en skiss på båten med tänkt rigg för påseende och kommentarer. I verkstan pågår också konstruktion av skott i divinycell som sen ska plastas. Lite bilder från skottkonstruktion kan du se på Bygget i bild- Insidan. Där finns också en bild där J-O har fäst, provisoriskt, divinycellskivor ungefär där en del av skotten ska vara. Oj vad innerutrymmet krymper fort!  På bilden här intill ser du vår nya utegran och i bakgrunden gamla Vindfamne i vinterskrud.

Lördagen den 20 november

Just nu är det mycket att tänka på och ta hänsyn till. Det betyder att J-O ritar och ritar och testar. Vad han tänker på ? Jo, nu ska skotten göras och då måste alla parametrar tas med i beräkningarna så att det passar mot överbyggnad och övrig inredning. Men nu börjar det likna något och i verkstan finns nu två "skottdelar" i divinycell. 
Vi har också fått hjälp av en lastare och starka män att ta in kölformen i samma lokal som skrovet står. Där ska den nu stå och torka ordentligt. 

Söndagen den 14 november

Den här veckan har bl.a. gått till att forma bottenstockarna. De är nu på väg att bli plastade för att så småningom plastas fast på sina respektive platser vid och, för några stycken också, ner i kölfickan. Det betyder att inredningen i grova drag är färdigplanerad. På bilden kan du se J-O fixa till det sista i en omgång plastning av bottenstockarna som ska gå ner i kölfickan.

Lördagen den 6 november

För att veta var bottenstockarna, förstärkningarna i kölfickan och upp mot skrovsidan, ska sitta börjar det bli lite koll på överbyggnad och inredning. Det lutar åt alternativet toa vid förpiken. J-O har gjort en överbyggnad på modellen (se under Bygget i bild - Nya Vindfamne modell)Kanske blir det något åt det hållet. Om du undrar vad träpluggarna ska föreställa så är det vinscharna.(Man tager vad man haver...).Han håller också på att malla till bottenstockarna. Det kan du se under Bygget i bild - Insidan.
Jag har gjort ett försök att summera det första byggåret och resultatet av det kan du läsa under den nya fliken som heter  "1 års båtbygge".
Så nu är vi alltså inne på år två. Vi får väl se om vår tidsplan på tre vintrar håller...     😀

Söndagen den 31 oktober

Nu har vi förstått varför man bygger båtar utan kölficka!
Hur bra det än är med en sådan så har den mest bara ställt till det för oss under bygget. Men nu vet vi hur vi ska göra nästa gång...
Helgen har gått åt till att kompletteringsplasta kölfickan för att få ett stabilt/tjockt lager. Det var tämligen svårt att komma åt och få det bra. Men nu är det i stort sett klart. En hel del träningsvärk efter konstiga arbetsställningar hos en del av plastarbetarna.
Det finns en ny bild på detta arbete under Bygget i bild/Insidan.

Lördagen den 23 oktober

Sådärja! Nu var insidan plastad. Ja, d.v.s som vanligt fibblade vi lite med kölfickan på BB-sidan innan vi insåg att det får göras senare annars hinner man inte med på skrovsidans plastande innan det härdar. Så på SB-sidan struntade vi i kölfickan och då tog hela plastningen på den sidan inte mer än ca 2,5 timme.
J-O får fixa kölfickan och roderskäddedelen senare.
Det finns några bilder på plastningen om du klickar på Bygget i bild och sen på Insidan.
STORT TACK TILL ER SOM HJÄLPTE TILL!
🙂

Fredagen den 22 oktober

Man kan väl nästan säga att det är en ny båtbyggarsäsong inledd nu. För om vi tittar tillbaka på hur det började för ca ett år sen så var det med att Vindfamne (H 35:an) var täckt och höstrustad. Det är hon nu också.
Idag har vi dammsugit skrovets insida från allt skräp och ev. slipspån/damm och primat för att kunna plasta i morgon.
Det blir två lager 800 multiaxiell matta med 100 grams huggen matta som ytskikt.

Lördagen den 9 oktober

Det är nog så att jag är en tidsoptimist. Själva huset kanske ska vara klart innan man börjar plasta...Men nu är det nästan helt färdigisolerat så fokus kan gå tillbaka på båten. Vi har lite andra saker som ska grejas med denna och nästa helg men sen ska det nog bli samling vid rollrar, av olika slag, med mask för ansiktet!

Lördagen den 25 september

Nu är gamla Vindfamne på landbacken så nu kan vi ta itu med den andra. Jag har lagt in en bild under fliken köl på när vi mätte volymen på betongformen. J-O har varit flitig och hela insidan är nu helt färdigslipad så det är bara en rejäl dammsugning som ska till nu innan det är dags att plasta.

Tisdagen den 14 september

Ja, vad ska man säga som ursäkt för att det inte görs så mycket med nybygget. Jo! Vi samlar kraft och jag tror att vi kommit på det bästa sättet också - SEGLA! Sen jag skrev sist har vi varit ute med "gamla Vindfamne" varje helg. Det gäller ju att passa på för den 25 åker hon upp. Sen blir det lite bättre ordning på arbetet med den andra.
Alla glasfibermattorna till insidans plastning är i alla fall färdigtillpassade och ligger snyggt och prydligt hoprullade och märkta i sopsäckar, färdiga att lägga ut för plastning. 
Dessutom har vi mätt volymen på kölformen som nu är klar. Det stämde väldigt bra med beräkningarna. Så nu kan vi ställa in den inomhus på tork så att det kan bli gjutet i den nästa år. Det krävs lång torktid på betongformen.

Onsdagen den 18 augusti

I söndags fick vi hjälp att dela betongformen och sen resa den upp så att J-O kan testa att den har rätt volym. Den är tung. Har lagt in en bild under menyn Bygget i bild/ Köl. Annars ligger arbetet ganska stilla eftersom vi ska få ihop allt material till plastningen av insidan. Det dröjer minst två veckor innan det händer något att skriva om här. Vi hörs!

Torsdagen den 5 augusti

Igår var J-O och hämtade hem mer glasfibermattor så att han kan klippa ut mattbitarna inför plastningen av insidan av skrovet. Vi tänkte plasta innan det blir kallt utomhus så vi kan ventilera ordentligt. För att man ska kunna stå på utsidan och jobba har vi nu en ramp runt nästan hela båten som man kan gå på. Den ska gå runt hela innan plastning, men för att det ska vara lätt att röra sig i den ganska trånga logen väntar vi med ena sidan tills det är dags att plasta.

Onsdagen den 4 augusti

 Det blev två veckors paus från bygget men nu är det full fart igen. Idag gjuter vi den andra halvan av betongformen till kölen. Jag har lagt in en ny bild på den första halvan under Bygget i bild/ Köl.

Tisdagen den 14 juli

Idag har J-O gjutit den ena halvan av det som ska bli formen att gjuta blykölen i. Det gick riktigt bra och vi tackar Våxtorps Betong som bidrog med betongen!
Det finns några nya bilder på gjutningen under Bygget i bild - Köl.
När denna delen av gjutformen har härdat är det sen dags att vända på det hela och gjuta den andra halvan.

Söndagen den 11 juli

Mellan utflykterna med båten tar vi tag i saker hemma också. När nu skrovet kommit in på rätt köl var det ju dags att stänga till huset igen. Den här gången valde vi att göra ett traditionellt bygge. Halmbalarna var bra men det var inte så vackert utifrån med presenningar som emellanåt dessutom hotade att flaxa iväg med vinden...
I veckan reste vi tre väggar och i fredags kom den oumbärliga lastaren med chaufför och lyfte upp taket. Det blev högt! Harmonin i bygget är väl kanske inte så stor, det liknar snarast ett gökur med sina höga väggar och stora takutsprång på gavelsidan.
J-O har börjat fixa på insidan av skrovet. Just nu ligger det en bild på Bygget i bild - Insidan (ny undermeny). Det ska bli klart för att plastas även här. Dvs jämnas till (spackla/slipa) och så ska distansmaterialet tas bort på de ställen som skrovet ska förstärkas. Härligt jobb i den fantastiska värme vi nu fått.😀

Onsdagen den 30 juni

Vi har just gjort debut i filmbranschen. Det är en tre och en halv minut lång dokumentär om vändningen av ett segelbåtsskrov under byggnad. Den är inget för dig som gillar action och massor med upphetsande musik i bakgrunden. Du hör autentiskt ljud med allt från koltrastkvitter till kameraskötarens fnitter. Ett annat ljud, som föraren av lastaren inte gillade, är väl den enda dramatiken i det här inslaget - KNAKET!
Har du lust och tid så kolla på Bygget i bild - Vändningen på film

Tisdagen den 29 juni

Nu är det vänt! Skrovet alltså. Vi förberedde oss kanske lite väl länge tycker några av er, men vi var tvungna att vila oss i form med en liten Anholtssegling.
Dottern har filmat det hela men jag har inte fått ordning på det än. Det kommer. Men bilder finns under Bygget i bild och den nya fliken - Vändningen.

Söndagen den 20 juni

Förberedelserna för vändningen av skrovet fortskrider. Utbygget utanför vår loge är nu helt nerplockad och snyggt sorterad i taket för sig och halmbalarna i en prydlig hög för sig. Själva skrovet sticker inte ut så mycket utanför logen men för att undvika regn på den tills alla förberedelser är klara har vi hängt upp en presenning för öppningen. Vi har inte bestämt någon dag för vändningsmanövern men det blir nog någon gång den här veckan.
Några nya bilder under Bygget i bild - Lokalen.

Fredagen den 18 juni

Nu är det att höja innertaket som gäller!
Vi kommer att göra klart insidan av lokalen med den nya takhöjden innan vi tar ut skrovet och vänder det.
För att nå upp till "de nya höjderna" använder vi ställningen som skrovet ska vila på efter vändningen till att göra en provisorisk byggnadsställning av. När väl innertaket är på plats så ska plasten upp igen och likaså belysningen. Så nu känns det som om det är ganska nära med vändningen. Det ska bli intressant för det går inte att föreställa sig hur skrovet ser ut när det står på "rätt köl". Jag har försökt att vända bilderna men det ser helt galet ut eftersom kameravinkeln inte är den normala för bilder på skrov som ligger rätt.
Du kan hitta en bild där kölpluggen är lagd på plats på kölfickan för att se om den passar - Bygget i bild - Köl och en bild på lokalen där J-O balanserar på den något väl spännande byggnadsställningen (tycker i alla fall jag!) Bygget i bild - Lokalen

Lördagen den 12 juni

Det blev sex lager epoxy till slut och det ser så fint ut!
Efter det har J-O fixat ställningar så att skrovet ska ligga rakt och fint efter vändningen. Det är snart dags, men innan dess får vi höja taket i lokalen så att det går att jobba inuti skrovet.
Sen i morse har J-O rivit det gamla taket. Det finns en bild på röran och en på ställningarna under Bygget i bild - Spackling m.m.

Onsdagen den 2 juni

Om man inte jobbar på helgerna får man ta igen det på veckorna. 4 lager epoxy är nu lagd på bottnen. Det blir nog ett lager till. J-O har rollat på två lager om dagen (tidig morgon och kväll) så nu ser det ännu mer "färdigt" ut. Det har gått så bra tack vare att värmen äntligen infunnit sig. Det var så skönt idag att det gick att ha vädringsfönstret öppet. Då får man se skrovet ur en annorlunda vinkel. Några bilder på detta under Bygget i bild - Spackling m.m.

Söndagen den 30 maj

Efter en helg med en uppfriskande kappsegling i V 8-12 m/s (ja, spinnakern var uppe) blev det i alla fall inritat en vattenlinje med hjälp av laser. En ny bild under Bygget i bild - Spackling m.m.
Hur det gick i kappseglingen? 5:a av 10 startande. Rätt OK efter förhållandena, tycker jag.

Fredagen den 28 maj

För mycket segling (kan det bli det?) gör att det går långsamt fram med bygget. Grundfärgen är färdigsprutad och färdigslipad och i veckan som kommer blir epoxyn pålagd på bottnen om det är lite värme...
Bilden är tagen i Möhamn på Hallands Väderö. Det var fantastiskt fint väder mellan det att tät och drypande blöt dimma rullade in.

Söndagen den 16 maj

Idag har vi, förhoppningsvis, lagt på sista grundfärgen. Den ska nu slipas med finare papper. 180 eller 240 är det sagt. Efter det ska det på en epoxygrund på bottnen som ännu inte fått någon ytbehandling efter spacklingen. När det är gjort är det dags för VÄNDNING! Skrovet ska vändas och lokalens takhöjd ökas.
Du kan se en bild på Joel, när han sprutar grundfärg, under Bygget i bild - Spackling m.m.
Vårt tidsscema är väldigt flexibelt men vi hade tänkt att vi skulle vända båten och ev. plasta insidan innan vi tar semester.

Lördagen den 15 maj

Efter en kylslagen segling till Gilleleje och åter är vi nu hemma och grejar igen. Det finns några bilder på grundmålad skrovsida under Bygget i bild - Spackling m.m. Nu ska detta första lager slipas och sen ska ytteligare ett lager på.

Onsdagen den 12 maj

Ytterligare ett moment är avklarat nu - grundmålning av skrovsidorna. Jag får fixa bilder senare eftersom jag inte varit hemma tillräckligt mycket för att hinna med det nu. Det ser väldigt fint och absolut mer färdigt ut nu.

Söndagen den 9 maj

Nu är skrovsidorna färdigslipade och det är dags att grundmåla. Det läggs på med spruta och det går fort när väl sonen kan hjälpa oss med det.
En liten gåta har dykt upp i gästboken. Vi har fått en hälsning från "er". Kan det vara en "Per" som halkat på tangenterna?

Inga nya bilder denna gång.

Måndagen den 3 maj

Sprutspacklet var lättarbetat och fyllde ut de små skavanker som kvarstod efter J-Os enträgna arbete. Eftersom det var grått och det tidigare spacklet var vitt var det väldigt lätt att se missar, som var svåra att upptäcka innan, när man slipade med en långbräda. På vissa ställen fick Joel lägga ytterligare lite sprutspackel för att det ska bli riktigt bra.
Det finns en bild på en slipande Jan-Olof under Bygget i bild - Spackling m.m.  

Lördagen den 1 maj

Äntligen kom sprutspacklet på!
Så nu har spackling och slipning kommit in i nästa skede - YTFINISHEN.
Sprutspacklet går från vattenlinjen upp till relingen. Under vattenlinjen blir det så småningom lite annat för att förhindra vatteninträngning.
Det finns några bilder under Bygget i bild - Spackling m.m.

Torsdagen den 29 april

Det har inte varit mycket att se utav det J-O hållit på med ute i logen. Men nu är han nöjd. Skrovet har nu fått godkänt och till helgen ska det sprutspacklas. Förra helgen la vi på gamla Vindfamne. Sjösättning i fredags och pyssel och mastning i lördags och en tur till Hallands Väderö på söndagen. Det sistnämnda var helt underbart. Vitsipporna är i full blom och det doftar som det bara gör i Söndre skog...
Till helgen kommer det bilder från sprutspacklingen.

Söndagen den 18 april

Efter att J-O gått över skrovet med riet var han inte nöjd. Så det har blivit mer spackling och slipning sen förra inlägget. Inga egentligen synbara resultat, men jag lovar att det blivit en hel del dammsugning av skrov och golv...
Det finns bilder på slipning och spackling av roderskädda under Bygget i bild-Spackling m.m.

Gamla Vindfamne är nu helt klar för sjösättning vilket blir nästa helg. Det är bara till att konstatera att båtarna är som vackrast vid sjösättningen och fram till första regnet. Skrovsidor och överbyggnad är bländande blanka och bottnen nymålad.

Tisdagen den 6 april

J-O har varit orolig över om han har varit tillräckligt noggrann när han gjort grovspacklingen. Idag har vi bl.a. täckt av gamla Vindfamne och då passade J-O på att kolla hur väl skrovet turade på den med hjälp av ett ri. H 35:an har vi alltid upplevt som om den var slät och fin i skrovet men ack nej! Där fanns små dalar och åsar längs skrovsidan (som man inte normalt ser).
 Du kan se bilder på kollen i menyn Bygget i bild /Spackling m.m.
Så nästa aktivitet på nybygget blir nu sprutspackling.
Vi får se när det blir...

Torsdagen den 1 april

Spacklingen fortskrider. Det ställde till  det lite runt köl och roderskädda så det går inte i 190 precis. Såhär i påsktider kan man lätt få association till ägg och när jag tittade till bygget häromdan tyckte jag att skrovet nu mest liknar ett jättestort sådant. Om man då knyter ett vackert band runt blir det ju ett påskägg...Ett så långt och vackert och brett band hittade jag inte i hastigheten, men lite fjädrar duger kanske.

GLAD PÅSK PÅ ER
ALLIHOPA!

Under påsken ska vi försöka få "gamla" Vindfamne klar för sjösättning. Hoppas att värmen kommer...

Jag har inte lagt in några nya bilder denna gången.

Lördagen den 27 mars

Idag har det mest varit att iordningsställa båtklubbens båtar för sjösättning. Men det finns några nya bilder på spackling och slipning under fliken Bygget i bild -  Spackling m.m. Skrovet är ganska färdigt vad gäller "grovspacklingen" nu så det är snart dags att göra finliret. Återkommer med information då.

Söndagen den 21 mars

Hittade lite bilder från motorbytet i H35:an som jag har lagt in bilderboken på fliken som heter
H 35fix.
Hittade då också en bild från Krabbaseglingen i Skallkroken 2008 där man ser den vackra originalspinnakern uppe! Det är den du ser här bredvid.
J-O sliter vidare ute logen med spacklingen, men det går framåt! (Inga nya bilder därifrån - det ser fortfarande likadant ut.)

Fredagen den 19 mars

Spacklingen är nu påbörjad och enligt J-O går det bra! Ny flik under bygget i bild på detta.

Måndagen den 15 mars

Så var då kölficka och roderskädda färdigplastade också.

Söndagen den 14 mars

Nu har jag botaniserat bland en massa foto som jag tog igår och valt ut några som kan förmedla vad som blev gjort. Du hittar dem under fliken Bygget i bild- Plastning.

Lördagen den 13 mars

I stort sett färdigplastat! Bara lite detaljer runt kölficka och skädda kvar att ta itu med men det blir inte idag. Efter ca 9 timmars ihärdigt arbete (ok det var en lång lunchrast...)var så utsidan plastad. Jag återkommer med mer bilder en annan dag.
ETT ENORMT STORT TACK TILL ER SOM HJÄLPTE TILL! Utan er hade det inte gått så smidigt!

Fredagen den 12 mars

Nu ska det bli ett litet ryck i helgen. Just nu primar J-O skrovet med polyester för att det ska vara klart för plastning imorgon. Så det kommer mera ...

Lördagen den 6 mars

Jaa, nu börjar det dra ihop sig. Den 13 mars ska skrovet plastas oavsett om det är varmt eller kallt ute! Den här vintern var väl inte riktigt vad vi tänkt oss när vi började på bygget i höstas. Men nu har vi fått ihop folk och alla förberedelser är gjorda så det är bara att köra igång.
Du kan se hur J-O gjort med fören och roderskäddan  (där det ska bli ett homogent laminat utan divinycell) för att inte plasten ska fastna under fliken Bygget i bild - Plastning.
Vi hade studiebesök i veckan också. Det är alltid trevligt! Är du nyfiken så bara hör av dig så kan vi bestämma tid.
Jag vilar från uppdatering denna vecka och återkommer med bilder från plastarbetet nästa helg.

Fredagen den 26 februari

Nu är allt klart för plastning! Det sista som skulle till var att se till att plasten inte fastnar på de ytor som sen ska rensas på distansmaterial. Man kan göra på olika sätt men J-O valde i det här fallet att klä med aluminiumfolie. När skrovet sen vänts ska divinycellen rensas bort där och plastas från andra hållet så det blir ett riktigt starkt och homogent laminat där. Bl.a. runt kölen ska det vara så.
Så nu återstår bara att samordna de plastningsvilliga en helg...

Enstaka nya bilder under Bygget i bild - Plastning
Om du undrar vad som händer på bilden så är det J-O som dammsuger skrovet med en spånsug så att det ska vara dammfritt inför plastningen.

Måndagen den 22 februari

Äntligen går det att uppdatera sidan! Det har varit nåt fel på nån server eller kanske för mycket snö... Vill du se vad som hänt sen sist så kolla på Bygget i bild under en ny rubrik - Plastning.

Söndagen den 14 februari

En vecka i förkylningens tecken och med en avslutning på båtmässan i Göteborg. Pratade lite rigg med Seldens och segel med några segelmakare. Jag vet inte om vi blev klokare...
J-O har storstädat i lokalen och dammsugit skrovet från slipdamm. 

Lördagen den 6 februari

Ytterligare förberedelser för plastning i veckan. J-O har byggt en ställning som man ska kunna nå ända upp till kölfickan från när det är dags att plasta. Annars har genomföringar kommit på plats och ska fästas och spacklas kring. Vi ska också gå över skrovet och spackla alla små hål som kan finnas och sen slipa en sista gång. Ett annat jobb som väntar är också att skära till alla mattorna till plastningen. Du kan se ställning och genomföringar under Bygget i bild- Bordläggning.

Söndagen den 31 januari

På gång idag är infräsning i Divinycellen för att göra en dekorlist i ovankant på skrovet. Det ska ju sen plastas över och spacklas igen innan det är dags för det slutgiltiga utseendet att ta form med hjälp av fräsen. Mycket jobb till ingen egentlig nytta men vi har en sån på H 35:an och tycker att det gör mycket på utseendet.

lördagen den 30 januari

För att det inte ska bli tjockare där glasfiberväven ska gå om lott måste man fräsa ner Divinycellen på de ställena. Det är en av de där smågrejorna som görs i väntan på varmare väder. Å andra sidan inbjuder ju vädret till skidåkning...

Måndagen den 25 januari

Nu är hela skrovet putsat med "långputsen". Det blev J-O och Joel som skötte om det. Skrovet är nu jämt och fint utan bucklor eller svackor.

Lördagen den 23 januari

I veckan som gått har det inte hänt mycket med båten. Det har varit lite annat pyssel i verkstan men skäddan börjar växa fram. Jag har suttit och letat gamla bilder från H 35:ans olika förändringar genom åren. Det blev några nya sidor i bilderboken under H 35-fix. I helgen blir nog skrovet färdigputsat med "tvåmansbrädan". Jag ska försöka fånga det på bild.

Söndagen den 17 januari

Den här veckan har det blivit ganska lite synbara resultat. Däremot har ett viktigt beslut fattats - det ska bli en roderskädda.
J-O har testat lite hur en infräst dekorlist skulle kunna bli. Det ser bra ut så det blir säkert en sådan i överkant på skrovsidan. Det kommer att ta ett antal timmar extra men det får det vara värt.
Vi har också haft studiebesök från Råå i helgen - alltid trevligt med sådana besök!
På bilden kan du se genomföringarna till självlänsarna, som ska sitta under akterspegelns överhäng ovanför vattenlinjen.

Söndagen den 10 januari

Skrovet är nu grovputsat. Förstäven har formats till. Funderingarna snurrar nu kring en roderskäddas vara eller icke vara. En annan sak som vi funderar på är om vi ska ha en infräst dekorlist i överkant på skrovet. Nästa stora arbetsinsats blir att plasta utsidan. Men då vill vi ha lite varmare utomhus för att kunna vädra ordentligt. Några nya bilder hittar du under Bygget i bild/Bordläggning.

Onsdagen den 6 januari

Nu är sista biten på plats och skrovet är nästan helt klart. Det är bl.a. fören som ska fixas till. Som vanligt finns de senaste bilderna under fliken Bygget i bild - Bordläggning

Tisdagen den 5 januari

Tidig start på dagen gav tidigt resultat. Vi hade också en trevlig paus när vi fick besök av Skallkroksseglare!
Under eftermiddagen hade vi hjälp av Joel, vår son. Då gick det ganska fort att bordfylla. Dagens resultat kan du se under fliken
Bygget i bild/ Bordläggning.

Måndagen den 4 januari

Idag har vi jobbat ganska ihärdigt, speciellt J-O som förberett med slipning och ihoplimning av remsor. Som ni ser på bilderna (Bordläggning under Bygget i bild) så går det ganska fort att lägga remsorna på plats. Denna del av jobbet har hittills gått bättre än förväntat.

Söndagen den 3 januari

Det var  -17,6 grader när vi gick ut till verkstan i morse! Det frös på insidan av ett fönster vilket jag tyckte var ovanligt och vackert, därför bilden intill. Trots det fick vi upp värmen och fäst kölfickan och lagt på några Divinycellremsor till på bordläggningen. Du kan se resultatet av detta under fliken Bordläggning (Under Bygget i bild...)

Fredagen den 1 januari 2010

God fortsättning på det nya året!
Idag har det hänt jättemycket! Åtminstone om man ska ha ett synbart resultat. Tolv Divinycellremsor sitter nu på plats längs botten på skrovet. Kolla under fliken Bordläggning...
(under Bygget i bild alltså)

Torsdagen den 31 december

Nu sitter akterspegeln på plats i mallstativet och det är full fart med sammanfogning av Divinycellremsorna som ska täcka hela skrovet. Du kan se lite om Divinycellremsorna under den nya fliken Bordläggning under Bygget i bild och givetvis kan du se akterspegeln under sin flik.

Tisdagen den 29 december

Förutom att fira jul med släkt och vänner blir det faktiskt en del gjort i verkstan också! Så nu är faktiskt akterspegeln klar så långt att den kan fästas på mallstativet.  Det finns lite bilder på den under Bygget i bild - Akterspegel.
Jag återkommer med bilder när den sitter på plats i mallstativet.

Lördagen den 26 december

Efter en underbar promenad på Väderön var det så dags att fixa till badbryggan. J-O ordnade ordningen på det hela och jag rullade aluminiumroller så gott jag kunde. Det verkar bli bra denna gången. Det finns en bild under fliken Akterspegel under Bygget i bild. Lovar att berätta sen hur den blev.

Fredagen den 25 december

Julefrid? Knappast i verkstan. J-O är så sugan på att jobba så att han vaknar tidigt. Julafton blev det gelcoat på badbryggepluggen och i morse skulle den plastas. Man kan säga att badbryggan blir nog bra men inte just detta exemplar. Han får börja om en annan dag. Bilderna under fliken Akterspegel talar lite för sig själv. Kanske är det bra att man har fullt upp för man har inte ont av att snön smälter i ösregnet...

Tisdagen den 22 december

Idag hämtade vi Divinycellen i Laholm. Det ser inte mycket ut när det ligger på släpet! Det kom med lite glasfibermattor av olika typer också. Det är ju dags att börja plasta akterspegel och kölficka. Tyvärr saknas polyestern som ska hämtas imorgon. Annars hade det nog redan varit på gång i verkstan...
Tänkarverkstan jobbar med hur limbordet till Divinycellremsorna ska se ut och var det ska vara. Det ska ju bli långa remsor, ca 10 m, och det kräver sitt rum.

Fredagen den 18 december

Det handlar mycket om ljus nu. Adventsljusstakar, ljusslingor, ljuset över Vallåsenanläggningen och sist men inte minst ett fantastiskt ljus i bygglokalen! Bilden är tagen utan blixt och utan så lång slutartid att det krävs stativ. Det känns bra. På måndag ska vi hämta Divinycellen och på onsdag blir det en tur till Göteborg för att hämta polyester m.m. Sen ska det väl hända en hel del!

Måndagen den 14 december

Äntligen lite julstämning. När jag kom hem idag var akterspegelpluggen vackert mörkröd.
En lite lustig detalj i det hela var att när jag skulle plåta pluggen när den var spacklad och slipad ville inte kameran autofokusera på ytan. Den var grå och matt. Har upplevt samma sak i dålig sikt (dis/dimma). 
Som det är just nu är allt vi har material hemma till gjort. Så nu hoppas vi att vi får hem lite polyester och glasfibermattor i veckan så att pluggarna blir plastade. J-O går och finjusterar spantmallarna fortfarande. Man kan väl säga att det nu är små justeringar han gör. Bilder på akterspegeln kan du se under Bygget i bild - Akterspegel.

Lördagen den 12 december

Idag har kölfickans plugg fått en omgång topcoat på sig. Utanpå det ska sen själva kölfickan plastas. Akterspegelformen håller också på att bli klar för att plasta på. Det kommer nog att bli lite bilder på den inom de närmaste dagarna. Den ska bara lackas först för att få en yta som den färdiga akterspegeln snällt ska släppa från. Vi hoppas Joel har tid att fixa lackningen i helgen. Den skulle nog bli vackert julröd...(formen alltså). Du hittar de nya bilderna under fliken Bygget i bild  och sen Köl.  

Fredagen den 4 december

Den här veckan har J-O klätt mallen till akterspegeln med masonit och rundat hörnor och spacklat innerhörnor. Till helgen blir den lackad och fin för att sen bli plastad. 2 nya bilder i fliken akterspegel på "masonitformen". Håller också på att göra en bättre variant på hur vi grejat med H 35an. Resultatet av det märker du säkert efter hand.

Söndagen den 29 november

Nu börjar akterspegeln ta form. Så sent som idag ändrade vi formen något. Det har ritats åtskilliga varianter och vi har kollat många olika båtars akterspeglar. Egentligen tycker vi inte att det är snyggt med integrerad badbrygga i akterspegeln, men det är ju onekligen väldigt praktiskt. Som det ser ut nu så blir det en plattform längst ner och på ena sidan om akterstaget (som förmodligen kommer att fästas längst ner i mitten av akterspegeln) finns en ordinär badstege som blir upp- och nerfällbar. Då blir det bra plats på andra sidan om akterstaget att stå och jobba även om stegen är uppfälld. Vid varje sida kommer det också att bli ett litet steg lagom stort och högt för att sen ta sig upp på akterdäcket.
Spantmallarna är nu färdigjusterade med hjälp av hyvel och masonit. Hyveln för att ta bort där det blivit för mycket och masoniten till att bygga på där det blivit för lite. Lägger in några bilder på finjusteringarna under Spantmallar och lite om akterspegeln på dess egen flik.

Jag håller också på att plocka fram lite gamla bilder från våra olika renoveringar/förbättringar på H 35an Vindfamne. Det kommer jag att lägga in under Andra projekt - H 35an Vindfamne.
Förresten, om det finns en pil på fliken du kollar på finns det underrubriker att kolla vidare på - om du vill...

Söndagen den 22 november

Även om J-O jobbar i verkstan så blir inte resultatet lika stort och synligt som tidigare. Det är mycket tankearbete för att få till alla vinklar ...
Lite justeringar kvar på mallstativet och akterspegelns form och sen gäller det att få hem glasfibermattor, polyester och Divinycell (är beställt).
Du kan se plugg till kölficka och mallstativ till akterspegel under köl respektive spantmallar. (Bygget i bild)

Vi hade inte trott att det skulle gå så här fort så därför ligger vi lite efter med att få hem material i tid.

Måndagen den 16 november

Om du tittar på menyn Köl så kan du se början till kölfickan. Under Spantmallar finns också bilder på förstäven.

Fredagen den 13 november

En kortfattad beskrivning av byggmetoden finns nu under Om nybygget .
Det som ska hända nu är att akterspegel och kölficka görs separat och byggs in i mallstativet.
Så nu kommer det att bli lite längre mellan händelser värda att uppdatera hemsidan med.
Nästa grej som ska hända är ju att klä skrovet med Divinycell och det kan nog ta ett tag innan vi är där.
 
Eventuellt blir det lite om vad vi gjort med vår "gamla" Vindfamne genom åren som lite pausutfyllnad. Vi får väl se!

Onsdagen den 11 november

Nu är det nästan klart...mallstativet och spantmallarna alltså. Bilderna på detta hittar du, som vanligt, under fliken spantmallarna.

Måndagen den 9 november

Stativet är nu förstärkt och sitter fast i logegolvet. Ska också stå alldeles vågrätt, enligt lasern...Bilder i menyn spantmallar.

Söndagen den 8 november

Spantmallsstativet (vilket ord!) är nu på plats och jag har lagt in bilder på det vid spantmallarna. Här kommer det nog mer i veckan eftersom det ska förstärkas och ställas i våg innan spantmallarna ställs på det. Det finns också lite fler bilder på modellen så du kan bilda dig en uppfattning om hur båten ska se ut.
Har du vägarna förbi och är nyfiken så titta gärna in.

Fredagen den 6 november

Dagens nya inlägg är lite nytt på kölfronten och om spantmallarna, alltihop under rubriken Bygget i bild. Som du säkert ser har jag ändrat lite i designen på hemsidan också...

Onsdagen den 4 november

J-O sliter vidare med spantmallarna. Idag har han börjat finrita på dem så att han sen kan såga dem i exakt form. Han har också kontakt med DivinycellAB i Laholm. Vi ska använda Divinycell som distansmaterial i sandwichlaminatet i skrov och däck. Jag återkommer till en noggrannare beskrivning av metoden under en egen rubrik så småningom. Annars inget särskilt på hemsidan f.ö. Men jag har gjort mer enhetlig storlek på det skrivna och skrivit lite mer om kölen  under menyn Köl.

Måndagen den 2 november


Ute i logen jobbar J-O vidare med mallstativet. Det måste ju vara stabilt och inte kunna röra på sig. Jag försöker fixa mer med hemsidan. Idag la jag in om dingarna. Kolla om du vill.
Kul att ni skriver i Gästboken!

Söndagen den 1 november

Jag sliter med den här hemsidan medan J-O ligger på golvet ute i logen och grovsågar spantmallar av spånskiva.

Kennet Andersson 25.06.2015 19:36

Hej. Hur gick ni tillväga när de rostfria rören bokades, har själv införskaffat 22mm rostfria till min h35:.a.Räcker det med att fylla rören med blästersand?

Ann 25.06.2015 22:13

Maila mig istället, Kenneth, så kan jag förklara. Det är för få tecken i kommentarsfältet..

Kennet Andersson 12.05.2015 11:43

Proffsig sprayhood, hoppas ni lägger ut bild och info när ni måttar till och böjer rör till den nya båten.

Ann 12.05.2015 17:49

Du kommer nog att få följa sprayhoodsbygget. Det blir inte riktigt av samma typ som till H35an. Det blir rostfria rör och både högre och längre.

MeaDiva 08.03.2015 21:04

Det ser ut som om vi valt samma dörrtrycken, snygga är det men lockas inte att trycka i låsspärren innan det är dags! Det felet gjorde jag....

//Tobias

Kennet Andersson 14.02.2015 11:15

Tack för er fina sida! Är nyfiken på vad ni väljer för genomföringar, brons eller komposit? Jag har bytt till True Design på min H35:a, känns bra. Lycka till :-

Ann 14.02.2015 15:31

Hej!
Vi har inte bestämt vilken typ av genomföringar vi ska ha ännu.

Charles 28.09.2014 19:42

Hej, fin bild från upptagningen, undrar vem som håller i förtampen ?

Karin o Kjell 09.07.2014 16:14

Vi håller tummarna för att kölgjutningen skall gå bra.
Klokt att välja en varm dag, det borde öka chansen för att allt ska smälta ihop bra utan sprickor!

Karin o Kjell 13.06.2014 21:27

Hej Jan o Ann
Sjösättning nästa år? Då kan ni segla upp och titta på vårt husbygge.
Gångavstånd från gästhamnen i Munksund.
http://kartor.eniro.se/m/WGdIF

Jan Backe 05.06.2014 04:25

Hej på er!

22 eller 25 mm rostfria bågar till Spreyhooden? Ju grövre ju starkare, vi hade 25 mm på Christina. Gör handtag som går att hålla, i mot sittbrunnen.

Ann 05.06.2014 06:35

Gott att höra av er. Handtag i akterkant blir det. Att det blir stadigare gör ju inget bara det inte ser klumpigt ut.

Kennet Andersson 07.03.2014 19:45

Hej. Tycker om hur ni delar med er av bygget. Själv har jag tonade glas i ruff fönstren och det är jag mycket glad för.

Ann 08.03.2014 07:20

Det lutar nog åt tonade glas här också. Vi vet ju inte vilka ni som är inne på vår sida är så det är lite kul att ni ger er tillkänna ibland...

MeaDiva 13.12.2013 21:45

Snyggt bli det!!
Jag har ingen åsikt om ofärgat eller rök...kan bara konstatera att alla våra rutor är lite tonade och de kommer från två olika leverantörer!

MeaDiva 25.11.2013 22:26

Det blir riktigt snyggt, gillar formen på ventilerna och den lilla kepsen på däckshuset!

ann 27.11.2013 06:51

Kul att du gillar det!

Kjell Karlson 09.11.2013 17:15

Inte för att jag vill hetsa, pressa och stressa, men till sommaren bjuder ni väl på en provtur. Eller? Om så "bara" för motor. Det ser ju så himla bra ut!

Ann 10.11.2013 07:31

Vi får väl se om det hinner komma så långt redan till denna sommaren.
Annars ska du få en tur en annan sommar!

MeaDiva 02.11.2013 19:10

Kul, nu måste jag ju kommentera!
/Tobias

Ann 02.11.2013 22:53

Känn dig som den första!
Ann

| Svar

Senaste kommentarer

17.09 | 06:46

Stort tillykke med Damen.
Det ser rigtigt godt ud.

De bedste Sejlerhilsen fra
Sally og Johnny

23.06 | 19:59

Låter fantastiskt, efter allt slit, att ni äntligen får njuta av er båt. Då hoppas vi att ni sätter segel och styr norrut i sommar! Vi väntar på ert besök!

02.06 | 03:40

GRATTIS till sjösättningen
Vilket fantaststiskt proffsigt projekt
Myket vacker.
Jag hoppas på en tur i sommar?

01.06 | 16:33

Såååååå härligt

Stort grattis🙏❤️🇸🇪

Malin o Peter