Senaste nytt fr.o.m. november 2015

Vägning

Allting går inte alltid som på räls. Vi har fått en preliminär ritning från Seldén på riggen till båten. J-O har utformat rufftaket efter en mastgenomföring enligt den ritningen. När det nu var dags att beställa hem mastringen blev de fundersamma över om inte det skulle vara en kraftigare profil på maströret än det vi fått på ritningen. Det skulle innebära att vi skulle få plasta om den ytan på rufftaket där mastringen ska vara eftersom den ytan blir för liten.

Anledningen till antagandet från Seldéns var att båtbyggen ofta blir tyngre än beräknat. Alltså var det bara att bevisa motsatsen, alltså

VÄG BÅTEN OCH KÖLEN!

Sagt och gjort, men det tog lite tid innan vi hittade några vågceller som kunde fungera till detta. Så hittades till slut dessa genom Joels kompis Kalle (tusen tack för lånet). Så idag har vi vägt båten så långt som den är klar. D.v.s. utan motor, rigg, spis, toa, kyl, beslag, dynor, batterier, tankar och roder. Då hamnade vikten på 1616,6 kg. De detaljer som då fattas har vi beräknat till 1200 kg. Kölen blev också vägd och den väger 2160 kg.Den skulle enligt beräkningarna vägt 2250 kg (ajajaj). En anledning till den mindre vikten är att vi lyckats få med slagg som hamnat i ovankant = J-O ska börja spackla! Ingen katastrof i sig men ett litet bakslag.

Så, alltså väger hela midevitten då ca 5000 kg när den sjösätts. Det är ca 300 kg mindre än det vi uppgett då mastprofilen skulle beräknas, så vi räknar med att det ska fungera med den ”klenare” mastprofilen som är 193 mm x 102 mm.

Vi får se vad Seldéns säger om detta. Fortsättning lär följa…

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

23.08 | 06:45

J-O böjde den i hela sin längd före kapning. Knäckte den med handkraft försiktigt mellan 2 träklossar, en liten bit i taget.

...
21.08 | 16:37

Verkligen snyggt!
Hur böjer man skenan?

...
12.08 | 18:14

Färgen kommer från Standox och heter Standofleet. Sonen rekommenderade den och sen hittade vi en film på hamnen.se där de också använder just den färgen.

...
12.08 | 08:17

Härligt.
Såååå himla fint allt blir.
Vad använder Ni för lack/färg på friborden?

Vi seglar ju en färgad båt idag och har planer på att måla den om några år.
p

...
Du gillar den här sidan